x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Semnele depresiei la pisici. Cum să-ți faci fericită felina favorită

Semnele depresiei la pisici. Cum să-ți faci fericită felina favorită

de Redacția Jurnalul    |    15 Aug 2023   •   23:15
Semnele depresiei la pisici. Cum să-ți faci fericită felina favorită
Sursa foto: Hepta

Depresia nu este o afecțiune de care suferă doar oamenii, aceasta fiind prezentă și la alte viețuitoare. Însă nu ne place atunci când micile noastre animăluțe sunt triste și nefericite așa că trebuie să fim atenți la semne și să acționăm pentru a le face fericite.

Iată astfel câteva motive pentru care felina ta nu este fericită:

- mutarea într-o casă nouă
- schimbare estențială a rutinei
- probeme de sănătate fizică
- plictiseală
- pierderea unui membru al familiei

Multe pisici își petrec timpul în aer liber, astfel că va fi greu să-i observi schimbările de comportament. Acestea sunt însă mai vizibile atunci când locuiești la bloc și felina ta stă doar în casă. Cu toate acestea, atât cele care se cațără prin copaci, cât și cele care stau pe canapea pot să sufere de depresie. 

Important este să știi că atunci când pisica ta nu participă la activitățile zilnice care îi plăceau înainte, atunci poate fi nefericită. 

Semnele depresiei 

Zgârieturi 

Pisicile își ascut unghiile zgâriind însă dacă face acest lucru prea des ar putea fi semn că este nervoasă ori deprimată. Prin zgârierea obiectelor sunt eliberați feromoni prin pernițele labelor. Astfel își marchează teritoriul, fapt ce le liniștește. 

Apetit

Pisica poatet să  mănânce mai mult ori mai puțin decît în mod normal. Modificările de apetit sunt provocate, de obicei, din cauze medicale, așa că trebuie să vorbești cu un veterinar. 

Sunete

Dacă pisica ta vorbește mai mult ori mai puțin decât de obicei, și acesta este un semn că lucrurile nu sunt în regulă. 

Îngrijire

Pisicile sunt animale foarte curate, care se spală o mare parte din timp. Dacă observi că își neglijează igiena personală, atunci trebuie să iei măsuri. 

Agresiune

Pisicile cu depresie ar putea deveni agresive, mușcând, mârîind, urmărind, șuierând. 

Cum să-ți faci pisica fericită

EI, bine, să știi că există metode eficiente și la îndemână pentru a-ți vedea pisica bucuroasă. 

Joaca

Pisicile au nevoie de mișcare și stimulare mentală, așa că îi place să se joace, ceea ce o ajută să scape de orice probleme de comportament.

Spații sigure

Pisica se poate ascunde dacă nu este într-o stare psihică bună, așa că oferă-i spațiu pentru a se retrage atunci când se simte stresată. Acesta o va ajuta să se simtă în siguranță. 

Iarba mâței

Iarba mâței este o plantă care o calmează. Face parte din familia mentei și conține uleiul nepetalactonă. Este importantă mai ales pentru pisicile anxioase ori depresive, scrie Purina.co.uk.. citată de dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: depresie pisici felina fericire