x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Ziua Sfântului Spiridon, făcătorul de minuni. Tradiții și obiceiuri. Rugăciune pentru sănătate și iubire

Ziua Sfântului Spiridon, făcătorul de minuni. Tradiții și obiceiuri. Rugăciune pentru sănătate și iubire

de Anastasia Paul    |    12 Dec 2022   •   12:20
Ziua Sfântului Spiridon, făcătorul de minuni. Tradiții și obiceiuri. Rugăciune pentru sănătate și iubire
Sursa foto: antena3CNN

Creștinii ordodocși și greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni, ocrotitorul bolnavilor, în data de 12 decembrie. Moaștele acestuia se află în catedrala din Kerkyra, insula Corfu, Grecia.

În această zi, papucii acestuia se schimbă pentru că sunt tociți în timpul celor câteva zile din an când legenda povestește că sfântul merge să-i ajute pe cei care au nevoie de el. Din acest motiv, mai este numit și „Sfântul Călător”.

Viața și moartea Sf. Spiridon

A fost păstor și s-a născut în anul 270 d.Hr, în Aski. S-a căsătorit și a avut o fiică, Irina. Însă soția sa a murit și el a rămas văduv. Și-a crescut singur copilul, care a murit și el. În urma acestor tragedii, Spiridon s-a călugărit și și-a împărțit averea săracilor și bolnavilor. El a ajuns astfel episcop în cetatea Trimitund, de lângă Pafos. A fost și prieten cu Marele Ierarh Nicolae. 

În timpul persecuțiilor împăratului roman Maximilian, ân anul 2085, Spiridon a fost arestat și exilat. În anul 325 a participat la Sinodul de la Niceea, convocat pentru a opri erezia lui Arie, care se opuneau Sfintei Treimi. Spiridon a luat atunci o cărămidă, a făcut semnul crucii și s-a rugat „În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”. A stâns-o apoi în mână până când aceasta s-a rupt în trei bucăți din care a ieșit focul, care s-a înălțat la cer, pmântul i-a rămas în palmă iar apa a curs pe jos. 

Spiridon a murit pe 12 decembrie 348, la 78 de ani, în Cipru, după care a fost înhumat la Biserica Sfinților Apostoli din Trimitunda. Moaștele sale au fost duse apoi la Constantinopol, iar în anul 1453 au ajuns în Serbia. 

Tradiții și obiceiuri

Patron al oierilor, cojocarilor și cizmarilor, Sf. Spiridon este considerat un mare făcător de minuni, motiv pentru care multe spitale și biserici îi poartă numele. 

În ziua de 12 decembrie, credincioșii nu au voie să facă treburi casnice pentru a fi sănătoși și bogați. Pe vremuri, bărbații nu aveau voie să sacrifice vitele deoarece superstiția spune că acest lucru ar aduce boli și pagube. Totodată, stăpânii de vite trebuie să le dea din mână să mănânce fânul.  Săracii credeau că în această zi beneficiază de noroc iar bolnavii că se vindecă. Femeile însărcinate se rugau pentru copii sănătoși. 

În biserici se organizează slujbe iar credincioșii primesc agheasmă pentru a se vindeca de boli. 

Rugăciune pentru Sf. Spiridon

„Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare. Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.

Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.

Sfinte Spiridon, roagă-te pentru noi!

Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi. Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare. Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor! Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni! Bucură-te, că încălțările tale slujesc drept dovadă. Amin!"

 

×
Subiecte în articol: spiridon rugaciune Făcătorul de minuni