x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Sfeştania casei, o tradiţie ce are origini îndepărtate în creştinism

Sfeştania casei, o tradiţie ce are origini îndepărtate în creştinism

de Redacția Jurnalul    |    09 Sep 2023   •   09:40
Sfeştania casei, o tradiţie ce are origini îndepărtate în creştinism
Sursa foto: Doxologia.ro

Sfinţirea casei sau sfeştania este o tradiţie ce are origini îndepărtate în creştinism.

Potrivit bisericii, sfeştania este bine să se facă într-o zi de post, însă nu neapărat într-unul dintre posturile mari din an.

Pentru această slujbă de sfinţire a casei este necesar să se aşeze pe masa poziţionată spre răsărit un vas curat cu apă, lumânări, mălai sau făină, tămâie, cărbuni, busuioc, ulei, pomelnicul cu numele persoanelor care locuiesc în casa care urmează să fie sfinţită şi o icoană, transmite antena3.ro.

Uleiul rămas în urma sfinţirii casei nu se foloseşte decât în trei împrejurări, potrivit preoţilor.

Ce se face cu uleiul de la sfințirea casei

În timpul slujbei de sfeştanie, preotul sfinţeşte făina şi uleiul de pe masă, pentru ca mai apoi acestea să se folosească la gătit.

Cu uleiul de la sfinţirea casei se mai poate aprinde candela în fiecare zi, până când acesta se consumă, potrivit libertatea.ro

Totodată, cu uleiul de la sfinţirea casei se pot unge toate persoanele din casă atunci când acestea au de trecut peste nişte încercări.

Când se sfinţeşte casa şi ce trebuie să pregăteşti

Fiecare credincios ar trebui să-şi sfinţească casa pentru alungarea blestemelor, vrăjilor şi energiilor negative din locuinţă, potrivit preoţilor.

Sfințirea unei case este săvârșită și la renovarea sau curățenia generală a locuinței, dar și la mutarea într-o altă locuința. Ținând seama că omul este solidar cu tot ceea ce îl înconjoară, păcatele, fărădelegile sale întinează spațiul în care acesta le săvârșeste sau trăiește.

Potrivit preoţilor, cei care locuiesc în casă care urmează să fie sfințită, este de preferat să se spovedească. Casă trebuie să fie curățată cât mai bine, deoarece nu este indicat să facem rugăciuni și să stropim cu apă sfințită pentru a curăți casă de cele rele, dacă această este murdară.

Slujba de sfeştanie cuprinde rugăciunile de sfințire a apei, stropirea cu apă sfințită a celor prezenți și a tuturor camerelor precum și rugăciuni pentru ocrotirea și binele casei.

De asemenea, casa trebuie pregătită, curăţită cât mai bine, iar cei care locuiesc acolo să se ferească de ceartă, de duşmănii sau de alte rele. Înainte de a chema preotul pentru a savârsi sfestania în casă, sunt câteva aspecte concrete pe care creștinii trebuie să le împlineasca.

Pentru slujba de sfințire a casei, credinciosul trebuie să așeze o măsuță orientată spre răsărit, pe care va așeza:

  • un vas cu apă curată;
  • un pahar cu ulei curat;
  • un bețișor înfășurat la unul din capete cu vată;
  • lumânări;
  • tămâie;
  • busuioc;
  • un pomelnic cu cei ce locuiesc în casă și cu cei apropiați lor.
×
Subiecte în articol: Sfeştania casei crestinism traditie