Naiul românesc îşi scrie povestea în lume prin maestrul Gheorghe Zamfir care, de fiecare dată când răsfoieşte paginile cărţii vieţii sale, lăcrimează amintindu-şi de dascălul care i-a pus naiul în mână. Este vorba de Fănică Luca, naistul care a cântat atât la “fluierul” lui Pan, cât şi cu vocea, şi a fost deschizător de drumuri pentru cel care, prin arta sa, a devenit ambasador onorific al României.
Fănică Luca şi-a scris povestea vieţii într-o "Autobiografie". A consemnat anii grei, dar şi anii de succes: “Subsemnatul Iordache Luca-Ştefan (Fănică Luca), artist emerit al RPR şi Laureat al Premiului de Stat, Clasa I, distins cu medalia şi Ordinul Muncii, profesor la Şcoala Medie de Muzică, din Bucureşti, nr. 1, clasa - de nai...
M-am născut în Bucureşti, în anul 1894, aprilie 5. Părinţii mei s-au născut în oraşul Ploieşti. Din anul 1875 s-au stabilit în Bucureşti, oameni săraci, nu au avut nici un fel de avere. Au avut 14 copii. Până la naşterea mea nouă fraţi muriseră. Rămăsesem în viaţă cinci fraţi, trei fete şi doi băieţi.
Tatăl meu era de meserie lăutar...”
Află povestea celui care a îndrăznit să cânte pe temele rapsodiei enesciene celebrul refren: „Am un leu și vreu să-l beu!” FĂNICĂ LUCA (video)