x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Târg de lăsatu' secului în curtea Ministerului Agriculturii

Târg de lăsatu' secului în curtea Ministerului Agriculturii

de Redacția Jurnalul    |    10 Noi 2023   •   16:15
Târg de lăsatu' secului în curtea Ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în curtea instituţiei "Târgul de lăsatu' secului", în perioada 15 - 19 noiembrie 2023, un eveniment organizat cu sprijinul Asociaţiei "Produs de Cluj", la care vor participa circa 40 de producători şi artizani locali din regiunile de Nord-Vest şi Centru ale României.

Conform unui comunicat al MADR, târgul reprezintă o oportunitate pentru producătorii şi procesatorii români de a-şi promova produsele agroalimentare, dar şi un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la provenienţa şi modul de preparare al produselor.

"Îmi doresc ca prin acest tip de evenimente să promovăm producătorii şi fermierii români care depun eforturi pentru a depăşi cu bine provocările din această perioadă şi a ne asigura hrana. Viitorul agriculturii româneşti stă în măsurile de sprijin, programele guvernamentale şi în mâinile harnice ale fermierilor şi procesatorilor noştri! Fermierii şi producătorii români sunt recunoscuţi pentru priceperea, puterea de muncă şi tradiţia de a produce alimente gustoase, sănătoase şi de calitate! Să le arătăm fermierilor respectul nostru faţă de munca lor, cumpărând din România şi să mâncăm româneşte!", a declarat ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu.

Vizitatorii sunt aşteptaţi cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale şi sisteme de calitate europene, produse atestate tradiţional, produse care au dobândit dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă "produs montan", produse cu denumire protejată, produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, peşte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, băuturi spirtoase şi vin, miere, dulceţuri.

"Creşterea consumului de produse româneşti este o prioritate pentru MADR şi se poate realiza prin promovarea produselor agroalimentare româneşti şi prin valorificarea tradiţiilor gastronomice şi culinare autohtone, precum şi a obiceiurilor şi meşteşugurilor locale", susţin reprezentanţii MADR.

Asociaţia "Produs de Cluj" promovează, prin intermediul târgurilor naţionale şi internaţionale, de peste 10 ani, preparate alimentare realizate de mici întreprinzători locali, obţinute din materie primă provenită din microfermele proprii şi de la fermieri din zonă, punând în valoare brandurile regionale şi nu numai.

Potrivit MADR, la acest eveniment se vor regăsi peste 40 de produse atestate tradiţional din cele peste 750 produse înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale din judeţele Botoşani, Braşov, Mureş, Sălaj, Ilfov şi Bucureşti şi aproximativ 50 de produse cu menţiune de calitate facultativă "produs montan" din cele peste 3.800 de produse înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Montane din judeţele Cluj, Covasna, Ilfov şi Prahova.

Magiunul de prune Topoloveni - Indicaţie Geografică Protejată şi Telemeaua de Sibiu, două produse recunoscute la nivelul Uniunii Europene vor fi prezente la târg, acestea reprezentând branduri renumite ale României. Totodată, din regiunea Ardealului vor fi prezenţi meşteri artizani care vor expune costume populare şi păpuşi artizanale îmbrăcate în port tradiţional românesc, dar şi producători de cosmetice bio, lavandă şi produse din lavandă, cât şi decoraţiuni de sezon.

Târgul de lăsatu" secului va fi deschis în perioada 15-19 noiembrie 2023, între orele 9:00 - 19:00. 

×