x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Temerile pisicilor. Ce le sperie pe micile feline. Cauze, simptome, soluții

Temerile pisicilor. Ce le sperie pe micile feline. Cauze, simptome, soluții

de Redacția Jurnalul    |    09 Iun 2023   •   21:45
Temerile pisicilor. Ce le sperie pe micile feline. Cauze, simptome, soluții
Sursa foto: Hepta

Pisicile sunt unele dintre cele mai îndrăgite animale de casă datorită frumuseții dar și firii lor când blânde, când independente.

Aceste feline de mici dimensiuni sunt fricoase și se sperie de majoritatea lucrurilor pe care nu le cunosc. 

Zgomote

Atât zgomotele naturale, cât și cele provocate de om le provoacă teamă. Pe lângă tunete și artificii, acestea se sperie și de aparatele care scot sunete mai puternice, cum sunt aspiratorul, imprimanta, mașina de spălat, uscătorul de păr ori mașina de tuns iarba, potrivit petplan.co.uk., citat de dcnews.ro.

Oglinzi

Oglinda este un obiect prezent în orice casă. Aceasta nu produce niciun zgomot, însă unele pisici se pot speria, în timp ce altele o ignoră. Atunci când își vede chipul în oglindă, pisica nu se recunoaște și poate să încerce să o atace ori o ia la fugă. 

Mobilier

Pisicile sunt curioase și insepctează orice loc din casă iar orice schimbare îi provoacă o senzație de disconfort. Cu atât mai mult dacă achiziționezi un nou mobilier, aceasta se va ascunde. Pentru a o ajuta să se acomodeze cu el, poți pune articole cunoscute pe sau în jurul obiectului. 

Părăsirea casei

Mai ales pisicile ținute doar în casă devin anxioase atunci când le scoți din zona lor de confort. Mersul la veterinar, de exemplu, este un motiv de stres și reacționează în diferite moduri. Unele miaună insistent, altele se ghemuiesc. Așa că au nevoie de răbdare și ia-i o jucărie pentru a se simți mai confortabil. 

Un alt animal de companie

Orice încălcare a teritoriului lor le neliniștește, Fie că este vorba despre o altă persoană, un alt cățel, și chiar o altă pisică. Dacă aduci în casă un alt animal de companie trebuie să-i oferi timp pentru a-l accepta. Pot fi separate și lăsate să interacționeze treptat.

Vizitatori

O persoană care vine în vizită le poate face pe unele pisici să fugă și să se ascundă ori chiar să sară la atac. Mirosul diferit le sperie considerând că este un intrus, așa că și în acest caz trebuie lăsate să se obișnuiască în ritmul lor. 

 

Pentru a preveni reacții nedorite și chiar periculoase, soluția este să acționezi cu blândețe. Dă-le timp să accepte lucrurile, oamenii și animalele noi. O soluție ar fi să îi amenajezi un loc sigur, la înălțime, de unde poate privi ce se întâmplă. Dă-i totodată voie să plece dacă nu se simte în siguranță și nu forța acceptarea. 

 

 

×
Subiecte în articol: pisici feline frica