x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Tradiții și superstiții în noaptea de Sfântul Andrei

Tradiții și superstiții în noaptea de Sfântul Andrei

de Redacția Jurnalul    |    29 Noi 2023   •   16:30
Tradiții și superstiții în noaptea de Sfântul Andrei
Sursa foto: Hepta

Legenda spune că în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei se dezlănțuie forțele malefice.

Conform tradiției populare se spune că ajunul Sfântului Andrei este unul dintre cele mai mari ajunuri ale calendarului popular. De asemenea ajunul Sfântului Andrei este momentul în care se dezlănțuie forțe malefice, fie că sunt oameni (strigoii vii sau strigoii morți), fie că sunt animale (lupii).

Astfel strigoii, oameni sau animale, vin să-i bântuie pe vii.  Sfântul Andrei a stăpânit fiarele sălbatice dar în ajunul sărbătorii, acesta le dă voie să umble libere.  Pentru a se apăra, oamenii își atârnă usturoi de strașinie caselor pentru a alunga duhurile necurate.

De asemenea, aceasta este și o sărbătoare a lupilor. Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, lupoaica va rămâne gestantă cu pui pe care îi va naște în noaptea de Sfântul Gheorghe.

Se mai spune că toate animalele vorbesc în această noapte dar oamenii care le ascultă vor muri.

O tradiție veche arată că în ajunul Sfântului Andrei copii din flori se vor face strigoi.

Se crede despre strigoi sau strigoaice că sunt duhuri de bărbați sau de femei moarte care, în această noapte, se întruchipează aievea din morminte. Tot strigoi sau strigoaice se mai cheamă și unii bărbați sau femei în viață, care au coadă și care în această noapte își părăsesc cuiburile.

Obiceiuri

Un vechi obicei ne învață că pentru a ne apăra de aceste duhuri rele trebuie să ascundem coasele, să facem cruce la toate ușile și ferestrele casei cu usturoi și să întoarcem cu gura în jos toate vasele.

Dacă strigoii nu vor găsi un loc pe unde să intre în casă, vor căuta să-i cheme pe cei dinăuntru afară. Aceștia vor veni și vor striga la fereastră: “ai mâncat usturoi?”, iar dacă oamenii îi vor răspunde, vor amunți, iar dacă nu, atunci strigoii se vor îndepărta.

De asemenea, “Bocetul Andreiului” este un  obicei care atestă suprapunerea sărbătorii creștine a Sfântului Andrei peste Anul Nou.  Fetele, după confecționarea unei păpuși din cârpe, numite Andrei,  o așează pe o laviță și încep să o jelească ca pe un mort.

Un alt obicei des întâlnit în noaptea de Sfântul Andrei este acela de a mânca turtă înmuiată în usturoi și de a serba această noapte cu mâncăruri gătite în usturoi.

Femeile fac câte două lumânări și un colac pe care le vor duce la biserică, iar la întoarcere vor lua o lumânare și, cu ea aprinsă, în noaptea de Sfântul Andrei, vor ocoli curtea și oborul vitelor pentru a fi ferite de boli.

Superstiții

În noaptea de Sfântul Andrei nu se mătură casa, că-ți vor mânca lupii vitele;

Cine va lucra în noaptea de Sfântul Andrei sau în ziua de Sfântul Andrei se va îmbolnăvi de ciumă;

În ajunul Sfântului Andrei se descântă sare, se îngroapă sub pragul staulelor de vite, apoi a doua zi se va scoate și se va da vitelor să lingă, ca să fie ferite de vrăjitoare;

După cum va fi vremea în noaptea de Sfântul Andrei așa va fi și iarna care a început;

Dacă în noaptea de Sfântul Andrei luna va fi plină și cerul senin, iarna va fi moinoasă;

Dacă în noaptea de Andrei luna va fi plină și cerul întunecat, dacă va ninge sau va ploua, peste iarnă vor fi zăpezi mari și grele, potrivit traditii-superstitii.ro.

 

×