x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Trucuri ca să-ţi răcoreşti locuinţa 

Trucuri ca să-ţi răcoreşti locuinţa 

de Paul Bardasu    |    19 Iul 2023   •   06:15
Trucuri ca să-ţi răcoreşti locuinţa 

Valuri de căldură lovesc unul după altul Europa. Dacă în alte țări situația este dezastruoasă, la noi temperaturile încă se încadrează în limite normale pentru această perioadă. Totuși, resimțim disconfortul caniculei, chiar și dacă stăm închiși în apartament.

Cu câteva măsuri putem face șederea mai suportabilă - unele sunt la îndemână pentru oricine, altele mai greu de realizat, dar cu rezultate bune. Cel mai simplu pentru mulți e să dea drumul la aerul condiționat. Dar sunt persoane cu sensibilitate mai mare, care răcesc foarte ușor, dezvoltă alergii sau pur și simplu nu au aparate de aer condiționat.

1. Umbrirea ferestrelor. La case sau apartamente cu suprafețe vitrate destul de mari și orientate corect spre soare, căldura care intră în perioada de vară provine în procent de 70-80% de la radiația solară. Astfel, dacă reușim să găsim soluții de a umbri ferestrele, senzația din interiorul casei se va modifică considerabil. Ideal este ca acest lucru să fie făcut pe exteriorul ferestrelor: se pot monta deasupra geamurilor copertine din pânză, retractabile, dar și pergole fixe din lemn pe orientarea sud, perpendiculare pe fațadă, calculate să umbrească ferestrele în timpul verii și să nu le umbrească în timpul iernii, ori rulouri deasupra ferestrelor. De asemenea, se pot adaugă la ferestre obloane mobile.

De asemenea, se pot monta folii reflectorizante transparente, pe exteriorul ferestrelor. Sau pentru cei care au în plan schimbarea ferestrelor, se pot alege din start geamuri care se comportă diferit în funcție de sezoane (de tip 4 seasons).

Ca soluții cu efecte pe termen lung, se pot planta copaci în fața ferestrelor dinspre est și vest, care vara au frunze și umbresc ferestrele, iar iarnă lasă soarele să treacă. Iar pentru ferestrele de la parter orientate spre sud se pot crea bolți din viță de vie.

2. Controlul umidității aerului. Umiditatea are un rol important asupra disconfortului pe care îl simțim în timpul caniculei. Spre exemplu, scăderea umidității de la 70% (cât e în medie în București) la 40%, vom simți o senzație de confort echivalentă cu scăderea cu 3,6 grade a temperaturii. Astfel, poate fi folosit un dezumidificator care extrage în jur de 16-20 litri de apă/zi și poate deservi o suprafață de 30-35mp. Umiditatea interioară vine în principal din exterior, dar crește destul de mult și de la folosirea dușului, gătit sau uscarea rufelor. Putem încerca să decalam acesta activități în perioadele zilei mai răcoroase.

3. Aerisim noaptea. La casele construite din cărămidă și beton sau la blocuri ajută mult dacă în timpul nopții se aerisește bine casă și apoi ziua se închid ferestrele. Dar această soluție trebuie combinată cel puțin cu prima soluție, de umbrire a ferestrelor. Și cu grijă pentru cei expuși intrărilor prin efracție.

4. Izolația termică. Aceasta nu dă randament doar iarna, pentru menținerea căldurii, ci și vara, prin transfer termic mai mic.

5. Ventilatoare cu vapori de apă, în exterior. Pe terase sau pe balcoane se pot folosi ventilatoare care eliberează și vapori de apă. Aceștia se evaporă cu absorbție de căldură și dau senzația de răcoare.

6. Oprim electrocasnicele. Multe aparate din casă degajă căldură. O soluție este să le oprești (chiar să le scoți din priză) electrocasnicele care nu îți folosesc în momentele încinse ale zilei, de exemplu televizorul sau calculatorul. Încearcă să folosești dimineață sau seară cuptorul, cuptorul cu microunde și plita.

7. Aerisirea podului. Pentru cei care locuiesc la casă și au pod, este recomandată aerisirea acestuia, și ziua, și noaptea. Ideală este amplasarea a două ferestre pe fațade opuse, care să creeze curent de aer. Astfel, ziua nu va veni căldura dinspre pod, iar noaptea chiar se poate chiar răci suplimentar etajul de sub pod prin placă.

8. Înlocuiește becurile incandescente cu becuri cu led, care la aceeași cantitate de lumina, consumă și degajă de 5-7 ori mai puțină căldură. Nu sunt mulți care știu că 6 becuri de 100W degajă căldură similară cu a unui calorifer port-prosop de 50x100cm.

Alte soluții costisitoare

Pentru cei care își permit investiții serioase, mai există posibilitatea creării unui mediu plăcut în casă prin răcirea prin tavan/pereți, ventilația cu recuperare de căldură, prin care aerul fierbinte și proaspăt care vine de afară va fi răcit într-o mare măsură de aerul rece și viciat care iese din casă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: trucuri răcoare locuinta