x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Alegeri in secolul XX

Alegeri in secolul XX

21 Noi 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE
1919: ALEGERI SUB ASEDIU / 1920: TROC PENTRU LOCURI / 1922: INSTRUITI DE PRESA / 1927: LUPTA TRADITIONALA / 1928: SCHIMB DE LOCURI / 1931, 1932, 1933: BATA SI REVOLVERUL / 1937: INCEPUTUL DICTATURII/ 1947 - 1989: FORMALISM ELECTORAL

CREIONUL SI GHERETA

In 1922, cine nu vota primea amenda de 500 de lei. Presa vremii avea grija sa-l instruiasca pe alegator sa intre singur "in ghereta", pentru ca votul era secret, si chiar sa-si ia un creion de- acasa. Inchis in ghereta, alegatorul primea cu lista o stampila si un creion. Daca voia sa voteze o lista intreaga, punea stampila in mijlocul listei. Daca dorea insa sa voteze numai pe unii candidati de pe o lista si pe altii de pe alta ii stergea pe cei pe care nu ii agrea.

TIFOSUL-SPERIETOARE

In campania electorala din 1926, partidele politice si-au fabricat strategii pentru a-si descuraja si prejudicia adversarul, ca de pilda, prin proclamarea unor epidemii subite si, in consecinta, inchiderea satelor in calea propagandei concurentilor. Asa a fost utilizata sperietoarea tifosului si la alegerile din 1926, organizate de Partidul Poporului. Atunci, o comuna din Prahova a fost declarata contaminata. Dupa ce "febra" electorala trecea, carantina disparea si ea.

TREI ANI TUMULTUOSI

1931, 1932, 1933. Trei alegeri in trei ani. Declarate libere de guvernele care le organizau, acuzate de opozitie ca furate. Bande de batausi, alegatori beti, guvern acuzat de dictatura. Morti si raniti cazuti in teatrul de campanie. Ultimul dintre ei, chiar primul-ministru I.G. Duca, asasinat de Garda de Fier. Titluri grave in ziarele vremii: "Primul omor sub Guvernul Iorga. Un agent liberal impusca pe un satean", "National- taranistii provoaca dezordini si asasinate".

ALEGERI INVALIDATE

La alegerile din 1937, nici una dintre formatiunile participante nu a reusit sa obtina 40% din sufragii, procent care le-ar fi dat dreptul sa beneficieze de prima electorala stabilita prin lege, respectiv de jumatate din mandate in Parlament. Cum nici un partid nu era indreptatit sa formeze guvernul, in ecuatie intervine Carol al II-lea, care invalideaza rezultatul alegerilor. Deciziile ulterioare ale regelui pregatesc terenul pentru instaurarea dictaturii carliste.

×
Subiecte în articol: diverse