x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Isteria "rasboiului"

Isteria "rasboiului"

06 Feb 2005   •   00:00

PRESA VREMII
Presa de la inceputul secolului trecut a abundat in teorii privind sfarsitul lumii, in special in perioadele care au precedat cele doua razboaie mondiale.
CARMEN PLESA

Acesti profeti erau foarte cunoscuti in prima jumatate a secolului trecut
Izbucnirea celor doua razboaie mondiale a aruncat presa romaneasca intr-o serie de ipoteze privitoare la un apropiat sfarsit al lumii. Vremea capricioasa provoca si ea la previziuni apocaliptice: multe inundatii, furtuni, dar si o ninsoare ciudata, in plina vara. La acestea s-au adaugat cateva cutremure de intensitate medie si o invazie de lacuste. mai mult, un asteroid cazuse in Portugalia, unde cateva zeci de oameni sustineau ca fecioara Maria li s-a aratat si le-a spus despre dezastrele ce urmeaza.
Toate acestea aveau insa succes mai mult la persoanele slabe de inger.

STIINTA. Scenariile pe care le inaintau oamenii de stiinta erau insa mult mai plauzibile. Una dintre ideile lansate erau razboiul "aero-chimic", care avea sa distruga tot in cale. Substantele otravitoare ar fi urmat sa fie imprastiate de un stol de avioane uriase. Oamenii ar fi cazut pe strazi si ar fi murit pe loc. Cei din case s-ar mai fi chinuit o vreme, dar soarta lor ar fi fost aceeasi. In plus, ar fi fost nimicite plantele si orice alta vietate.

VIRUSII. O alta ipoteza care a circulat inaintea fiecaruia din cele doua razboaie mondiale a fost cea a unei apocalipsei bacteriologice - "rasboiul microbian". Reteta care sa provoace o asemenea apocalipsa era destul de simpla. Cel care ar fi declansat o asemena catastrofa ar fi avut nevoie doar de "un germen virulent si care sa ramana asa tot timpul" caruia "sa i se pastreze vitalitatea, aparandu-l mai ales contra uscaciunii". Dupa aceea, trebuia gasit "un mijloc cat mai bun de imprastiere". Germenii scarlatinei, ai variolei, febrei galbene, turbarii sau ciumei treceau drept arme mortale.

RETETE. Pentru a declansa o epidemie de "friguri galbene", intr-o "tara dusmanoasa", era de ajuns sa trimiti o colonie dintr-o anumita specie de tantari. In prealabil, tantarii trebuiau hraniti in laborator cu sangele unei maimute "inoculate cu virusul frigurilor galbene". "Coco-baccilul" ciumei ar fi fost insa "ideal in rasboiul bacteriologic", pentru ca putea provoca o mortalitate de pana la suta la suta. "Usor de cultivat si rezistent" putea fi transmis prin inocularea soarecilor, care sunt gazda sa obisnuita. O alta ipoteza apocaliptica era raspandirea unor boli prin intermediul alimentelor care fusesera contaminate cu virusi letali.

"Oceanele si marile ar roade in fiecare an o portiune din uscatul pe care se sprijina si va veni o zi cand il vor fi inghitit cu desavarsire"
"Aerul va avea atunci o temperatura de cateva sute de grade, marile si fluviile vor clocoti iar tot ce e lucru si fiinta pe pamant se va preface in scrum numai la cateva clipe
Ilustratiunea romana - 1932

PROFETII LA MODA
Ilustratiunea romana din februarie 1928 ia apararea "profetilor moderni". Notiunea poate parea deplasata, spun ziaristii vremii, pentru ca ideea de profet este atat de strans legata de Testamentul Vechi. "Cu toate acestea, marile schimbari, profetite de Biblie, nu s-au implinit inca si cine poate sti cand va fi momentul, ca noul Messia sa apara". In toata lumea a crescut astazi numarul acelora care au nevoie de calauze sufletesti. Asa se explica de ce mereu se ivesc oameni, care, asezandu-se in fruntea taberelor si smulgandu-se din cadrele stramte ale ocupatiei cetatenesti, simt inspiratia divina in sufletul lor si se prezinta multimilor drept profetii, indiferent ca predicile sunt legate de revenirea lui Hristos, Apocalipsa sau reincarnarea lui Buddha. Cei mai multi dintre acestia sunt sortiti insa ca mai devreme sau mai tarziu sa dispara din istoria lumii, fie din pricina neputintei, fie din cauza indiferentei necredinciosilor. Sunt oameni ca noi in ceea ce priveste obiceiurile si viata lor de toate zilele. Ei sunt profeti deoarce multimea, grupata sistematic in jurul lor, crede orbeste intr-insi. (Anca Alexe)

INAINTE DE RAZBOI - IRONIA SORTII
In iulie 1939, Universul publica un articol despre maiestria de care a dat dovada Nostradamus. Dupa parerea ziaristilor, acesta ar fi facut in secolul XX afaceri minunate cu viziunile lui. Universul lauda precizia cu care Nostradamus a anuntat primul razboi mondial. In privinta viitorului, "ei bine, avem motive sa fim linistiti, caci el nu vede nici un razboi pana in 1966 sau 1968", cand "intreaga Europa va fi in sange", concluzionau ziaristii. La doua luni de la publicarea articolului, avea sa izbucneasca cel de-al doilea razboi mondial.

ASTEROIDUL DIN SIBERIA
In 1908, cand un asteroid a explodat in atmosfera deasupra regiunii Tunguska din Siberia si a distrus peste 200.000 de hectare de pamant, oamenii de stiinta au crezut ca acesta va fi "inceputul Apocalipsei". Abia peste cateva decenii au organizat o expeditie in regiune. Studiile au scos la iveala faptul ca accidentul a fost generat de catre un obiect masiv care a explodat inainte sa atinga suprafata pamantului.

CIUDATENII ALE NATURII
Inainte de izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, presa relata o serie de adevarate ciudatenii ale naturii. In Romania, inundatiile se tineau lant: in august 1939 un adevarat potop acoperise cateva sate din Dobrogea. In acelasi timp, in America de Nord zeci de oameni isi pierdusera viata din cauza caniculei. Langa Londra, in plina vara, zapada acoperise cateva pajisti. In Turcia, zeci de oameni murisera, iar doua localitati fusesera distruse in urma unui cutremur. Si in Romania se inregistrasera doua seisme de intensitate medie, care insa nu au provocat victime.

×
Subiecte în articol: căteva diverse