x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Mai am un vis

Mai am un vis

18 Iul 2005   •   00:00
FEREASTRA LUMII MELE
La 20 si ceva de ani visam sa calatoresc, sa vad lumea si sa scriu o carte. Visam cu ochii deschisi la tot si la toate.

Desi nu am trecut granitele acestei tari niciodata, era suficient sa inchid ochii si eram pe marginea cascadei Niagara, langa piramida lui Kheops, langa Ierusalim, iar Insula Santorini nu avea nici un secret pentru mine. Cate nu am vizitat in felul acesta... Totusi, visul la care tin cel mai mult este acela de a nu-mi pierde niciodata identitatea. Am o repulsie teribila fata de cei care incearca sa schimbe un om si sa-l determine sa gandeasca, sa vorbeasca, sa simta si sa judece la fel ca ei. Libertatea de a fi tu insati, cu defectele si calitatile tale, pentru ca nimeni nu este perfect pe aceasta lume, mi se pare unul dintre cele mai importante drepturi ale omului.

OBSESIE. Iar libertatea de a fi femeie, de a ma comporta asa cum simt, de a ma imbraca in functie de personalitatea mea, de a mirosi frumos, de a incanta ochii celor care ma privesc, (pentru ca respectul pentru mine inseamna respect pentru cei din jurul meu), de a fi mama si de a-mi educa pruncul asa cum consider eu de cuviinta, in bun simt, intelegere, dragoste si credinta, este un alt drept la care nu vreau sa renunt si nu voi permite sa imi fie luat vreodata. Am obsesia libertatii mele. De cand eram mica am fost nevoita sa respect dorintele alor mei, sa ii ascult si sa fac mereu in asa fel incat consecintele faptelor mele sa nu-i supere. Apoi, casatoria si maternitatea m-au determinat sa aleg solutiile cele mai bune pentru ca fetita mea sa nu lupte si ea cu acele reguli pe care eu le-am urat toata viata.

IMPOSIBILUL NU EXISTA. 30% din cei cu varste intre 31 si 55 de ani visau pe la 20-25 de ani sa-si intemeieze o famile, la fel ca si 36% din cei peste 56 de ani. 22% din cei intre 31 si 55 de ani visau sa castige multi bani, la fel 18% din cei peste 56 de ani. Doar 3% din cei intre 31 si 55 de ani visau sa plece din Romania, la fel si 1% din cei peste 56 de ani. 70% din cei cu varste intre 31 si 55 de ani spun ca visurile li s-au implinit partial, la fel si 69% din cei peste 56 de ani. Toate visurile li s-au implinit celor intre 31 si 55 de ani in proportie de 10% si celor peste 56 de ani in proportie de 14%. 51% din cei cu varste intre 31 si 55 de ani spun ca nu li s-ar putea indeplini in viitor, iar 62% din cei peste 56 de ani cred la fel. Optimisti se arata a fi 22% din cei cu varste intre 31 si 55 de ani si 8% din cei peste 56 de ani care cred ca li s-ar putea implini toate visurile in viitor.
Am sperat ca intr-un tarziu cineva va vedea la cate am renuntat ca sa fiu acceptata ca om, ca femeie, ca mama. Din pacate, in goana aceasta nebuna pe care o traim astazi, dupa bani, dupa glorie, dupa recunoastere si putere nu mai reusim sa il intelegem pe cel de langa noi, nu mai stim ce inseamna "aproapele nostru", pentru ca am uitat de noi in primul rand.

SPERANTA. Am uitat ca suntem oameni, am uitat sensul prieteniei, ca avem o viata care merita traita la maximum si care ne este data cu scopul de a ne cunoaste pe noi insine, de a iubi cu toata puterea de care suntem in stare. Atat de vie se zbate speranta in sufletul meu incat am credinta ca iubirea pe care o port cu mine de cand m-am nascut va fi in sfarsit acceptata. Acesta este visul meu, pe care sper sa il implinesc in aceasta viata. Raman o optimista fara leac ce va vedea paharul intodeauna jumatate plin. Mai am un vis care nu implica bani, marire, putere. Visul meu implica bucurie, iubire, credinta... Cine are nevoie de ele azi? Nu stiu, dar eu nu ma pot lipsi de ele.

SA VINA AMERICANII


15,9% din cei cu varsta peste 35 de ani au raspuns la intrebarea: Dvs. va amintiti ce visati atunci cand erati tanar, sa zicem cand aveati 20-25 de ani?, ca visau sa aiba o profesie de prestigiu, 7,8% visau sa calatoreasca, 4,8% visau sa devina profesionisti in domeniu, 2,6% visau sa plece din localitatea natala si sa se stabileasca in alta parte, 2,4% visau sa fie artisti-cantareti cunoscuti, 2,3% visau sa plece din Romania, 1,2% visau sa inventeze ceva extraordinar, 0,5% visau sa vina americanii, 0,4% visau sa scrie o carte, 3,8% au raspuns altceva, iar 5,2% nu au raspuns.

1% DIN FEMEI VISAU SA SCRIE O CARTE


Atat femeile, 35%, cat si barbatii, 30%, au visat pe la 20-25 de ani sa-si intemeieze o familie. 22% din respondentii de sex masculin si 19% din respondentii de sex feminin visau sa castige multi bani. Doar 15% din femei si 17% din barbati visau la 20-25 de ani sa aiba o profesie de prestigiu. 2% din barbati si 1% din femei visau sa scrie o carte. 69% din barbati si 70% din femei afirma ca si-au indeplinit partial unele din visuri, iar in proportii egale de 12% atat barbatii, cat si femeile si-au implinit toate visurile de la 20 la 25 de ani. 17% din barbati si 15% din femei afirma ca visurile lor se vor implini in viitor, pe cand 54% din barbati si 56% din femei confirma ca aceste visuri nu se pot implini.

OM BOGAT, OM SARAC


34% din saraci si 30% din cei bogati afirma ca visau la varsta de 20-25 de ani sa-si intemeieze o familie, pe cand doar 1% din cei saraci si 2% din cei bogati visau sa inventeze ceva extraordinar. 22% din cei cu venituri sub medie si 17% din cei cu venituri peste medie visau sa aiba multi bani. 68% din cei saraci si 73% din cei bogati afirma ca visurile lor s-au implinit partial. 17% din cei saraci si 10% din cei bogati spun ca nu li s-a implinit nici un vis. 60% din cei saraci si 47% din cei bogati sustin ca nu cred ca in viitorul apropiat visurile lor se pot implini, iar in proportie de 28% din respondentii din ambele grupe nu au raspuns.

Dvs. va amintiti ce visati sa faceti atunci cand erati tanar, sa zicem cand aveati 20-25 de ani?
  • La intrebarea: Ati spune ca acum visele dumneavoastra de atunci s-au implinit 69,6% au raspuns ca unele, partial, 14,2%, 11,8% au raspuns ca toate li s-au implinit, iar 4,4% nu au dat nici un raspuns.
  • La intrebarea: Credeti ca s-ar putea indeplini in viitor, 55,25 au raspuns Nu, 28,8% nu au dat nici un raspuns, iar 16,0% au raspuns Da.
  • 32% din cei de la oras si 33% din cei de la sat visau sa-si intemeieze o familie. .
  • Click pentru a mari imaginea

    ×
    Subiecte în articol: visau implinit diverse