Care sunt trendurile dominante în anul 2009 atunci când vorbim despre amenajarea căminului? Este început de an şi totodată momentul în care această întrebare este pe buzele tuturor celor interesaţi de aspectul unei case.
Pe o piaţă în care varietatea de produse existente poate să intimideze consumatorul atunci când vine vorba despre alegeri, astfel de tendinţe sunt percepute ca nişte direcţii orientative.
Vă aducem la cunoştinţă cele mai proaspete tendinţe exprimate în cadrul primei manifestări de importanţă majoră pentru acest domeniu, respectiv Târgul IMM Cologne de la Köln.
O expoziţie ce se va desfăşura în zilele imediat următoare de-a lungul aşa-numitului Bulevard al târgului va prezenta următoarele patru megatrenduri înregistrate de specialiştii pe domeniul designului de interior, denumite sugestiv: "Exagerare", "Aproape şi departe", "Cultura Tepee", "Reluarea timpului". În rândurile următoare am făcut o prezentare a câtorva
EXAGERARE
Această tendinţă reflectă sfârşitul limitelor în design, o distorsionare totală a echilibrului armonios dintre culori şi forme, precum şi dintre vechi şi nou. S-a observat chiar şi în rândul consumatorilor care în mod normal erau pentru armonie, refuzul pentru minimalism şi simplitate.
APROPIAT ŞI DEPĂRTAT
Sunt aduse împreună, sunt apropiate, elemente fără nici un fel de legătură, "depărtate" ca stil, formă, materiale, de aici şi denumirea sugestivă a tendinţei. Plasticul este un material preferat în combinaţiile propuse.
Unei piese de mobilă îi este dată o mai mare importanţă dacă este prezentată, de preferat, ca obiect independent, separat. Aşa încât, într-un ambient compus din piese independente, fără nici o legătură, puse laolaltă atenţia este atrasă de fiecare în parte dintre elementele compoziţiei. Paleta de culori este una rezervată: foarte mult alb, nuanţe calde de gri, bej şi accente colorate în roz. Sunt folosite materialele naturale, precum iarba de mare şi bambusul.
RELUAREA TIMPULUI
Este urmare a unei atitudini faţă de realitate semnalată la oamenii zilelor noastre, respectiv aceea că îşi doresc securitate şi preferă stabilitatea în favoarea schimbării, a naturalului în favoarea unor modele ingenioase. Designul este redus la caracteristicile lui de bază. Modelelor legendare li se acordă o a doua şansă pentru a-şi demonstra calităţile – designurile clasice, simple şi pure, aspectul vieţii cotidiene. Culoarea elementară – bej – este combinată cu tonuri de maro şi roşu. Aspectul general este dominat de materialele naturale, precum pielea, părul de cal, mătasea, ceara şi lemnul.
CULTURA TEPEE
Demonstrează pura bucurie de a trăi a unei generaţii optimiste – una care îşi exprimă dragostea pentru natură şi pasiunea pentru designurile interioare cu piese individuale, originale, emoţionante şi complexe, opuse formelor opulente. Casa devine o lume ideală în care mobilarea şi iluminarea sunt inspirate din temele cu animale. Hârtia este folosită ca un material de decor care reflectă durabilitatea. Suprafeţele dure şi materialele reciclabile reflectă autenticitataea şi istoria mobilării. Formele circulare sunt combinate cu motive de faună sau urme de picioare de păsări şi veiozele care amintesc de caracatiţe.
Piese industriale într-o amenajare
Se întâmplă în cazul tendinţei sugestiv denumite "Exagerare". Sunt adoptate în acest caz combinaţii, forme îndrăzneţe, complexe, materiale noi (plasticul este la mare căutare), precum şi culori expresive, de la verde crud, galben ţipător sau orange, gradate până la nuanţa de albastru-verde. Piese industriale ieşite din uz şi restaurate sunt propuse pe post de obiecte de decor şi materiale vechi, aluminiul şi plexiglassul sunt întinerite prin noi metode de procesare.Sfat
Este mult mai simplu să ştii că produsele pe care le oferă piaţa la un moment dat sunt predominant încadrate în anumite tipare! Pentru acest an acestea ar fi următoarele. Exagerare – o tendinţă ce reflectă sfârşitul limitelor în design, o distorsionare totală a echilibrului armonios dintre culori şi forme, precum şi dintre vechi şi nou. Apropiat şi depărtat – sunt propuse în cadrul acestui tipar de amenajare combinaţii de elemente care pare că nu se potrivesc împreună. Reluarea timpului – această temă interpretează durabilitatea designului în termenii rezistenţei lui ca şi model în timp. Tepee-ul – un soi de cort – este simbolul major al culturii native indiene şi reprezintă valori precum spiritualitatea, căminul sacru, familia, caracterul nomad al omului
Citește pe Antena3.ro