x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Alunga stresul cu laptisor de matca

Alunga stresul cu laptisor de matca

10 Apr 2006   •   00:00

Laptisorul de matca, produs secretat de albinele tinere, este destinat hranirii larvelor si a matcii (reginei). Viata mult mai lunga a matcii si spectaculoasa ei fertilitate au dus la convingerea ca laptisorul de matca ar putea produce efecte similare si la om. In anii ’50, cand acest produs apicol era inca greu de recoltat si de aceea rar intalnit, oamenii erau fascinati de laptisorul de matca. Ulterior, s-a stabilit ca el este foarte bogat in proteine, zaharuri, lipide, saruri minerale, oferind organismului numeroase beneficii.

Relaxare

Poate in topul beneficiilor este cel exercitat asupra sistemului nervos, laptisorul de matca avand efect de calmare si de relaxare. "Laptisorul de matca este un adevarat cocteil de vitamine din grupul B, care au proprietatea de a reechilibra sistemul nervos.

Curele cu acest produs apicol indeparteaza starile de stres, anxietate, nervozitate si de oboseala", arata doctor biochimist Cristina Mateescu, sef colectiv cercetare apiterapie, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apiterapie. Atentie! Produsul nu trebuie administrat mai tarziu de ora 17:00, deoarece confera multa energie si poate avea ca efect secundar insomnia. Laptisorul de matca imbunatateste si memoria, iar studiile au aratat ca este foarte eficient pentru persoanele care sufera de boala Parkinson.

Protectie hepatica

Complexul vitaminic ce intra in compozitia acestui produs apicol, impreuna cu antioxidantii, recomanda laptisorul de matca pentru detoxifierea ficatului. Dar exista si alte utilizari terapeutice ale acestui produs apicol. Doctor biochimist Cristina Mateescu il recomanda si ca adjuvant in tratamentul diabeticilor. De asemenea, el este eficient si in cazul femeilor cu sindrom de premenopauza sau aflate deja la menopauza, intrucat restabileste echilibrul hormonal. Barbatilor le este recomandat laptisorul de matca pentru tulburarile de dinamica sexuala.

Laptisorul de matca se poate utiliza sub forma de tablete, drajeuri sau capsule. Doza zilnica recomandata este de 500 mg. In cazul persoanelor cu afectiuni hepatice trebuie administrata o doza mai mare, sub indrumarea medicului specialist. O cura cu laptisor de matca trebuie sa inceapa o data cu venirea sezonului rece si sa dureze trei luni. Doctor biochimist Cristina Mateescu sfatuieste inlocuirea zaharului rafinat cu miere in perioada tratamentului.

Laptisorului de matca ii sunt recunoscute proprietatile benefice si in cosmetica. El intra frecvent in compozitia cremelor pentru fata. Precursorii de colagen si elastina contribuie la tonifierea si mentinerea elasticitatii pielii.

IMUNITATE. Curele cu laptisor de matca sunt renumite pentru proprietatea de a intari sistemul imunitar. Doctor biochimist Cristina Mateescu recomanda acest produs apicol in infectiile virale, deoarece contine gamaglobuline ce asigura imunitate. Compusii acestui produs apicol au calitatea de a mari rezervele de energie ale organismului si de a reda tonusul. El se recomanda in perioadele de convalescenta, in activitati sportive care presupun un consum mare de energie sau dupa un efort fizic sustinut.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul produs matca laptisorul