x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Baia, o experienţă senzorială

Baia, o experienţă senzorială

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    15 Mai 2008   •   00:00

Culoarea şi cultul pentru wellness au reprezentat baza propunerilor din acest an, prezentate la Expoziţia de mobilier şi accesorii pentru baie din cadrul Salonului de Mobilă de la Milano



Culoarea şi cultul pentru wellness au reprezentat baza propunerilor din acest an, prezentate la Expoziţia de mobilier şi accesorii pentru baie din cadrul Salonului de Mobilă de la Milano. O ocazie de "a lua cunoştinţă" asupra a ceea ce e nou şi disponibil la acest moment pe piaţă în materie de mobilier pentru baie, ca­bine de duş, radiatoare, baterii şi accesorii pentru cadă şi chiuvetă, căzi pentru baie în fel şi fel de modele, dotate sau nu cu dispozitive pentru masaj corporal, capete pentru duş avînd caracteristici şi forme dintre cele mai trăznite. De la căzi de o eleganţă aparte ce oferă o experienţă totală de ­wellness (masaj, aburi, aromaterapie şi cromoterapie) pînă la radiatoare decorative ce împrăştie esenţe aromate, de la chiuvete concepute ca accesorii de sine stătătoare pînă la containere îmbrăcate în decoraţiuni sofisticate, ampla desfăşurare de forţe din acest an a inclus şi tot felul de produse "neaşteptate". Totul pentru pregătirea unor ambianţe relaxate, cu tehnologie de ultimă ora încorporată în acest adevărat sistem, un spa domestic pentru îngrijirea ­personală şi personalizată.

Flexibilitatea maximă dimensionala şi estetică a ­produselor expuse ne-a demonstrat că se poate "închipui" absolut orice pentru acest perimetru, altădată constrîns oarecum de caracteristicile sale funcţionale.
 

Tehnologii de ultimă oră

Timpul liber de care dispunem contractîndu-se atît de mult, a apărut nevoia de a încastra în baie tehnologii care să "umple" momentele petrecute chiar şi aici. Mai în glumă, mai în serios, putem afirma că varietatea de astfel de produse disponibile în acest moment aproape că ne poate determina să ne mutăm în baie. Ne referim aici la produse precum: televizoarele rezistente la umiditatea ridicată şi radiourile ce rezistă la stropii de apă, frigiderele încastrate în piesele de mobilier pentru baie, duşurile controlate digital ce permit pornirea lor în vreme ce se stă în pat de exemplu, controlul puterii jetului de apă, controlul ­temperaturii, controlul apei consumate pentru o utilizare raţională a ei (aşa numita "setare eco"), wc-ul care spală şi usucă utilizatorul, cel care se trage automat atunci cînd ­utilizarea sa a luat sfîrşit. După cum cea mai mare parte din apa consumată într-o casă provine de la baie şi după cum apa este o resursă ce are nevoie să fie protejată, au început să se facă simţite şi în cadrul acestei funcţiuni eforturile de a raţionaliza consumul ei. Echipamentele moderne pentru băi sunt construite pentru a folosi cît de puţină apă!

 

Baia din dormitor

Materialele naturale precum lemnul, marmura, piatra naturală încep să devină populare în utilizarea lor pentru spaţiul băii (pardoseală, pereţi, fabricarea de căzi sau ­chiuvete). Pe de altă parte corianul, inoxul sau sticla sunt alternative la care se apelează frecvent.

Am observat, de asemenea, prezentă tendinţa de deschidere a băii către zona dormitorului, aşa încît baia poate fi considerată ca făcînd parte din acesta. Cu precizarea că zona wc-ului este marcată ca un spaţiu intim.

×
Subiecte în articol: baie