x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Banca de tumori

Banca de tumori

21 Mar 2005   •   00:00

  • de MAGDA MARINCOVICI
  • CERCETARE MEDICALA
  • La Laboratorul de Cercetare Moleculara de la Institutul Clinic Fundeni se colecteaza si tipizeaza mostre de cancer. In doi ani de cand functioneaza laboratorul au fost stocate 800 de tumori canceroase, in principal tumori digestive. Laboratorul este format din mai multe sectii dotate cu aparatura si congelatoare, unde sunt depozitate probele tisulare la temperaturi de minus 175 de grade Celsius. Acestea vor permite cercetatorilor sa identifice mecanismele genetice ale aparitiei tumorilor.

    Cancerul va fi invins

    Astfel va deveni posibila stabilirea unor tratamente specifice cancerului, care sa actioneze "tintit" asupra celulei maligne, fara efecte adverse.

    Profesorul doctor Irinel Popescu, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, crede ca "in urmatorii 10 ani, cancerul va fi invins pe baza acestor cercetari de biologie moleculara". In acest sens, specialisti romani si francezi au pus la punct un parteneriat public-privat in cercetarea stiintifica medicala moderna, pentru descoperirea originii si tratamentului cancerului.

    Procedura

    Seful Laboratorului de Cercetare Moleculara din Institutul Clinic Fundeni, Ionela Horeanga, precizeaza ca pacientului – cu consimtamantul acestuia – i se recolteaza sange, se detecteaza molecula specifica bolii, ceea ce ar putea permite izolarea unui cancer in faza incipienta. "Mai mult de jumatate din probele care au ajuns in banca de tesuturi au fost cancer in stadiul 3 si 4", spune seful laboratorului Ionela Horeanga.

    "Proiectul pleaca de la ingrijirea bolnavilor cu aceste afectiuni si are o componenta importanta de cercetare, care s-a realizat cu o investitie majora. De aceea, speram ca in acest an sa obtinem primele brevete de gena implicata in oncogeneza cancerului digestiv", spune prof. dr. Irinel Popescu.

    Prioritate mondiala

    In acest proiect curajos si optimist sunt inclusi 50 de medici romani si 15 medici francezi.

    In doi ani de activitate, tumorile stocate au fost analizate pana la nivel de ARN (acid ribonucleic). Analiza ARN se efectueaza, conform celor mai moderne metode de cercetare, in laboratoarele din Paris.

    Datele colectate sunt apoi analizate statistic pentru a depista genele cu semnificatie in aparitia cancerului. Pornind de la aceste gene, se spera obtinerea tratamentului specific cancerelor digestive.

    Prelucrarea primara se efectueaza la Fundeni, iar prelucrarea datelor de biologie moleculara se realizeaza si se valideaza la Paris.

    La ora actuala, la nivel mondial, acest tip de cercetare reprezinta una dintre prioritati, in conditiile descifrarii integrale a genomului uman cu cele 36.000 de gene. Dar si in conditiile unei cresteri alarmante a incidentei acestei boli la nivel planetar. In prezent, in lume sunt doar cateva laboratoare care au obtinut succese in domeniu, Institutul Clinic Fundeni avand sansa sa fie inclus printre acestea.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul