x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Caiet de retete

Caiet de retete

19 Oct 2005   •   00:00

Preparate din carne


RULOURI DE BACON
INGREDIENTE:
6 felii de sunca ,doi cartofi ,doua linguri cu sos alb ,rozmarin ,o lingurita cu mazare verde ,zarzavat ,cateva piersici ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata, se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare. Intre timp, mazarea se pune si ea la fiert, iar zarzavatul (ceapa, ardei si morcov) se taie marunt. Se amesteca zarzavatul, cartofii, mazarea fiarta, sosul alb si rozmarinul. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se pune salata obtinuta pe feliile de sunca si se ruleaza. Se prinde cu un betisor.

BAUTURA:
Coniac

SFAT
Se asezoneaza cu piersici.
PUI CU ROZMARIN
INGREDIENTE:
un pui mijlociu ,o lingura cu ulei de masline ,o ceapa ,4-5 rosii ,rozmarin ,sare ,piper ,gogosari ,maioneza ,zeama de la o jumatate de lamaie

MOD DE PREPARARE
Se foloseste un pui de marime potrivita. Se spala, i se scot maruntaiele si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-a fiert, se scoate si se pune intr-o tava unsa cu putin ulei de masline. Se da la cuptor sa se rumeneasca, adaugandu-se cateva linguri cu apa, ceapa tocata marunt, zeama de lamaie, rosiile taiate feliute, piperul si rozmarinul.

BAUTURA:
Feteasca Neagra

SFAT
Se serveste cu gogosari sau maioneza.
DOVLECEI CU SUNCA
INGREDIENTE:
5 dovlecei ,100 g sunca ,o legatura de verdeata ,100 g mozzarella ,o lingura cu ulei de masline ,sare ,piper ,tarhon ,ardei gras rosu

MOD DE PREPARARE
Se spala dovleceii. Patru din ei se taie jumatati pe lung si li se scot semintele cu o lingura. Sunca se taie felii si se prajeste in ulei de masline incins. Se adauga si dovlecelul ramas taiat cubulete si se calesc impreuna. Se sareaza si se pipereaza. Se adauga in continuare verdeata tocata marunt.
Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de dovlecei, iar deasupra se asaza mozzarella taiata felii. Se dau la cuptor cateva minute.

BAUTURA:
Vermut

SFAT
Se pot orna cu tarhon si ardei gras rosu.
FRIPTURA DE BIBILICA
INGREDIENTE:
o bibilica grasa ,200 ml vin alb ,100 g slanina neafumata ,o ceapa ,doua cesti supa de zarzavat ,piper boabe ,sare

MOD DE PREPARARE
Se curata pasarea, se spala, se taie bucati si se presara cu sare. Intr-o cratita se caleste slanina, taiata feliute, impreuna cu ceapa, taiata marunt. Dupa cateva minute se pun bucatile de carne si boabele de piper. Se acopera vasul si se lasa sa se prajeasca totul inabusit, la foc iute, dupa care se toarna vinul si se fierbe pana ce scade sosul. Se adauga apoi supa si se lasa sa fiarba pana se inmoaie carnea.
Cand este gata, se scot bucatile de carne si se asaza pe un platou. Sosul se serveste impreuna cu friptura sau separat.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se serveste fierbinte, cu garnitura de cartofi si ciuperci.

Preparate din peste


CIORBA DE CRAP
INGREDIENTE:
doi litri de apa ,un litru de bors ,4 bucati de crap ,un morcov ,o ceapa ,3 rosii ,o radacina de patrunjel ,3 linguri cu orez ,sare ,o legatura de leustean

MOD DE PREPARARE
Morcovul, radacina de patrunjel si ceapa se taie marunt si se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa cateva minute, apoi se adauga orezul si rosiile descojite si taiate cuburi. Intre timp se curata crapul, se scoate osul amar de la cap, se curata de intestine si se spala bine, fara a fi tinut prea mult in apa.
Se taie bucati potrivite si se adauga in ciorba cand legumele sunt aproape fierte. Se lasa sa fiarba la foc potrivit si se spumeaza ori de cate ori este nevoie. Se fierbe borsul separat si se adauga in ciorba cand aceasta e aproape gata. La final se adauga leusteanul taiat marunt si se lasa sa mai dea intr-un clocot.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se serveste calda sau rece.
ROSII UMPLUTE CU PESTE
INGREDIENTE:
9 rosii ,150 g peste din conserva ,doua cepe ,o legatura de patrunjel ,tarhon ,doua oua ,doua linguri cu maioneza ,doua fileuri ansoa

MOD DE PREPARARE
Se taie capacele rosiilor si se curata de miez. Se face un amestec din peste maruntit, ceapa si tarhon tocate marunt, ouale fierte tari si fileurile transformate in pasta. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile si se tin la rece. Se servesc cu maioneza si cu patrunjel verde presarat pe deasupra.

BAUTURA:
Feteasca Regala

SFAT
Se pot umple rosiile si cu orez sau carne.
FRIGARUI DE PESTE
INGREDIENTE:
300 g file de salau ,300 g file de somon ,10 feliute de dovlecel ,un ardei rosu ,o jumatate de portocala ,50 g ulei ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Se spala fileul de peste, se taie in bucati si se rumeneste usor intr-o tigaie cu ulei incins. La fel se procedeaza si cu restul: feliile de dovlecel se prajesc usor, ardeiul se taie cuburi si se rumeneste, iar feliile de portocala se tin foarte putin in tigaie, atat cat sa-si schimbe culoarea.
Se asaza apoi pe betele de frigaruie cate o bucata de peste, alternandu-se cu dovlecelul, ardeiul, portocala si se pun pe gratarul incins.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Se servesc calde.
RULOURI DE MACROU
INGREDIENTE:
doi pesti (macrou) ,mustar ,cativa cartofi ,maioneza ,50 ml suc de portocale ,unt ,sare ,piper ,salata verde

MOD DE PREPARARE
Se prepara un sos din mustar, sare, piper si putina maioneza. Macroul se stropeste cu putin suc de portocale, se sareaza, se pune la mijloc sosul de mustar si se ruleaza. Se fixeaza ruladele cu scobitori.
Cartofii se curata si se pun la fiert in apa cu sare. Se scot si se piseaza, amestecandu-se cu putin unt topit. Piureul se potriveste de sare. Se asaza in farfurie alaturi de rulourile de macrou.

BAUTURA:
Traminer

SFAT
Se serveste cu salata verde.

Preparate din legume


CARTOFI CU SPANAC
INGREDIENTE:
un kg de cartofi ,doua linguri cu margarina ,o cutie cu spanac conservat ,sare, piper ,o ceapa ,doi catei de usturoi ,250 ml vin alb ,o legatura de patrunjel ,fasole rosie ,smantana

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja, se spala si se pun la fiert cu un praf de sare. Ceapa si usturoiul se curata, se toaca marunt si se calesc in margarina incinsa. Se stinge totul cu vin. Spanacul se scurge si se adauga peste compozitia de mai sus. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Cartofii se scot, se lasa sa se raceasca, dupa care se scobesc si se umplu cu spanacul calit. Se asezoneaza cu boabe de fasole rosie si cu patrunjel verde tocat.

BAUTURA:
Feteasca Alba

SFAT
Se servesc cu smantana.
SUPA DE BROCCOLI
INGREDIENTE:
500 g broccoli ,3 cartofi ,100 g fasole boabe ,doi morcovi ,o ceapa ,piper ,sare ,100 g smantana

MOD DE PREPARARE
Se toarna intr-un vas 3 litri de apa rece. Se lasa sa se incalzeasca putin apa, iar intre timp se pregatesc buchetelele de broccoli. Cand apa e calduta se pun in oala broccolii, se lasa cateva minute, dupa care se adauga morcovii curatati, cartofii taiati pe jumatate, fasolea si ceapa intreaga. Se reduce focul, se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba incet, timp de doua ore.
Se pastreaza deoparte fasolea si cateva bucatele de broccoli. Restul legumelor se pune intr-un vas si se paseaza bine cu mixerul, adaugandu-se sare si piper. Pasta se adauga in supa si se mai lasa 5 minute pe foc. La sfarsit, se adauga fasolea si bucatile de broccoli.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Se serveste cu smantana.
FAGOTTINI CU SOS TOMAT
INGREDIENTE:
un pachet de fagottini cu branza si busuioc ,doua cepe verzi ,un ardei gras ,4 rosii ,bulion ,sare ,piper ,busuioc ,ulei ,cascaval ras

MOD DE PREPARARE
Se pune la fiert o oala cu apa in care s-au adaugat si cateva picaturi de ulei. Cand apa da in clocot, se adauga fagottini si se lasa aproximativ 10 minute. Cand sunt fierte, se scurg de apa si se trec sub un jet de apa rece.
Intr-o tigaie se incinge putin ulei si se calesc ceapa tocata, ardeiul si rosiile descojite taiate cubulete. La sfarsit se adauga putin bulion, sare si piper dupa gust, precum si busuioc maruntit. Pe un platou se asaza fagottini, iar pe deasupra se toarna sosul tomat. Se serveste cat este cald.

BAUTURA:
Bere

SFAT
In functie de preferinte, se poate adauga deasupra cascaval ras.
VINETE PANE
INGREDIENTE:
doua vinete mari ,un ardei gras rosu ,150 g branza dulce de vaci ,50 g smantana ,doua oua ,100 g pesmet ,25 g faina ,ulei ,sare ,piper ,frunze de salata

MOD DE PREPARARE
Vinetele se curata de coaja si se taie rondele mai groase. Se pudreaza cu sare. Branza de vaci se amesteca si cu smantana, cu ardeiul tocat marunt, sarea si un pic de piper.
Rondelele de vinete se storc de zeama si fiecare dintre ele se trece pe rand prin faina, ou si pesmet. Se rumenesc pe ambele parti in uleiul incins. Dupa ce s-au prajit, se asaza doua felii de vinete pane, avand intre ele crema de ardei. Deasupra se mai pun un strat de crema si o felie de ardei.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Se servesc pe frunze de salata verde.

Preparate dulci


CLATITE CU BRANZA DULCE
INGREDIENTE:
3 oua ,300 g zahar ,un litru lapte ,faina cat cuprinde ,3-4 linguri cu ulei ,500 g branza dulce ,doua plicuri de zahar vanilinat ,125 g de unt ,dulceata ,ciocolata

MOD DE PREPARARE
Amestecam ouale cu 100 g zahar, adaugam laptele si faina cat cuprinde, ca sa iasa un aluat moale. La sfarsit adaugam uleiul. Important la aceasta reteta de clatite este faptul ca pe acestea le vom coace intr-o tigaie fara ulei. Dupa ce le-am copt, le asezam pe un platou.
Pentru umplutura se ia branza dulce, se amesteca impreuna cu 200 g zahar si cu un plic sau doua de zahar vanilinat. Cu aceasta compozitie umplem clatitele, le punem intr-un vas yena, turnam untul topit peste ele si le dam la cuptor, pentru o jumatate de ora, la foc potrivit.

BAUTURA:
Cappuccino

SFAT
Se pot umple si cu dulceata sau cu ciocolata.
DESERT BAVAREZ
INGREDIENTE:
doi litri suc de mere ,3 foi de gelatina ,doua albusuri ,180 g iaurt ,300 g ciocolata de menaj ,alune

MOD DE PREPARARE
Se pune gelatina la inmuiat in apa rece. Se bat albusurile spuma si se adauga treptat sucul de mere caldut. Se scurge gelatina, se dizolva in doi litri de apa fierbinte si se adauga in compozitie. Crema trebuie sa stea la rece aproximativ doua ore, dupa care se adauga iaurtul si apoi albusurile batute spuma tare. Se adauga ciocolata rasa si alune. Se poate servi in cupe sau puteti "construi" un turnulet. Se pune gelatina la inmuiat in apa rece. Se bat albusurile spuma si se adauga treptat sucul de mere caldut. Se scurge gelatina, se dizolva in doi litri de apa fierbinte si se adauga in compozitie. Crema trebuie sa stea la rece aproximativ doua ore, dupa care se adauga iaurtul si apoi albusurile batute spuma tare. Se adauga ciocolata rasa si alune. Se poate servi in cupe sau puteti "construi" un turnulet.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin

SFAT
Se pot folosi si fructe (zmeura, caise, mure).
RULADA CU COCOS
INGREDIENTE:
200 ml lapte ,50 g cacao ,5 linguri cu zahar ,400-500 g biscuiti de cacao ,mirodenii Crema ,un pachet de unt ,100 g nuca de cocos ,5 linguri cu zahar pudra

MOD DE PREPARARE
Se fierbe laptele cu cacaua si zaharul. Se adauga biscuitii pisati si mirodeniile. Se lasa la racit. Se intinde compozitia pe foaie de celofan. Se freaca untul spuma cu zaharul si cocosul. Se intinde crema peste blatul de biscuiti. Se ruleaza si se lasa rulada la rece.

BAUTURA:
Ceai verde

SFAT
In compozitie se pot adauga si stafide.
SALATA DELICIU
INGREDIENTE:
2-3 mere ,2-3 pere ,doua portocale ,3-4 mandarine ,2-3 kiwi ,o banana ,o conserva cu ananas ,zahar ,o cescuta cu rom ,doua linguri cu vin alb ,frisca ,ciocolata topita ,pepene galben

MOD DE PREPARARE
Merele se spala si se curata de coaja si de seminte. La fel se procedeaza si cu perele, portocalele, mandarinele, banana si kiwi. Toate se taie in cubulete sau felii, se presara cu 3-4 linguri cu zahar si se stropesc cu rom. La acestea se adauga cateva felii de ananas din compot, taiate bucati, precum si sucul de la ananas si se stropesc cu putin vin. Se potriveste de dulce, dupa gust si se serveste foarte rece dintr-un pepene galben.

BAUTURA:
Kagor

SFAT
Se servesc si cu frisca sau ciocolata topita.
×