x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Călătorie în universul hranei

Călătorie în universul hranei

de Simona Chiriac    |    Carmen Dragan    |    09 Iul 2008   •   00:00

Muzeul Ţăranului Român găzduieşte în această vară două expoziţii importante – "Hrana care leagă" şi "Hrana ţărănească" – ce au ca numitor comun tema propusă vizitatorilor: o călătorie în imagini, obiecte şi simboluri în universul hranei de zi cu zi

Muzeul Ţăranului Român găzduieşte în această vară două expoziţii importante – "Hrana care leagă" şi "Hrana ţărănească" – ce au ca numitor comun tema propusă vizitatorilor: o călătorie în imagini, obiecte şi simboluri în universul hranei de zi cu zi. Expoziţia a fost astfel gîndită încît să cuprindă etapele principale ale evoluţiei umane, pornind de la Adam, Eva şi Mărul cunoaşterii, continuînd cu hrana cotidiană (ce urmează traiectoria unei zile fireşti, în care activitatea gospodarilor pendulează între casă şi cîmp), hrana ritualică pentru marile treceri (naştere, nuntă, moarte, după moarte) şi sfîrşind cu hrana postului ce pregăteşte primirea marilor taine ale creştinismului. Cea de-a doua sală a expoziţiei va cuprinde texte ţărăneşti, caiete de reţete, cărţi de bucate şi imagini. "Hrana se împarte între vii şi morţi, între oameni şi animale, între oameni şi Dumnezeu. Hrănind pe cineva îl domesticeşti, îl îmbunezi, îl aproprii, îl faci al tău." (S.C.)


Stop importului de carne!

Rusia a interzis momentan importarea cărnii de vită ce provine din Brazilia. Această măsură a fost luată în urma apariţiei unei boli la animalele din această regiune. Este vorba despre stomatita veziculoasă, boală care se poate transmite şi la om, fiind deosebit de periculoasă. Boala are aceleaşi simptome ca şi gripa. Impactul asupra economiei ruse este cu atît mai mare cu cît Brazilia este cel mai mare furnizor de carne al acestei ţări. Aici sînt aduse anual 438.000 de tone de carne, adică 62% din totalul importurilor. (C.D.)

 

Vara pe uliţă

În perioada 14 iulie-10 august, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" îşi deschide din nou porţile pentru copii. Aceştia sînt invitaţi să participe la un program educativ, care urmăreşte punerea în valoare a vechilor meşteşuguri populare: olărit, modelaj, ouă încondeiate, ţesut-cusut, sculptură în lemn, icoane pe lemn, icoane pe sticlă, măşti populare, instrumente muzicale, podoabe populare, împletituri, pictură naivă, păpuşi. (S.C.)

 

Legume pe Marte

La ce credeţi că s-au gîndit oamenii de ştiinţă? Ei bine, cercetînd mostrele de sol de la suprafaţa Planetei Marte, ei au ajuns la concluzia că alcalinitatea lui ar fi perfectă pentru cultivarea sparanghelului şi a napilor, dar nu şi a căpşunelor. După ce a fost luat un metru cub de sol marţian, a fost amestecat în laborator cu apă pentru a se obţine o compoziţie potrivită pentru cultivarea legumelor. "Am observat că solul are toate substanţele nutritive care să permită dezvoltarea unei plante, atît în trecut, cît şi în viitor. De fapt, este acel tip de sol pe care l-aţi putea întîlni şi în grădina din spatele casei", a afirmat Samuel Kounaves, de la Universitatea Tufts, de lîngă Boston. (S.C.)

 

Învîrtita Dorului

În perioada 27-29 iunie, în localitatea Vaideeni, din judeţul Vîlcea, a avut loc nedeia păstorească, ajunsă la cea de-a XL-a ediţie. La eveniment au participat zeci de vizitatori din ţară şi din străinătate, care au putut să se bucure de preparatele cu specific românesc. Această petrecere populară cîmpenească, de origine pastorală, are scopul de a conserva şi cultiva specificul naţional tradiţional în port, meşteşuguri şi folclor muzical. (C.D.)

 

Zilele tîrgumureşene

În perioada 26-29 iunie s-a desfăşurat cea de-a XII-a ediţie a zilelor tîrgumureşene. La petrecerea din Cetatea din Tîrgu-Mureş, participanţii au băut peste 38.000 de litri de bere şi peste 46.000 de litri de apă, ceaiuri şi energizante. Participanţii au mai consumat 170.000 de mititei, 40.000 de porţii de grătar, frigărui, pulpe de pui, gulaş şi multe altele. (C.D.)

 

Berea. Tradiţie şi modernitate

Asociaţia "Berarii României" a lansat volumul "Berea. Tradiţie şi modernitate". Cei interesaţi pot afla informaţii despre istoria acestei băuturi, procesul de fabricaţie, arta servirii şi degustării, berea în gastronomie şi beneficiile consumului moderat. Ben Vinken, unul dintre cei mai faimoşi degustători de bere, a oferit detalii despre cum se savurează şi cum se recunoaşte băutura. (G.B.)

×
Subiecte în articol: food world