x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Castravete cu coarne"

"Castravete cu coarne"

28 Noi 2007   •   00:00

Cu căteva zile in urmă, un fruct mai neobişnuit mi-a atras atenţia. Avea forma ovală, oarecum asemănătoare cu cea a unui castravete, iar culoarea era galben portocalie.

Cu căteva zile in urmă, un fruct mai neobişnuit mi-a atras atenţia. Avea forma ovală, oarecum asemănătoare cu cea a unui castravete, iar culoarea era galben portocalie. Ceea ce te fascina imediat erau zecile de coarne care creşteau pe toată suprafaţa fructului. Nu ştiam cu siguranţă ce este şi nici eticheta nu m-a ajutat prea mult. Chiar nu auzisem niciodată de acest fruct cu nume exotic: kiwano melano. L-am luat de pe raft şi l-am dus acasă pentru a-l testa.

Mai intăi l-am spălat şi l-am tăiat in două pe lungime. Mijlocul avea o consistenţă gelatinoasă, de culoare verde, cu sute de seminţe, fiecare protejată de săculeţul ei (cam aşa cum se intămplă şi cu seminţele de castravete sau de rodie).

Gustul era o combinaţie inedită de castravete, pepene galben, banană şi lămăie verde. Nu pot să spun cu siguranţă dacă mi-a plăcut, dar era cel puţin interesant. Cu seminţele insă nu m-am putut descurca şi le-am lăsat deoparte pe o farfurioară. Este adevărat că-ţi ia ceva timp să mănănci un melano, dar este potrivit atunci cănd te uiţi la televizor, citeşti o carte sau doar te relaxezi.

Certificat de naştere

In ţinutul arid al deşertului Kalahari din Africa, kiwano melano este un fruct binefăcător. Călătorii se puteau răcori şi hidrata consumănd acest fruct, care creştea odinioară doar aici. In prezent, el poate fi intălnit in Noua Zeelandă, dar şi in California. In ţara de origine melano poartă numele de "castravetele cu coarne" (nu trebuie să vă mai explic de ce). Cănd este crud, are culoarea verde şi nu este indicat să fie consumat. Cănd se coace, capătă culoarea galbenă portocalie.

Este periculos să consumaţi acest fruct dacă s-a copt mult prea tare, căci veţi avea probleme cu stomacul. Dacă este incă necopt, poate fi păstrat la temperatura camerei timp de o săptămănă sau două. Odată copt, se poate păstra cel mult trei zile, fără a-l pune in frigider. Se poate folosi in salate, la aromatizarea iaurturilor şi ca topping pentru ingheţate şi prăjituri.

Sos condimentat

Ingrediente: un kiwano melano, 50 g ceapă roşie, 100 g iaurt, 50 g smăntănă, o jumătate de linguriţă de seminţe de muştar, un sfert de linguriţă de seminţe de coriandru, o jumătate de linguriţă de seminţe de chimen, un sfert de linguriţă de boabe de piper negru, o optime de linguriţă de garam masala, o optime de linguriţă de chile, o jumătate de lingură de frunze de coriandru, sare.

Preparare: Fructul de melano se taie in două pe lungime şi se scobeşte miezul. Acesta se presează şi se păstrează doar sucul şi seminţele, indepărtăndu-se pulpa. Se adaugă ceapa tocată mărunt, iaurtul, smăntăna şi se amestecă. Intr-o tigaie se prăjesc seminţele de muştar, piperul, coriandrul şi chimenul, apoi se macină mărunt. Se adaugă compoziţia de iaurt, garam masala, pudra de chile, sarea şi frunzele de coriandru tocate. Se amestecă foarte bine, se pune amestecul intr-un borcan şi se ţine in frigider. Se serveşte ca sos pentru curry sau alte preparate condimentate. Sosul se poate servi şi intr-o jumătate de kiwano golită de miez.

p

Porumbel

Ştiulete de porumb cu boabele incă necoapte, in lapte, care se mănăncă fierte sau coapte in spuză.

Posadă

Părghie cu ajutorul căreia se reglează poziţia pietrelor morii in timpul măcinatului, pentru a se obţine, după voie, o făină mai mare sau mai fină.

s

Spuză

Cenuşă fierbinte (amestecată cu jăratic).

Stafidi

A se usca, a deveni stafide.

v

 Vadră

Veche unitate de măsură a capacităţii, folosită pentru lichide, echivalentă cu aproximativ zece ocale (astăzi cu circa 10 litri); vas de lemn sau de metal cu care se scoate apa din făntănă, in care se păstrează sau cu care se transportă diferite lichide.

×
Subiecte în articol: dicţionar gastronomic