x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Euromania - Cum iti faci firma in UE

Euromania - Cum iti faci firma in UE

de Florina Zainescu    |    22 Ian 2007   •   00:00
Euromania  -  Cum iti faci firma in UE

In functie de stat, o societate se infiinteaza in 4 sau 30 de zile. Daca vreti sa va extindeti afacerile in UE sau sa va faceti firma in una din tarile membre este bine sa stiti care sunt cele mai populare tipuri de societati de pe respectivele meleaguri, de ce acte aveti nevoie si pe la ce institutii trebuie sa alergati.

In functie de stat, o societate se infiinteaza in 4 sau 30 de zile. Daca vreti sa va extindeti afacerile in UE sau sa va faceti firma in una din tarile membre este bine sa stiti care sunt cele mai populare tipuri de societati de pe respectivele meleaguri, de ce acte aveti nevoie si pe la ce institutii trebuie sa alergati.

Stiati ca pentru o societate cu raspundere limitata, echivalentul unui SRL autohton, capitalul social minim poate varia de la vreo 6.000 de euro, in Cehia, pana la 35.000 de euro in Austria? Dar ca pentru o societate pe actiuni capitalul social minim este de peste 60.000 de euro in Belgia si 100.000 de euro in Italia? Sau ca in Belgia inregistrarea unei firme dureaza 30 de zile, insa aceasta isi poate incepe activitatea inainte de finalizarea procedurilor?

GERMANIA. Daca aveti o firma si vreti sa va faceti o filiala externa sau vreti sa va faceti o firma de la zero in strainatate, Germania poate fi o destinatie. Autoritatile din aceasta tara va vor permite sa va infiintati o societate comerciala. Ce acte va sunt necesare si cam cati bani trebuie sa aveti? Spre exemplu, pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata - forma juridica cea mai frecventa in Germania - trebuie sa asigurati un capital social minim de 25.000 de euro. Cererea de inregistrare se face la Registrul Comertului de pe langa judecatoria teritoriala competenta.

AUSTRIA. Va atrage ideea de a incepe o afacere in tara valsului? Puteti opta pentru o firma mica, cu asociat unic, sau pentru o societate cu raspundere limitata, echivalentul unui SRL de pe la noi. Indiferent de varianta pe care o alegeti, primul drum pe care trebuie sa-l faceti este la Camera Economica. Aici veti primi lamuriri despre procedurile juridice si financiare legate de infiintarea afacerii. De exemplu, pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata, capitalul social subscris trebuie sa fie de cel putin 35.000 de euro, din care jumatate - in numerar - trebuie depusi in contul societatii la infiintare. Cel putin o persoana din conducerea societatii care se extinde din alt stat membru al UE trebuie sa aiba rezidenta in Austria. Primul pas pe care trebuie sa-l faceti pentru infiintarea unei astfel de societati este sa completati declaratia de infiintare, un formular pe care il obtineti de la Camera Economica. De asemenea, aveti nevoie de o confirmare de la banca ca aveti cel putin 17.500 de euro, adica jumatate din capitalul social subscris minim. Mai apoi, trebuie sa inregistrati societatea - prin cerere legalizata notarial - in Anuarul firmelor din Austria. Pasul urmator este obtinerea autorizatiei de functionare.

CEHIA. Strainii pot face afaceri pe teritoriul Cehiei in aceleasi conditii si in aceeasi masura ca si cetatenii acestei tari. Daca au sediul pe teritoriul acestei tari. In functie de cati bani aveti, va puteti infiinta, de exemplu, o societate cu raspundere limitata - capitalul minim subscris este de 6.700 de euro, cu o cota minima de participare la investitie de 650 de euro, sau o societate mixta pe actiuni - 67.000 de euro capitalul minim subscris. La inregistrarea firmei in Registrul Comertului veti avea nevoie de o licenta comerciala, statutul societatii, certificatul de depozit care confirma depunerea la o banca ceha a capitalului minim subscris si contractul de inchiriere a spatiului comercial. In momentul inregistrarii intra in vigoare si autorizatia de functionare.

FRANTA. Crearea unei societati de tip SRL in Franta dureaza intre 4 si 18 zile, dar se poate prelungi pana la 25 de zile. In aceasta tara pot fi infiintate intreprinderi individuale - intreprindere unipersonala cu raspundere limitata - societati cu raspundere limitata, SA-uri si societati in nume colectiv. Vestea buna este ca pentru infiintarea primelor doua tipuri de societati nu aveti nevoie de un capital social minim. Capitalul social este fixat in mod liber de asociati prin statutul societatii. Daca va tenteaza, va puteti adresa Registrului Comertului si Societatilor, tinut de Grefa Tribunalului de Comert si Centrului de Formalitati Intreprinderi de pe langa Camerele de comert si industrie teritoriale.

SPANIA. Cu exceptia productiei de aparare, daca aveti bani puteti investi in orice sector de activitate va doreste sufletelul. Iar daca vreti sa va infiintati o societate aici este bine sa stiti ca cele mai populare sunt cele anonime si cele cu raspundere limitata. Daca in cazul primelor, capitalul social minim este de circa 10.000 de euro, in contul societatilor cu raspundere limitata nu trebuie sa depuneti vreo 3.000 de euro. Iar pentru formalitatile de inregistrare a firmei nu trebuie decat sa va adresati unui notar public. Rezervarea numelui si inscrierea societatii se fac la Registrul Mercantil - varianta spaniola a Registrului Comertului de la noi.
Italia: un SRL de 10.000 de euro
Luati aminte! Filialele din Italia ale companiilor straine trebuie sa-si faca publice statutul si conturile conform legii italiene si trebuie sa indeplineasca anumite conditii specifice. Capitalul minim subscris in cazul formarii unei societati cu raspundere limitata este de 10.000 de euro, iar in cazul unei societati pe actiuni, 100.000 de euro. Acestea sunt cele mai populare tipuri de firme din peninsula, mai ales ca raspunderea actionarilor este limitata la capitalul investit trebuie sa fie inscrisa la registrul firmelor doar dupa ce a fost subscris capitalul social. In statutul companiei trebuie sa se prevada referintele partenerilor, numele si adresa companiei, domeniul de activitate, capitalul subscris, capitalul varsat, valoarea nominala si numarul actiunilor, valoarea activelor si creditelor acordate, compozitia organica a companiei. Trebuie sa depuneti statutul la o instanta judecatoreasca care sa certifice toate informatiile cuprinse in acesta. Compania pe actiuni are statut legal si se considera infiintata numai dupa ce a fost inregistrata in Registrul Comertului din Italia.
Belgia: actele in 30 de zile
Daca vreti sa puneti pe roate o afacere in Belgia, aveti de ales intre mai multe forme de organizare: societate pe actiuni, societate privata cu responsabilitate limitata, societate in comandita simpla sau cooperativa. Societatile pe actiuni sunt cele mai populare: actionarii pot ramane anonimi, au raspundere limitata, iar actiunile pot fi vandute fara nici o restrictie din partea celorlalti. Daca alegeti sa va faceti o astfel de firma e bine sa stiti ca procedura de inregistrare dureaza 30 de zile. Capitalul minim necesar este de 61.973,38 euro. Totul incepe la Registrul Comertului si se finalizeaza prin publicarea inregistrarii firmei in Begian Official Gazette. In afara de capitalul social, va mai trebuiesc bani pentru diverse taxe de inregistrare: taxe notariale de la 0,0228% la 0,855% din capital, taxa de inregistrare de 0,5% din capital plus TVA si contravaloarea publicarii inregistrarii in Begian Official Gazette (circa 50 de euro pagina). Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului Economiei la sectiunea comert exterior (http://www.dce.gov.ro), pentru capitalul social minim cerut de legea belgiana, taxele notariale va vor ajunge 459,22 de euro, cele de inregistrare, 309,87 de euro, si costul publicarii in monitorul lor oficial, 283,29 de euro. Partea buna este ca firma poate sa-si inceapa activitatea imediat, inainte de finalizarea procedurii de inregistrare.

×