x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Evenimente

16 Apr 2009   •   00:00
Evenimente

Sărbătoarea azimelor. Pesach sau Paştele evreiesc este o sărbătoare de origine biblică şi marchează sfârşitul sclaviei evreilor din Egipt.



Sărbătoarea durează opt zile - începe în seara zilei de miercuri, 8 aprilie, şi se termină la 16 aprilie - în diaspora şi şapte în Israel şi include două zile speciale la început şi două la sfârşit. În timpul celor opt zile de Pesach, evreii de rit sefard mănâncă miel gătit cu fructe uscate, cartofi fierţi, spanac, iar cei de rit aşchenez consumă orez, carne de pui, de vită şi fructe uscate. În cele opt zile nu se mănâncă pâine, paste şi, în general, nimic ce conţine făină, iar toate mâncărurile care fermentează se aruncă înaintea începerii sărbătorii. Pe masa de Pesach trebuie să existe, aşezate pe platou, un ou fiert tare (beiţa), simbol al vieţii şi renaşterii; un amestec de cartofi fierţi sau ridichi rase cu pătrunjel (karpas); un os (z'roah), care simbolizează mielul de Paşte; charoset, un amestec de nuci măcinate, mere, miere şi scorţişoară, simbolizează mortarul folosit se sclavii evrei din Egipt pentru construcţiile faraonului. (M.B.)

ÎN ŢARĂ

18-20 aprilie. Vinvest. Timişoara. La Centrul Regional de Afaceri Timişoara are loc un salon internaţional de vinuri şi băuturi alcoolice.

19-26 aprilie. Zilele municipiului. Sfântul Gheorghe, judeţul Covasna. Nu vor lipsi meşteşugarii zonei, care vor vinde obiecte lucrate de ei.

20-13 aprilie. Arta şi tradiţiile. Cerasu, judeţul Prahova. La Căminul cultural din localitate va avea loc o expoziţie de ţesături şi obiecte din lemn folositoare în bucătărie, din zona Văii Teleajenului.

ÎN LUME
16-18 aprilie. Gastroexpo. Gdansk, Polonia. Sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi de noile tendinţe în gastronomie. Nu vor lipsi echipamentele de ultimă generaţie.

17-18 aprilie. Festivalul racilor. Faunsdale, Alabama. Două zile de petrecere, cu raci preparaţi în diverse forme, muzică şi multă voie bună.

22-26 aprilie. Festivalul vinurilor şi al mâncărurilor. Dallas, Texas. În acorduri de muzică bună, cei prezenţi la festival vor putea degusta specialităţi texane. (C.D.)

×
Subiecte în articol: aprilie agenda