x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fantezii decorative pentru interior

Fantezii decorative pentru interior

20 Sep 2007   •   00:00

Permanenta preocupare pentru frumos ne-a făcut şi ne face şi in continuare cumva "părtaşi" la arta decorativă, prin simplul fapt că obişnuim să ne decorăm "in feluri şi chipuri" de noi agreate şi create locurile prin care poposim, uneori mai puţin şi alteori căte o viaţă intreagă.

Ediţia a VIII-a a Salonului Naţional de Artă decorative

Permanenta preocupare pentru frumos ne-a făcut şi ne face şi in continuare cumva "părtaşi" la arta decorativă, prin simplul fapt că obişnuim să ne decorăm "in feluri şi chipuri" de noi agreate şi create locurile prin care poposim, uneori mai puţin şi alteori căte o viaţă intreagă.

Ne-am priceput fiecare la un moment dat să combinăm culori, forme şi materiale cu rezultate mai mult sau mai puţin demne de luat in seamă, după simţul estetic al fiecăruia. Nu insă la nivelul adevăraţilor artişti in arta decorativă, al acelora care ştiu (pentru că şi-au cultivat in timp cu drag şi invăţătură pasiunea) cum să imbine şi să combine aceste elemente. Chiar dacă este scump un obiect de artă decorativă, el merită analizat şi luat in seamă pentru "simţămintele estetice" pe care poate să ni le dezvolte in timp. Şi ne referim aici la alăturări potrivite de culori, materiale, texturi, forme, dimensiuni. Aveţi "la indemănă" pentru a vă edifica asupra a ceea ce propune la acest moment arta decorativă contemporană romănească, o interesantă expoziţie desfăşurată intr-un cadru la fel de interesant, pe simezele Cotroceniului. Este vorba despre cea de-a VIII-a ediţie a Salonului Naţional de Artă Decorativă, desfăşurat in cadrul Pivniţelor Cantacuzine ale Muzeului Naţional Cotroceni, pănă la 5 octombrie.

Istoria pe scurt

Referitor la evoluţia acestei manifestări, dna Adina Renţea, director al muzeului, a afirmat următoarele: "Anul 1993 avea să inaugureze o tradiţie in cadrul evenimentelor organizate de Muzeul Naţional Cotroceni, şi anume Salonul Naţional de Artă Decorativă. Reprezentanţi din toată ţara şi din aproape toate tehnicile au dat atunci, prin conceptul expoziţional, o nouă poetică a formelor şi structurilor ambientale. Salonul a rezistat pănă in anul 2000, devenind astfel, an de an, un reper (poate că nu chiar atăt de reprezentativ pe căt ni l-am fi dorit) in arta decorativă romănească.

Anul 2007 reinnoadă tradiţia acestui eveniment, la nivel naţional, prin prezenţa celor 76 de artişti sticlari, ceramişti, textilişti, metalişti, din Bucureşti, Cluj, Buzău, Brăila, Tărgu-Jiu, Piteşti, Dorohoi, Iaşi, Rămnicu-Vălcea". Salonul Naţional de Artă Decorativă poate fi vizitat pănă la 5 octombrie in intervalul orar 10:00 - 17:00, luni inchis. Accesul se face pe baza actului de indentitate.

Artiştii ne pot impărtăşi din "ştiinţa" lor prin creaţiile pe care le propun. Important este ca noi să fim atenţi la semnalele lor şi să le luăm in seamă mai degrabă decăt să ne raportăm la priceperea proprie in ale decoratului.

Lucrările de artă decorativă pot să ofere informaţii preţioase şi inspiraţie pentru tot felul de alegeri din acest registru

Palatul Cotroceni, cel care găzduieşte muzeul, un veritabil monument de arhitectură, constituie un motiv la fel de bun pentru a face un drum pănă aici. Vizitatorului i se dezvăluie mai intăi expresivitatea spaţiilor medievale cantacuzine, apoi fastul şi eleganţa reşedinţei regale, iar la ultimul nivel al palatului o ambianţă specifică sfărşitului de secol XIX

×
Subiecte în articol: national decorativă decorativ