x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Festival cu bucate şi poveşti

Festival cu bucate şi poveşti

de Carmen Dragan    |    23 Sep 2010   •   00:00
Festival cu bucate şi poveşti

Istoria Bucharest Food Festival este strâns legată şi de istoria Jurnalului de bucătărie. De trei ediţii încoace, suplimentul Jurnalului Naţional a fost prezent trup şi suflet la eveniment.

Îmi amintesc de prima noastră participare, când echipa Jurnalului de bucătărie a demonstrat că se pricepe nu numai la vorbit cu oamenii şi la scris, ci şi la prepararea sărmăluţelor, a ciorbei sau a plăcintelor după reţete româneşti, căci atunci le-am oferit celor prezenţi toate aceste bunătăţi.

Prin work-shopul "Există sau nu bucătărie tradiţională românească?" am provocat publicul la o discuţie despre gastronomia noastră, simplă, dar plină de savori. Simona Lazăr, editorul Jurnalului de bucărie, afirma atunci: "Într-o lume în care nevoia de «ali­niere» la reperele planetare şi «mondializarea» conduc la nivelarea identităţilor naţionale, gastronomia specifică unei ţări poate fi unul dintre elementele-cheie care definesc datele particulare ale unui popor. Tema work-shopului rămâne deschisă".

Tot atunci, special realizată pentru eveniment, ediţia-gigant a Jurnalului de bucătărie, unicat în România, s-a înălţat la doi metri şi jumătate şi a avut o lăţime de 1,96 m. Astfel am marcat sărbătorirea a patru ani de existenţă. Atât cititorii, cât şi oaspeţii festivalului au putut s-o răsfoiască, iar elementul-surpriză al revistei a fost o pagină lăsată anume albă, unde vizitatorii s-au putut exprima în scris.


CĂLĂTORIE PRIN PATRU EPOCI
Cea de-a doua participare a noastră prin work-shopul "550 de ani de gastronomie pe malurile Dâmboviţei  ­  de la bulzul lui Bucur la burgerul lui Bill" a invitat publicul într-o călătorie prin patru epoci diferite din istoria gastronomică a Bucureştiului. Astfel, cei prezenţi au gustat din bulzul preparat de Bogdan Gâlculescu, de la Casa Cristina din Câmpulung, au savurat bucate brâncoveneşti, pregă­tite de cheful Radu Gerheş, au aflat secretele bucătăriei burgheze din vea­cul al XIX-lea, prin preparatele binecunoscutului maestru al artei culinare Horia Vîrlan, şi s-au bucurat de aromele bucătăriei interbelice, avându-l ca ghid pe cheful Silvian Scornea.

Cea de-a patra ediţie a Bucharest Food Festival, ce se va desfăşura în zilele de 24, 25 şi 26 septembrie în Parcul Tineretului, se anunţă cu noi surprize din partea organizatorilor. Recorduri gastronomice, demonstraţii culinare, expoziţii de produse gastronomice cu vânzare, producători autoh­toni, restaurante cu specific... Şi noi, Jurnalului de bucătărie, care vă aşteptăm cu poveştile şi bucatele bucătăriei româneşti!

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda