x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Festivalul hranei sănătoase

Festivalul hranei sănătoase

25 Iun 2008   •   00:00

La Festivalul Hranei Sănătoase de la Praga, cei mai buni bucătari din acest oraş demonstrează că mîncarea sănătoasă este şi gustoasă. ­

La Festivalul Hranei Sănătoase de la Praga, cei mai buni bucătari din acest oraş demonstrează că mîncarea sănătoasă este şi gustoasă. ­Manifestarea, aflată la prima sa ediţie, are loc în paralel cu Maratonul ­Internaţional de la Praga şi durează pînă la sfîrşitul lunii iunie. Mîncarea sănătoasă te duce cu gîndul la ceva uscat şi fără gust. Acum, 15 dintre cele mai bune restaurante pragheze combat acestă imagine proastă şi oferă un meniu sănătos şi gustos. (C.D.)

 

NU tonului roşu

Comisia Europeană a oprit la 16 iu­nie pescuitul la ton roşu în Meditera­nă, stîrnind mînia pescarilor italieni şi francezi. Ei spun că, din cauza con­diţiilor meteo nefavorabile, pescuitul la ton nici n-a început. Cei mai revoltaţi sînt italienii, a căror flotă de pescuit ton roşu numără 87 de vase. Ele acţionează într-o perioadă scurtă, cînd tonul îşi depune icrele. În luna iunie, capturile reprezintă, de regulă, 90% din cantitatea pescuită. (T.C.)

 

Drăgăşaniul princiar

Clubul “Presa de Vin” şi-a chemat din nou, în spaţiul consacrat de la Muzeul Ţăranului Român, membrii şi simpatizanţii, pentru a le face cunoştinţă cu vinurile de Drăgăşani. Familia princiară Ştirbey a stăpînit, încă din secolul al XVIII-lea, acest teritoriu viticol. Barbu Alexandru Ştirbey, administrator al Dome­niilor Coroanei Regale, a lăsat moş­te­nire strănepoatei sale, baroana Ileana Kripp-Cos­tinescu, acest spaţiu al aristo­cra­ţiei vi­nurilor româneşti. Astăzi, se vinifică, sub um­bra ve­chiului nume princiar, cîteva so­­iuri autohtone între care Crîmpoşia, No­va­cul şi Negrul de Drăgăşani. Baroana Ileana Kripp-Costinescu spunea re­cent: “Drăgăşaniul e copilul nostru. Aici parcă plutesc, e o bucăţică de Rai”. (T.C.)

 

Sărbătoarea morii

În perioada 14-15 iunie, pe Strada Fluturilor din Anderlecht, a avut loc Sărbătoarea Morii. Localnicii şi turiştii au putut asista la concerte de chi­tară, animaţii muzicale, dan­suri folclorice din lumea în­treagă şi circ. Copiii s-au pu­tut bucura de castelul gon­fla­bil. De asemenea, s-a vizi­tat moara de grîu şi s-a vîndut pîi­ne de Luizenmolen. Într-o atmosferă cîmpenească s-au făcut numeroase grătare, la care s-a servit bere. S-au lan­sat diverse tipuri de pîine, care se vor găsi în curînd pe piaţă. (C.D.)

 

Fermă de 500 $

Fermierii din SUA au găsit o modalitate nouă de a-şi mări cîştigurile. Porţiuni din ferme sînt vîndute, pe peri­oa­da unui sezon. Cei care doresc să aibă la orice oră fructe şi legume proa­spete nu trebuie decît să plă­teas­că o sumă relativ modestă – între 500 $ şi 600 $ – şi au la dispo­ziţie propria gră­dină. Pentru ca să nu iasă în pier­de­re totuşi, cum­pără­torii trebuie să achi­zi­ţio­ne­ze o fer­mă aflată în apro­pie­rea ca­sei. Proprietarii se­zo­nieri vor primi în fie­care săp­tă­mînă cîte o cutie cu fruc­te şi legume. (S.C.)

 

Piaţa gastronomiei

La 14 iunie, în Piaţa Saint-Denis, din Bruxelles, a avut loc evenimentul intitulat “Piaţa gastronomiei şi a descoperirii”. A fost organizat de Marc-Jean Ghyssels, concesionarul pieţelor pu­blice. Pentru vizitatori a fost un prilej de a degusta di­­­verse produse tradi­ţio­na­le. Vînzătorii şi ex­po­zan­ţii şi-au promovat produ­se­le. În piaţă a fost amenajat un chioşc cu băuturi, în faţa căruia au avut loc re­pre­zen­taţii de dans bra­zilian şi Ca­poeira (un amestec de ar­tă marţială, joc şi dans, ori­­ginare din Brazilia). (C.D.)

 

Terapie prin cafea

O ceaşcă de licoare aromată, pregătită din cafea proaspăt măcinată, e foarte utilă multor oameni, însă cercetătorii japonezi cred că aroma boabelor este suficientă pentru a alunga somnul şi oboseala din creier. Este mai bine, oare, să miroşi boabele de cafea şi oricare alt aliment a cărui aromă are efecte similare, decît să bei cafea? O întrebare la care specialiştii nu se grăbesc să dea un răspuns definitiv. În România, consumul anual de cafea pe o persoană se ridică la două kilograme, mult sub media europeană. În Finlanda se înregistrează 12 kg, în Germania şi Austria – 7 kg, în Ungaria, Cehia şi Slovacia – 3 kg. (T.C.)

×
Subiecte în articol: food world