La Festivalul Hranei Sănătoase de la Praga, cei mai buni bucătari din acest oraş demonstrează că mîncarea sănătoasă este şi gustoasă.
La Festivalul Hranei Sănătoase de la Praga, cei mai buni bucătari din acest oraş demonstrează că mîncarea sănătoasă este şi gustoasă. Manifestarea, aflată la prima sa ediţie, are loc în paralel cu Maratonul Internaţional de la Praga şi durează pînă la sfîrşitul lunii iunie. Mîncarea sănătoasă te duce cu gîndul la ceva uscat şi fără gust. Acum, 15 dintre cele mai bune restaurante pragheze combat acestă imagine proastă şi oferă un meniu sănătos şi gustos. (C.D.)
NU tonului roşu
Comisia Europeană a oprit la 16 iunie pescuitul la ton roşu în Mediterană, stîrnind mînia pescarilor italieni şi francezi. Ei spun că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pescuitul la ton nici n-a început. Cei mai revoltaţi sînt italienii, a căror flotă de pescuit ton roşu numără 87 de vase. Ele acţionează într-o perioadă scurtă, cînd tonul îşi depune icrele. În luna iunie, capturile reprezintă, de regulă, 90% din cantitatea pescuită. (T.C.)
Drăgăşaniul princiar
Clubul “Presa de Vin” şi-a chemat din nou, în spaţiul consacrat de la Muzeul Ţăranului Român, membrii şi simpatizanţii, pentru a le face cunoştinţă cu vinurile de Drăgăşani. Familia princiară Ştirbey a stăpînit, încă din secolul al XVIII-lea, acest teritoriu viticol. Barbu Alexandru Ştirbey, administrator al Domeniilor Coroanei Regale, a lăsat moştenire strănepoatei sale, baroana Ileana Kripp-Costinescu, acest spaţiu al aristocraţiei vinurilor româneşti. Astăzi, se vinifică, sub umbra vechiului nume princiar, cîteva soiuri autohtone între care Crîmpoşia, Novacul şi Negrul de Drăgăşani. Baroana Ileana Kripp-Costinescu spunea recent: “Drăgăşaniul e copilul nostru. Aici parcă plutesc, e o bucăţică de Rai”. (T.C.)
Sărbătoarea morii
În perioada 14-15 iunie, pe Strada Fluturilor din Anderlecht, a avut loc Sărbătoarea Morii. Localnicii şi turiştii au putut asista la concerte de chitară, animaţii muzicale, dansuri folclorice din lumea întreagă şi circ. Copiii s-au putut bucura de castelul gonflabil. De asemenea, s-a vizitat moara de grîu şi s-a vîndut pîine de Luizenmolen. Într-o atmosferă cîmpenească s-au făcut numeroase grătare, la care s-a servit bere. S-au lansat diverse tipuri de pîine, care se vor găsi în curînd pe piaţă. (C.D.)
Fermă de 500 $
Fermierii din SUA au găsit o modalitate nouă de a-şi mări cîştigurile. Porţiuni din ferme sînt vîndute, pe perioada unui sezon. Cei care doresc să aibă la orice oră fructe şi legume proaspete nu trebuie decît să plătească o sumă relativ modestă – între 500 $ şi 600 $ – şi au la dispoziţie propria grădină. Pentru ca să nu iasă în pierdere totuşi, cumpărătorii trebuie să achiziţioneze o fermă aflată în apropierea casei. Proprietarii sezonieri vor primi în fiecare săptămînă cîte o cutie cu fructe şi legume. (S.C.)
Piaţa gastronomiei
La 14 iunie, în Piaţa Saint-Denis, din Bruxelles, a avut loc evenimentul intitulat “Piaţa gastronomiei şi a descoperirii”. A fost organizat de Marc-Jean Ghyssels, concesionarul pieţelor publice. Pentru vizitatori a fost un prilej de a degusta diverse produse tradiţionale. Vînzătorii şi expozanţii şi-au promovat produsele. În piaţă a fost amenajat un chioşc cu băuturi, în faţa căruia au avut loc reprezentaţii de dans brazilian şi Capoeira (un amestec de artă marţială, joc şi dans, originare din Brazilia). (C.D.)
Terapie prin cafea
O ceaşcă de licoare aromată, pregătită din cafea proaspăt măcinată, e foarte utilă multor oameni, însă cercetătorii japonezi cred că aroma boabelor este suficientă pentru a alunga somnul şi oboseala din creier. Este mai bine, oare, să miroşi boabele de cafea şi oricare alt aliment a cărui aromă are efecte similare, decît să bei cafea? O întrebare la care specialiştii nu se grăbesc să dea un răspuns definitiv. În România, consumul anual de cafea pe o persoană se ridică la două kilograme, mult sub media europeană. În Finlanda se înregistrează 12 kg, în Germania şi Austria – 7 kg, în Ungaria, Cehia şi Slovacia – 3 kg. (T.C.)