x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Kubica nu ştie dacă va mai putea folosi mâna dreaptă

Kubica nu ştie dacă va mai putea folosi mâna dreaptă

08 Feb 2011   •   11:51
Kubica nu ştie dacă va mai putea folosi mâna dreaptă
Sursa foto: /Reuters

Pilotul polonez Robert Kubica va şti peste şase zile dacă va mai putea folosi mâna dreaptă, la care s-a rănit grav într-un accident dsuferit, duminică, într-un raliu disputat în Italia. Cert este faptul că va avea nevoie de cel puţin un an de recuperare potrivit chirurgului său, dar cariera sa în Formula 1 rămâne sub semnul întrebării, informează AFP.

Operat duminică timp de şapte ore, Kubica a putut vorbi luni dimineaţă cu apropiaţii lui şi şi-a mişcat degetele. "Faptul că şi-a mişcat degetele, asociat cu starea generală a pacientului, e ceea ce ne linişteşte cel mai mult", a declarat profesorul Igor Rossello, care l-a operat pe Kubica la spitalul Santa Corona de Pietra Ligure, aproape de Genova.

Ulterior, Kubica a fost din nou plasat în comă indusă pentru 24 de ore, iar medicii au anunţat că va fi operat de asemenea la cot şi la umăr, peste câteva zile, şi că ar putea fi necesară o nouă operaţie la mână.
"Va mai fi nevoie de cel puţin şase zile pentru a verifica dacă circulaţia sângelui în mână are loc corespunzător. Mâna este caldă (deci sângele circulă - n. red.), ceea ce înseamnă că intervenţia a decurs bine", a spus Rosello.

Medicii preferau luni să mai aştepte 48 de ore pentru a fi siguri în privinţa prognosticului vital. Se pune însă problema viitorului sportiv al lui Kubica. Scuderia sa, Lotus Renault, nu a indicat numele celui care-i va lua locul în acest sezon de Formula 1, dar brazilianul Bruno Senna pare favorit în faţa francezului Romain Grosjean.

Conform profesorului Rossello, Kubica va avea nevoie de cel puţin un an de recuperare. Apropiaţii pilotului sunt însă mai optimişti şi cred că recuperarea va dura mai puţin.
"Este mai neplăcut dacă există leziuni nervoase, fiindcă recuperarea decurge mai puţin bine şi mult mai încet", a declarat pentru AFP un chirurg francez, Philippe Bellemere.

"Mâna trăieşte", a asigurat Rossello. "A existat o amputare parţială a mâinii drepte, de fapt o treime a antebraţului la un dublu nivel, ceea ce înseamnă că cele două oase sunt fracturate în două locuri, la fel ca tendoanele, vasele şi nervii, un sindrom foarte complex. Timp de şapte ore am reconstruit însă această parte a corpului cât de bine s-a putut, folosind ceea ce rămânea din mâna lui", a spus Rossello.

Kubica a scăpat nevătămat dintr-un spectaculos accident de F1 în 2007, la Montreal, iar în 2003 a fost victima unui accident de circulaţie, în urma căruia a avut mai multe fracturi la mâna dreaptă.

×
Subiecte în articol: accident auto&moto robert kubica