x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Masti potrivite tenului seboreic

Masti potrivite tenului seboreic

13 Dec 2005   •   00:00
COSMETICA
Si tenul gras, porii dilatati, ai incercat numeroase lotiuni de curatare, dar rezultatele se vad foarte greu. Apeleaza la o solutie naturala! Foloseste suc de castravete sau infuzii de plante! Sucul sau feliutele de castravete pot fi utilizate pentru curatarea, hidratarea si calmarea tenului iritat in fiecare seara. "Pentru ingrijirea tenului gras sunt recomandate plantele cu proprietati astringente, care inchid porii. De multe ori, porii dilatati se asociaza si cu o infectie, si atunci se folosesc plante cu proprietati antiseptice, eventual uleiuri volatile sau propolis", ne sfatuieste dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in apifitoterapie si homeopatie. Cele mai folosite sunt frunzele de nuc care au proprietati astringente, antiseptice si cicatrizante. Pentru ingrijirea tenului gras, infuziile cu frunze de nuc trebuie sa fie foarte concentrate – trei-patru lingurite cu frunze la o cana cu apa fierbinte. Cu aceasta infuzie se spala tenul in fiecare seara. Proprietati astringente si dezinfectante au si brusturele, salvia, cimbrul, cimbrisorul, galbenelele. Pe fata se pot aplica zilnic comprese cu infuzii din aceste plante. Daca tenul este si iritat, in infuzie se adauga flori de musetel, care au efecte calmante si dezinfectante.

Argila, miere, propolis


Plantele de mai sus intra si in compozitia mastilor cosmetice: pulberea din plante uscate se combina cu putina argila si cu apa pentru a capata consistenta; pasta astfel obtinuta se aplica pe fata in strat subtire, se lasa 15 minute, apoi se spala cu apa calduta. In masca se pot adauga si cateva picaturi de suc de lamaie, care are actiune astrigenta asupra tenului seboreic. Mierea este unul dintre cele mai folosite ingrediente in mastile pentru ingrijirea tenului gras si pentru inchiderea porilor. Aceste masti redau stralucirea si elasticitatea tenului si contribuie la refacerea peliculei protectoare de la suprafata pielii. Daca amestecam miere cu tinctura de propolis si argila, obtinem o masca cu proprietati astringente si antibacteriene. Pentru rezultate cat mai bune, mastile trebuie repetate o data la doua zile.

ULEIURI VOLATILE. In mastile pentru ingrijirea tenului gras, iritat, cu porii deschisi se pot adauga si uleiuri volatile. Atentie insa, acestea se folosesc diluate, pentru ca pot avea efect iritant asupra pielii. Pentru porii dilatati sunt indicate compresele cu ulei volatil de cedru amestecat cu apa. Iar pentru curatarea si tonifierea pielii se pregateste o lotiune din ulei volatil de lamaie si apa. Efect de tonifiere are si uleiul de eucalipt, care se dilueaza in ulei de masline. Se tamponeaza tenul cu acest amestec o data la doua zile.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul tenului