x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

de Veronica Bectas    |    05 Mar 2008   •   00:00


Mioara Pascu, Bucureşti. Pentru alua­tul de plăcintă românească aveţi nevoie de: 500 g făină, 100 g unt, 3 gălbenuşuri, 4 linguri de smântână, două linguri de zahăr, 25 g drojdie, o jumătate de pahar cu lapte, un praf de sare, vanilie, coajă rasă de lămâie.

Preparare: Încălziţi laptele. Într-un castron faceţi maiaua din drojdie, puţin zahăr, trei linguri de lapte şi una de făină. Amestecaţi bine şi lăsaţi la crescut, la cald. Pe planşetă puneţi făina, în mijlocul căreia adăugaţi maiaua crescută şi toate celelalte ingrediente. Fră­mântaţi bine şi obţineţi o cocă destul de moale, din care întindeţi două foi de mă­­­rimea tăvii, peste care puneţi umplutura, apoi o rulaţi şi o aranjaţi ca pe un colac.

 

Andreea Mihalcea, Moineşti. Pentru foaia de plăcintă foarte subţire aveţi ne­voie de: 500 g făină, o lingură de oţet, o lingură de ulei, o linguriţă rasă de sare, o jumătate de pahar de apă călduţă.

Preparare: Sarea se topeşte în apă şi se adaugă uleiul şi oţetul. Făina se pune într-un castron şi se toarnă peste ea apa, apoi se amestecă. Alua­tul se fră­mântă pe o plan­şe­tă, apoi se bate până devine elastic. Se întinde pe planşetă o faţă de masă, peste care se prăsară făi­nă şi se aşază aluatul. Se acoperă cu o cratiţă caldă şi se lasă 20 de minute. Se ia cratiţa şi se întinde aluatul cu ver­gea­ua, apoi se bagă mâinile sub aluat, luându-l pe dosul palmelor şi se trage spre marginea mesei ca să nu se rupă. Se re­petă şi, când foaia devine foarte sub­ţire, se taie marginile mai groase şi se lasă la uscat puţin. Se stropeşte cu ulei, se pune parte peste parte, de la margine şi se unge iar, până se formează cinci foi una peste alta. Se umplu foile după preferinţă, se rulează cu ajutorul feţei de masă şi se coace la foc potrivit.

×
Subiecte în articol: agenda