x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

de Veronica Bectas    |    02 Apr 2009   •   00:00

"Cumpătare, adică să mănânci şi să bei numai după trebuinţa naturii, şi nu să te îndopi sau să te adapi peste măsură" Jan Amos Komensky filozof şi pedagog ceh



MANUELA ALBU, BUCUREŞTI. Pentru a obţine nuga aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 150 g miere, 4 albuşuri, 300 g zahăr, zeama de la o lămâie, 150 g nuci tăiate bucăţi potrivite, 100 ml apă, esenţă de vanilie. Preparare: Puneţi apa şi zahărul într-o crăticioară, la foc potrivit, până se dizolvă zahărul, apoi turnaţi mierea şi amestecaţi mereu până obţineţi un sirop bine legat. Adăugaţi nuca şi lăsaţi la răcorit. Bateţi spumă tare albuşurile şi înglobaţi-le în mierea călduţă. Pe o folie din aluminiu udată cu apă, întindeţi într-un strat egal crema obţinută, acoperiţi cu folia udă şi puneţi deasupra o greutate pe toată suprafaţa. După trei-patru ore, când s-a răcit, tăiaţi în bucăţi după dorinţă.

CARMEN CRISTEA, PLOIEŞTI. Checul de post din miere şi prune uscate se obţine din ingredientele următoare: 2 linguri ulei, 125 g zahăr, 20 prune uscate, 125 g miere, o lingură rom, 150 ml apă, 1/2 pachet de praf de copt, o linguriţă scorţişoară, făină. Preparare: Într-un vas puneţi la foc zahărul, până devine auriu, stingeţi cu apă şi amestecaţi mierea, uleiul, scorţişoara, romul şi praful de copt. Turnaţi în ploaie făină cernută, până obţineţi o compoziţie ca o smântână groasă, adăugaţi prunele spălate, fără sâmburi şi tăiate feliuţe subţiri. Ungeţi o tavă cu ulei şi tapetaţi-o cu făină, apoi turnaţi compoziţia. Coaceţi la foc potrivit.

DORINA POPESCU, BUFTEA. Pentru jeleu dietetic de iaurt aveţi nevoie de ingredientele: 200 g iaurt, 2 foi gelatină, 5-7 pastile zaharină (după gust), vanilie. Preparare: Înmuiaţi gelatina în apă rece şi o dizolvaţi cu apă caldă. Dizolvaţi în puţină apă şi zaharina, apoi amestecaţi totul într-un bol umezit cu apă. Daţi la rece. Răsturnaţi vasul pe un platou după ce aţi scufundat un minut bolul în apă caldă.

×
Subiecte în articol: apă agenda