x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Misiune dulce racoroasa

0
02 Aug 2006 - 00:00
REPORTAJ DE VARA
Am o tema de lucru... delicioasa. Acesta e avantajul cand esti reporter de teren la Jurnalul de bucatarie - te poti infrupta, pe saturate chiar, din toate "personajele" carora urmeaza sa le publici "biografia". Uite, de data asta, trebuie sa scriu despre inghetata. Si cum suntem chiar in inima fierbinte a verii, cred ca sunteti de acord cu mine: o cupa cu inghetata e binevenita!

Inainte de a-mi face "planul de lucru" al urmatorului reportaj, a trebuit sa-mi trec in revista sursele. Sursa nr. 1: prietena mea, Irina. Impreuna cu ea voi merge in vizita la Sursa nr. 2 - doamna Viorica Tanasescu, al carei profil este urmatorul: bucuresteanca, varsta 58 de ani, familie numeroasa, pasiune si talent pentru gatit. Un amanunt important: detine o reteta delicioasa de... inghetata. Tema mea de azi, adica. In fine, Sursa nr. 3: eu insami. Caci voi degusta dupa toate regulile profesiei si ale artei inghetata preparata de doamna Viorica si voi da verdictul. Este sau nu cea mai buna inghetata ce mi-a fost oferita in vara asta?

Primul drum il fac la Sursa nr. 1. La Irina. Ma primeste cu... un pahar cu apa (trebuie sa ma hidratez dupa drumul lung prin soare si inaintea unei alte calatorii, mai scurte insa, prin acelasi oras torid). Apoi, ca o vrabiuta, incepe sa-mi ciripeasca - pardon, sa-mi vorbeasca - repede-repede, despre surpriza care ne asteapta la doamna Viorica. "Mmmm, o sa vezi, e cea mai buna inghetata de pe planeta! Abia astept sa gust din ea! Nici mama nu face o inghetata asa de buna. I-am dat si reteta doamnei Tanasescu, dar tot nu a iesit ca la dansa... Are ea un secret!" Cu asa o introducere, va dati seama ca am inceput sa ard si eu de nerabdarea de a ma racori cu o cupa plina din minunea cea dulce...

Ajungem si acasa la Sursa nr. 2. Imediat ce se deschide usa, ma simt tentata sa procedez ca in filmele politiste americane: sa scot legitimatia, sa imi declin numele si functia - "FBI, agent secret Mara Raducanu, permiteti-mi sa fac o investigatie..." Imi iau insa seama si rostesc numai un "Buna ziua" linistit, ca sa maschez nerabdarea pe care o am de a afla cat mai multe despre miraculoasa reteta de inghetata.

Doamna Viorica Tanasescu este joviala, energica si extraordinar de... calda. O caldura placuta, care nu are in nici un fel de a face cu ploaia de foc ce s-a abatut azi peste Capitala. "Puteti sta aici, sa va odihniti putin, sau puteti veni in bucatarie cu mine. Tocmai pregateam inghetata...", ne spune. Voi ce ati fi ales? Ca si mine, nu-i asa? Am urmat-o, in vreme ce Irina s-a asezat la vorba cu cei ai casei. In bucatarie, pe masa, caietul magic, plin cu retete, era deschis la o pagina care se vedea cu ochiul liber ca fusese mult incercata. La pagina cu reteta de inghetata, fireste.

TEHNOLOGIA INGHETATEI. In vreme ce se ocupa cu prepararea desertului dulce-racoros, doamna Viorica rosteste cu voce tare toate etapele retetei. "Fierbem intai, timp de 5 minute, 12 linguri cu apa, cu 12 linguri cu zahar si 3 linguri cu cacao. Lasam vasul sa se racoreasca putin, apoi il punem in frigider. Intre timp, batem spuma 6 albusuri cu 4-5 linguri cu zahar. Scoatem vasul pus in frigider si incorporam in siropul racit, rand pe rand, galbenusurile. Amestecam totul intr-un singur vas si adaugam 500 g de smantana sau de frisca. Totul se lasa in congelator pentru a doua zi..." Am urmarit cu sufletul la gura intregul spectacol al prepararii inghetatei, insa ultima propozitie, insotita de gestul elocvent al doamnei Tanasescu - pe care am vazut-o cat se poate de clar punand vasul cu inghetata in congelator - m-a descumpanit. Am invatat reteta, dar Sursa nr. 3 (adica eu) cand va putea sa guste-deguste din inghetata cu pricina? Parca sesizand ce se intampla in mintea mea (si in sufletul meu), doamna Tanasescu a mai deschis o data congelatorul. "Pentru voi, dragele mele, am pregatit anume, inca de ieri, un castron plin cu inghetata!"

Mi-a venit inima la loc. Acum, ma grabesc sa mananc o cupa cu inghetata. Vorbim din nou, dupa!

SFATURI

In cazul in care vreti sa adaugati in inghetata si alcool este indicat sa nu folositi mai mult de 100 ml, deoarece acesta impiedica inghetarea. In locul fructelor zemoase, mult mai bine merg cele deshidratate, inmuiate in alcool. Daca va intrebati cum recunoastem o inghetata buna, iata raspunsul: o inghetata de calitate este cremoasa si, chiar rece fiind, nu ne ingheata dintii cand muscam din ea. Inseamna ca a fost fabricata cu mult lapte sau smantana.

RETETE DE INGHETATA

INGHETAtA CU LAMAIE

  • INGREDIENTE: 4-5 linguri cu zahar, o lamaie, 500 g iaurt
  • PREPARARE: iaurtul, care trebuie sa fie proaspat, se amesteca bine cu coaja rasa de lamaie si zeama acesteia. Dupa ce s-a omogenizat bine, se da la congelator pana a doua zi. Se poate servi si cu topping de fructe.

    INGHETATA CU ROM

  • INGREDIENTE: 400 g smantana, 5 oua, 4 linguri cu zahar pudra, 150 g ciocolata, o lingurita cu rom, vanilie.
  • PREPARARE: galbenusurile se amesteca bine cu zaharul. Dupa ce zaharul s-a topit, se adauga smantana, ciocolata rasa si topita, romul si albusurile batute spuma. Se pune apoi in cupe si se da la congelator. Se poate servi si cu topping de ciocolata.

    INGHETATA CU CAISE

  • INGREDIENTE: 7 galbenusuri, 250 g zahar, un litru de lapte, un pahar cu frisca, 1/2 kg de caise.
  • PREPARARE: zaharul se omogenizeaza bine cu galbenusurile, dupa care se adauga laptele fiert si racit. Se dau la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa. Cand este gata, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, in compozitie se adauga caisele coapte, curatate si strivite bine inainte. Se da totul la congelator si, cand este aproape inghetat, se adauga un pahar cu frisca. Se amesteca bine cam vreo 10 minute. Se da iar la gheata.
  • INGHETAtA CU ALUNE

  • INGREDIENTE: 200 g zahar tos, 4 oua, 1/2 l lapte, 100 g alune, ciocolata rasa.
  • PREPARARE: zaharul, laptele si ouale se pun intr-un vas si se bat circa 5 minute. Apoi se dau la bain-marie, amestecand pana cand se ingroasa crema. Dupa ce s-a omogenizat suficient, se adauga alunele, ciocolata rasa si se amesteca pana cand se raceste. Se toarna in cupe si se da la congelator. Se serveste cu frisca.

    INGHETATA CU FRUCTE

  • INGREDIENTE: un pahar cu zahar pudra, un pahar cu zeama de fructe, 1/2 pahar cu lapte.
  • PREPARARE: zaharul se freaca bine cu zeama de fructe (zmeura, fragi) limpezita. Dupa ce s-a omogenizat bine, iar zaharul s-a topit complet, se adauga laptele nefiert. Se amesteca din nou bine, dupa care se toarna in forme si se da la congelator. Se poate servi si cu topping de ciocolata.

    INGHETATA CU NESS

  • INGREDIENTE: 5 oua, 5 linguri cu zahar tos, doua linguri cu ness, 400 g frisca.
  • PREPARARE: ouale se separa: albusurile se bat spuma, iar galbenusurile se freaca cu zaharul pana cand acesta se topeste. Compozitia de la galbenusuri se amesteca cu cea de la albusuri si cu frisca. Toate se omogenizeaza apoi cu ness-ul. Se toarna apoi in cupe si se da la congelator. Se orneaza cu fructe.
  • Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   zahăr,   zahărul,   ingheţată,   linguri,   congelator

    Serviciul de email marketing furnizat de