x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pastile-minune fara reteta

Pastile-minune fara reteta

17 Apr 2006   •   00:00

Capsule, cocteiluri cu multivitamine, comprimate efervescente, pastile de toate formele si toate culorile... Suplimentele nutritive lupta cu diverse boli si previn carentele de vitamine si minerale. Sunt ele pastile-minune? Sau pot fi si periculoase? Cine trebuie sa le ia? Aflati raspunsurile de la specialistii nostri.

Se elibereaza fara prescriptie medicala si se gasesc sub cele mai diferite forme: tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide. Intr-un cuvant – suplimentele nutritive, al caror ghid vi-l oferim cu sprijinul specialistilor nostri. In categoria suplimentelor nutritive sunt incluse vitaminele si mineralele, concentratele proteice, uleiurile alimentare dietetice (uleiul din germeni de cereale, uleiul din ficat de peste), acizii grasi esentiali, fibrele alimentare, laptele praf pentru copii, indulcitorii sintetici alimentari, produsele pentru slabit, produsele destinate sportivilor.

Definitie

Ministerul Sanatatii defineste suplimentele nutritive drept preparate conditionate sub forma de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide, care au in compozitia lor nutrienti (macro si micronutrienti) si/sau alte substante comestibile, care sunt consumate in cantitati definite in mod suplimentar fata de aportul alimentar obisnuit. Cu ajutorul acestor extrase din produse vegetale, animale sau minerale sunt rezolvate cele mai diverse probleme: de la banalele stari de nervozitate, stres, insomnii, lipsa de concentrare si pana la boli grave, cauzate de actiunea radicalilor liberi (afectiuni cardiovasculate, renale, gastro-intestinale).

"Atentie! Suplimentele pot echilibra o dieta, dar nu pot inlocui alimentul propriu-zis. Nici macar acele suplimente nutritive folosite in curele de slabire nu pot inlocui toate mesele dintr-o zi", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

"Acest produs se elibereaza fara prescriptie medicala. Daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului" – asa se incheie toate reclamele la suplimentele nutritive. Chiar daca se elibereaza fara reteta, suplimentele nutritive nu ar trebui sa se administreze fara sfatul medicului sau al specialistului in nutritie. Atat de cunoscutele "vitamine" pot fi luate numai dupa ce am fost la medic, dupa ce ne-am facut analizele pentru a vedea daca avem carente sau, dimpotriva, daca macro si microelementele sunt in cantitati depasite. Varsta, sexul, dieta, efortul fizic sau intelectual depus sunt alte criterii de care trebuie sa tinem seama la administrarea vitaminelor si mineralelor. Studii efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii au aratat ca administrarea de vitamine si minerale fara analize prealabile nu da rezultate bune intotdeauna. Astfel, in 50% dintre cazuri nu este nevoie de vitamine, in 20% dintre cazuri, organismul nu reactioneaza in nici un fel la administrare si doar in 30% dintre cazuri, vitaminele dau rezultatele asteptate.

Si atunci de ce "vitaminele" sunt totusi la indemana oricui? Potrivit dr. Nicoleta Mihaela Mindrescu, de la Institutul de Diabet si Boli de Nutritie "N. Paulescu", suplimentele nutritive au in compozitie o cantitate mica de substanta activa, astfel incat nu reprezinta un pericol pentru pacienti, decat daca sunt administrate in doze extrem de mari. In plus, suplimentele nu sunt sustinute de studii efectuate pe grupuri reprezentative de pacienti care sa arate cu certitudine raportul risc-beneficiu, necesare in cazul medicamentelor care se elibereaza cu prescriptie medicala.

Oboseala, imbatranire, fumat

Anthony Johnson/THE IMAGE BANK/GETTY/GULIVER
Suplimentele nutritive contra oboselii se numara printre cele mai utilizate. Aceste produse contin cofeina, magneziu, vitamine din grupul B, vitamina C, arginina. Daca proprietatile antioboseala si antistres ale vitaminei C, magneziului si vitaminelor B sunt recunoscute, nu acelasi lucru se poate spune despre arginina, asupra careia planeaza suspiciuni. In doze mari, arginina este nociva pentru ficat si rinichi. Persoanele care spera ca vor alunga batranetea luand suplimente nutritive vor fi dezamagite: secretul tineretii nu exista in nici o pastila-minune. Intr-adevar, suplimentele antiimbatranire sunt pe baza de antioxidanti (vitaminele A, E si C, seleniu), acele substante care lupta contra radicalilor liberi, vinovati de degradarea celulara si aparitia imbatranirii. Dar eficienta acestor pastile nu este atat de mare, incat sa mascheze trecerea anilor. Mai exista o categorie de suplimente nutritive pe baza de antioxidanti destinate fumatorilor. Pentru ca fumatul, pe langa numeroasele boli pe care le provoaca, duce si la scaderea nivelului de antioxidanti din organism. Pentru a compensa acest efect, fumatorilor le sunt recomandate suplimentele cu vitaminele A, E si C si cu seleniu, dar cel mai bun mijloc de a-si proteja sanatatea este sa renunte la tigara.

Diete, menopauza

O alta categorie de suplimente nutritionale care promit rezultate spectaculoase sunt cele asociate in curele de slabire. Dr. Nicoleta Mihaela Mindrescu avertizeaza ca nici o pastila nu va inlocui o dieta adaptata fiecarei persoane si activitatea fizica obligatorie intr-o cura de slabire. Asa cum arata si denumirea, suplimentele nutritive nu sunt destinate pentru a inlocui alimentatia normala, ci pentru a o completa. Asa ca persoanele care tin diete dezechilibrate (de exemplu, dieta Atkins, bazata pe consumul de proteine) si iau suplimente in speranta ca vor compensa lipsa vitaminelor si a mineralelor din fructe si legume fac o mare greseala.

Exista o gama variata de suplimente nutritionale destinate combaterii efectelor neplacute ale menopauzei. Acestea sunt pe baza de fitoestrogeni, in principal, izoflavone provenite din soia. Fitoestrogenii sunt hormoni vegetali care au rolul de a inlocui estrogenii, hormoni feminini care se reduc la menopauza. Din aceasta cauza apar valurile de caldura si pierderea osoasa la menopauza. Rolul suplimentelor cu izoflavone este de a combate aceste stari. Studii de data recenta au aratat ca suplimentarea aportului de bor reduce eliminarea din organism a magneziului, calciului si fosforului. Suplimentele cu bor contribuie la cresterea nivelului de hormoni estrogeni din sange, ceea ce determina reducerea demineralizarii oaselor, impiedicand aparitia osteoporozei.

Indulcitorii

In categoria suplimentelor nutritive sunt inclusi si indulcitorii artificiali fara calorii (aspartamul, zaharina). Acestia se utilizeaza numai in cazuri exceptionale si numai cu acordul medicului. Produsele in compozitia carora sunt inclusi indulcitorii au fost create special pentru persoanele cu restrictii alimentare – diabeticii de tip II, noninsulinodependenti. In timp insa, indulcitorii au inceput sa fie consumati si de persoane care doresc sa scada numarul de calorii din dieta zilnica. Nutritionistii ne atrag insa atentia ca indulcitorii nu ne ajuta sa pierdem kilogramele in plus, ci dimpotriva. Organismul isi cere caloriile cu care a fost obisnuit. Iar cei care apeleaza la produse cu indulcitori vor consuma o cantitate mai mare de alimente, ajungand la acelasi numar de calorii ca inainte si chiar mai mult. De asemenea, dupa ce simte ca a primit o substanta dulce, organismul se asteapta sa primeasca si caloriile respective si nu le primeste, ceea ce provoaca stres metabolic. Indulcitorii nu le sunt recomandati persoanelor care depun efort fizic intens, femeilor insarcinate, copiilor, adolescentilor care au nevoie de energie, dar si persoanelor sanatoase. In cazul copiilor si adolescentilor, aceste produse pot determina tulburari de crestere sau tulburari ale activitatii sistemului nervos.

Atentie la automedicatie!

Jana Leon/STONE/GETTY/GULIVER
"Eram foarte stresata, nu mai puteam sa dorm... Am mers la farmacie si am luat vitaminele care i-au facut bine si prietenei mele. Insa in loc sa dispara, problema mea s-a accentuat"... Va suna cunoscut? Exista numeroase cazuri de pacienti care iau suplimente nutritive din proprie initiativa sau pentru ca asa le-au spus cunoscutii pentru sustinerea activitatii fizice, sportive si care se prezinta la medic abia dupa ce au vazut ca sfaturile cunoscutilor nu duc la nici un rezultat. Conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", avertizeaza asupra riscurilor prezentate de abuzul de vitamine luate fara recomandarea medicului: "Vitaminele liposolubile A, D, E, K pot provoca hipervitaminoze, care uneori sunt chiar mai periculoase decat carentele. Vitamina A in exces poate conduce la hipertensiune intracraniana. Intoxicatia acuta cu vitamina A se manifesta prin dureri de cap, somnolenta, tulburari cutanate, iar intoxicatia cronica, ce survine dupa mai multe luni de supradozare, provoaca anomalii de crestere in cazul copiilor si malformatii ale fatului in cazul femeilor insarcinate. Vitamina D in exces poate fi cauza durerilor de cap, a lipsei poftei de mancare, a crampelor musculare. Atat de banala vitamina C poate crea o dependenta asemanatoare drogurilor, iar luata in exces poate provoca hemoragie digestiva superioara".

Legaturi periculoase

Dr. Nicoleta Mihaela Mindrescu atrage atentia ca este important sa ne cunoastem starea de sanatate inainte de a lua suplimente nutritive, pentru ca lipsa unor elemente esentiale sau surplusul poate afecta absorbtia substantelor administrate. De exemplu, daca avem un surplus de calciu si vom lua un supliment nutritiv cu calciu, acest lucru duce la scaderea cantitatii de magneziu. Un alt exemplu de substante esentiale antagoniste sunt sodiul si potasiul. Daca mancam prea sarat, potasiul este eliminat din organism, fiind nevoie de un aport suplimentar. De asemenea, administrarea in exces a vitaminei C afecteaza aportul de fier.

ETICHETE. Si in cazul suplimentelor nutritive, eticheta este foarte importanta. Cand cumparati un supliment nutritiv trebuie sa verificati daca are avizul Ministerului Sanatatii. In plus, pe eticheta trebuie sa se regaseasca denumirea suplimentului, a substantei active, informatii referitoare la compozitie, modul de administrare, termenul de valabilitate, conditiile de pastrare. De asemenea, este obligatoriu ca pe ambalaj sa scrie "Acest produs face parte din categoria suplimentelor nutritive".
COPII. Medicul primar pediatru Rodica Nanu spune ca, in cazul copiilor din tara noastra, cele mai utilizate suplimente nutritive sunt vitamina D (intarirea oaselor), fluorul (prevenirea cariilor) si fierul (combaterea anemiei). Vitamina D se administreaza zilnic din prima luna de viata pana la 18 luni in doze fractionate care nu trebuie sa depaseasca 500-1.000 de unitati pe zi. Aceeasi doza se ia pana la pubertate, dar numai in lunile cu "r" din sezonul rece. Fluorul se administreaza in doze recomandate de medic pana la 12 ani. Iar fierul este foarte important sa se dea copiilor timp de trei luni incepand de la varsta de 5-6 luni. In rest, celelalte vitamine si minerale este bine sa se asigure copiilor din fructe si legume proaspete.
×