x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

10 Oct 2007   •   00:00

Gastronomia (arta de a prepara alimentele intr-un mod căt mai plăcut, căt mai atrăgător pentru gustul omului) s-a mutat de la nivel de artă la nivel de ştiinţă. Astfel a luat naştere gastrotehnia

Gastronomia (arta de a prepara alimentele intr-un mod căt mai plăcut, căt mai atrăgător pentru gustul omului) s-a mutat de la nivel de artă la nivel de ştiinţă. Astfel a luat naştere gastrotehnia, ştiinţa care studiază pe de o parte toate transformările suferite de alimente in cursul preparării prin diverse tehnici culinare, iar pe de altă parte influenţa acestor transformări asupra stării noastre de sănătate. In cartea "Alimentaţia naturală a omului sănătos", Iulian Mincu subliniază principiile de bază ale gastrotehnicii, care sunt valabile indiferent de felul de viaţă, de tipul de civilizaţie sau de tradiţiile noastre culinare. Astfel, gastrotehnica cuprinde trei etape: cercetarea stării de salubritate, etapa preliminară şi tratamentul termic. In general, in bucătăria noastră se desfăşoară doar etapa a treia. Unele alimente se pot consuma in stare crudă, dar majoritatea necesită o prelucrare termică inainte de a fi consumate, avănd atăt efecte benefice (distrugerea microorganismelor şi inactivarea unor toxine microbiene), căt şi nedorite (pierderea unor factori nutritivi, cum ar fi vitaminele şi mineralele), mai ales dacă s-a folosit multă apă sau dacă alimentele au fost fragmentate in bucăţi mici.

×
Subiecte în articol: agenda