x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauza de cafea

Pauza de cafea

de Simona Chiriac    |    22 Oct 2008   •   00:00

De cele mai multe ori, atunci când se vorbeşte despre profesionişti în domeniul culinar, sunt amintiţi bucătarii şi maeştrii bucătari. Şi pe drept cuvânt.

Cei mai mulţi dintre ei sunt creatori de reţete, în felul acesta bucătăria (nu neapărat cea românească) îmbogăţindu-se cu gusturi, arome şi texturi noi. Meseria lor se bazează într-o mare măsură pe improvizaţie, inspiraţie şi talent, pentru că din ingrediente absolut banale se pot naşte adevărate opere de artă culinară. Şi să nu credeţi că exagerez. Se ştie foarte bine că un preparat trebuie gustat şi cu ochii. Pe de altă parte, tot din categoria profesioniştilor trebuie să facă parte şi gospodinele. Poate nu au studii de specialitate, poate nu gătesc pentru zeci şi sute de oaspeţi într-o singură zi, dar unele dintre ele reuşesc să adune în cărţi, broşuri sau caiete reţete trudite, de cele mai multe ori “rodul” mai multor generaţii. Talentul acestor “profesioniste”, cărora li s-a dus vestea, devine evident pentru toţi la festivalurile şi sărbătorile ce se organizează an de an prin mai toate regiunile ţării. Mesele încărcate cu fel de fel de preparate gătite după vechile reţete tradiţionale sau invenţii culinare delicioase ascund în spate ore întregi de muncă pentru a-i primi cum se cuvine pe cei care le trec pragul.

×
Subiecte în articol: agenda