x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Carmen Dragan    |    23 Apr 2009   •   00:00

Metaforele Dunării. În Clisură poţi admira Dunărea din barcă sau de pe vapor şi astfel o cunoşti printr-o sinestezie perfectă.



Îi simţi parfumul, o guşti, o atingi, o vezi... Apoi e Dunărea pe care o admiri de la înălţime, de pe Ciucarul Mare sau de pe Ciucarul Mic. De acolo pare un şarpe uriaş ce sparge stâncile în goana spre mare.

Laleaua galbenă de Cazane, monument al naturii, se reflectă în apele fluviului, dându-i unicitatea. Există şi Dunărea religioasă care adăposteşte Mănăstirea din ape, Mraconia, ctitorită poate de acelaşi Nicodim al Tismanei. Dunărea istorică, ce pune faţă în faţă chipul sculptat în stâncă al lui Decebal cu Tabula Traiana, monument construit de romani...

Nu aş putea uita nici de Dunărea din farfurie, pe care o guşti la toate pensiunile din zonă, în diferite preparate din peşte, de la file de şalău pane, risotto cu peşte, până la inegalabilul borş pescăresc, toate asortate cu vinuri alese.

Dar mai putem vedea şi Dunărea din ochii oamenilor, încântaţi de zona în care trăiesc şi pe care încearcă să o facă ştiută de toată lumea, păstrând un echilibru între sălbăticia locului, tradiţiile strămoşeşti şi elementele moderne de agrement!

×
Subiecte în articol: agenda