x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Carmen Dragan    |    16 Iul 2009   •   00:00

Fiecare zi în Grecia a început cu o cafea... grecească. Savurată pe malul mării, pe nisip sau pe şezlong, la terasă sau pe vasul de croazieră, renumita cafea mi-a dat energia necesară, fie că a fost "vari glyko" (tare şi dulce), "metrio vrasto" (mai slabă şi doar puţin dulce) sau "polla vari ke ochi" (foarte tare şi fără zahăr).



Berea tradiţională se prepară într-un vas numit briki şi este preferată de toţi grecii, care nu o beau niciodată fără să aibă alături un pahar cu apă rece. Alături nu lipsesc nici prăjiturelele tradiţionale. Se serveşte în ceşti mici. Între fiecare înghiţitură se lasă un moment de pauză pentru a simţi mai bine aroma. Am aflat cum se prepară o astfel de cafea, deşi reţeta nu diferă foarte mult de cea pe care o prepar şi eu în ibricul de acasă: la o cană de apă se pun două linguriţe de cafea grecească (Moka) şi zahăr după gust.

Cafeaua măcinată şi zahărul se pun în briki. Se adaugă apa şi se pune la fiert. După ce a fiert se ia de pe foc şi se lasă un minut, după care se toarnă uşor în ceşti, astfel încât zaţul să rămână mai mult în briki. La tavernă sau la restaurant important este să specificăm ce fel de cafea grecească preferăm.

×
Subiecte în articol: agenda