x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Carmen Dragan    |    29 Iul 2010   •   00:00

Un proverb bănăţean spune că "prima înghiţitură de supă este cea fierbinte". Se mai spune că dacă auzi o sorbire pu­ternică înseamnă că este un bănăţean la masă. Aceste două vorbe din popor îmi sunt suficiente ca să înţeleg că bănăţeanul este învăţat să mănânce bine, bine.

Şi nu există masă de prânz fără o ciorbă gustoasă, de pasăre sau de vită cu tăiţei, sau fără o supă de zdrenţe, adică nişte ouă bătute şi adău­gate în apa fierbinte a supei. În această regiune, ciorbele se acresc cu lămâie, se îmbunătăţesc cu smântână şi se con­dimentează cu tar­hon.

La masa bă­nă­ţenilor m-am pu­tut delecta şi cu papricaş de pui cu cartofi, cu ceapă, ardei gras, verdeaţă, sare, piper şi boia de ardei. Ca desert, nu am putut refuza clătitele fine, um­plu­te cu brânză cremoasă de vaci şi sta­fide, înotând într-un sos de vanilie şi aco­perite de bezea caramelizată.

Pentru o servire spectaculoasă, gazda le-a flambat cu un coniac bun, aşa că nu cred că le voi da prea repede uitării. Despre bu­că­tăria bănăţeană se ştie că este influenţată de bucătăria austro-ungară, dar şi de bucătăria grecească, italienească şi franceză. Mâncărurile din această zonă chiar merită savurate ori de câte ori aveţi ocazia!

×
Subiecte în articol: pauza de cafea