Un proverb bănăţean spune că "prima înghiţitură de supă este cea fierbinte". Se mai spune că dacă auzi o sorbire puternică înseamnă că este un bănăţean la masă. Aceste două vorbe din popor îmi sunt suficiente ca să înţeleg că bănăţeanul este învăţat să mănânce bine, bine.
Şi nu există masă de prânz fără o ciorbă gustoasă, de pasăre sau de vită cu tăiţei, sau fără o supă de zdrenţe, adică nişte ouă bătute şi adăugate în apa fierbinte a supei. În această regiune, ciorbele se acresc cu lămâie, se îmbunătăţesc cu smântână şi se condimentează cu tarhon.
La masa bănăţenilor m-am putut delecta şi cu papricaş de pui cu cartofi, cu ceapă, ardei gras, verdeaţă, sare, piper şi boia de ardei. Ca desert, nu am putut refuza clătitele fine, umplute cu brânză cremoasă de vaci şi stafide, înotând într-un sos de vanilie şi acoperite de bezea caramelizată.
Pentru o servire spectaculoasă, gazda le-a flambat cu un coniac bun, aşa că nu cred că le voi da prea repede uitării. Despre bucătăria bănăţeană se ştie că este influenţată de bucătăria austro-ungară, dar şi de bucătăria grecească, italienească şi franceză. Mâncărurile din această zonă chiar merită savurate ori de câte ori aveţi ocazia!