x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Periprava, raiul pescuitului sportiv

Periprava, raiul pescuitului sportiv

de Florin Gongu    |    29 Noi 2009   •   00:00
Periprava, raiul pescuitului sportiv
Sursa foto: Florin Gongu /Jurnalul Naţional

Pescuitul sportiv. Poate cea mai relaxantă formă de petrecere a timpului liber. Nici măcar nu trebuie să fii pasionat. E suficient să ajungi într-un loc binecuvântat şi plăcerea apare de la sine. Şi unde poate fi mai frumos, când vorbim despre peşte, decât în Deltă?



Doar că şi Delta Dunării are locuri şi locuri. Vă spune ceva Periprava? Cu un mic efort de memorie vă veţi aminti că aici, cândva, a funcţionat penitenciarul de maximă siguranţă pentru deţinuţii politici. Acesta de mult a fost desfiinţat, iar baza materială a fost preluată de Piscicola. Ce-a urmat e lesne de înţeles. Totul s-a distrus, s-a furat cât s-a putut, iar braconajul s-a practicat la nivel maxim. Pentru că Periprava este ultima aşezare umană din România, pe braţul Chilia, iar localnicii şi nu numai au profitat de izolarea locului. A fost nevoie de "nebunia" unui francez, Sylvain Remetter, pentru ca locul să înflorească.

Sylvain a venit în România acum şapte ani şi a nimerit în Deltă. "Când am văzut ce e aici, am zis că nu mă mai întorc acasă", povesteşte francezul, originar din Strasbourg. Este un pescar cu vechi state. E de ajuns de spus că a fost Campion mondial la crap în anul 2000 la "Fish Abil" din Franţa. Stabilit în România, a participat până şi la Cupa României la Crap, de la Săruleşti, în 2008, unde s-a clasat pe locul 3. A început să cumpere teren, să concesioneze ape şi s-a pus pe construit. A cunoscut un spaniol, Eduardo Zorrilla, cu care s-a asociat. Departe de satul în sine, la vreo 3 kilometri, cei doi, împreună şi cu un român, Ionuţ Birişiu, s-au pus pe recondiţionarea fostului comandament al închisorii, pe care l-au transformat într-un superb hotel de patru stele cu 16 camere boboc. Aproape incredibil pentru zona în care s-a construit. Lucrările au durat mai puţin de doi ani. "Ne-am chinuit, nu a fost uşor. Am adus materialele pe apă, care astfel au devenit mult mai scumpe, dar nu contează. Important e ce s-a realizat", spune mândru francezul Sylvaine care vorbeşte fluent limba română. Poate că e şi normal, pentru că prietena lui, viitoarea soţie, este o româncă. Se numeşte Paula Ionescu şi este managerul hotelului.

Deşi există o mică sală de mese, se va investi şi în ridicarea unui restaurant, pe locul în care a funcţionat clubul cadrelor fostei închisori. Şi nu e totul. Se va ajunge la un nivel de cazare de minimum 30 de camere, se va face o sală de conferinţe, se vor amenaja terenuri de petanque, de minigolf, dar şi de hipism. Beneficiari sunt pescarii care trag aici pentru un pescuit sportiv de clasă, dar şi cei care vor să organizeze team-buildinguri într-un peisaj unic. Cum mijloace de transport nu există, cei care sunt cazaţi aici beneficiază de maşinuţe electrice cu care se pot deplasa la pescuit, numai bine pentru a-şi lua la ei ustensilele necesare.

Şi pentru că istoria nu trebuie uitată, cei trei acţionari au în intenţie să amenajeze un loc, în fosta Casă Roşie, în memoria foştilor deţinuţi politici, unde se vor expune imagini ale vremii şi documente, astfel încât locul unde se afla hotelul, sugestiv intitulat "Ultima Frontieră", să devină un adevărat obiectiv turistic. Mai ales că oferta este una chiar atractivă. Cu doar 100 de euro pe zi beneficiezi de cazare, masă, barcagiu, barcă, maşină electrică de două persoane pentru fiecare cameră şi taxa de pescuit. Atenţiune, însă, la telefonia mobilă. În zonă este disponibilă o singură reţea. Cine are telefonul setat pe roaming se va trezi cu semnal full de la o reţea ucraineană. Pe malul celălalt se află orăşelul Vîlkov. Prin urmare, folosirea telefonului duce şi la cheltuieli suplimentare, la preţuri de non UE!

Printre cei care s-au bucurat deja de frumuseţea sălbăticiei oferită de hotelul de la Periprava se numără câteva nume celebre. Alături de cetăţeni francezi, nemţi, austrieci, spanioli, italieni, au călcat pragul Ultimei Frontiere un fost ministru al Agriculturii, al cărui nume Sylvain nu a vrut să ni-l dezvăluie, primarul Constanţei, Radu Mazăre, dar şi fotbaliştii Florentin Petre şi Giani Kiriţă. Şi încă vor mai veni, pentru că aici se practică pescuitul sportiv la crap şi la ştiucă, vânătoare (la mistreţ, iepure, fazan, gâscă, raţă), precum şi activităţi turistice de înalt nivel.

×
Subiecte în articol: sport extrem