x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Primul trimestru de maternitate

Primul trimestru de maternitate

20 Sep 2005   •   00:00

SANATATEA FEMEII
Femeia care-si propune sa aduca un copil pe lume va lua legatura cu un ginecolog pentru un examen clinic, genital si o serie de teste. Femeia care-si propune sa aduca un copil pe lume va lua legatura cu un ginecolog pentru un examen clinic, genital si o serie de teste. Inainte de a ramane gravida, femeia va face urmatoarele teste:
  • grupa de sange si RH-ul; n hemoglobina; n glicemia; n probe urinare;
  • urocultura; n testul Papanicolau;
  • prezenta anticorpilor antirubeola (daca femeia se infecteaza in cursul sarcinii cu virusul rubeola poate determina malformatii grave fatului); n analize pentru sifilis; n antigen HBS pentru detectarea infectiei cu virus hepatic B; n testul TSF pentru evaluarea functiei tiroidei; n testul HIV.

    Aceste teste fac parte din consilierea preconceptuala, care este de competenta ginecologului. Medicul rezident obstetrica-ginecologie Geanina Dragnea, de la Spitalul "Filantropia", spune ca viitoarei mamici i se va administra acid folic. S-a demonstrat ca acidul folic previne defectele de tub neural. Femeia isi da seama ca a ramas gravida la prima intarziere menstruala. Din acest moment, organele copilului incep sa se formeze. Tubul neural din care se dezvolta sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) se contureaza in prima luna de sarcina. Este motivul pentru care administrarea acidului folic poate reduce cu 50% riscul defectelor de tub neural.

    In cadrul consilierii preconceptuale pot fi detectate boli ale mamei: diabet, hipertensiune, afectiuni legate de varsta femeii, boli tiroidiene. In cazul femeilor care fac tratament antidiabetic oral se indica trecerea pe insulina. Se pare ca antidiabeticele orale au efecte adverse asupra fatului.

    Sunt gravida


    De obicei, femeia isi pune problema unei sarcini cand ii intarzie menstruatia. Atunci va face un test de sarcina, care se pozitiveaza la aproximativ 8 zile de la data conceptiei. Cu cat se prezinta la ginecolog mai repede, cu atat mai bine. Daca nu a facut testele preconceptuale, ginecologul ii va solicita sa le efectueze cat mai rapid. Tot medicul ginecolog este cel care ii face femeii un istoric amanuntit al bolilor anterioare (diabetul, hipertensiunea), al bolilor cu transmitere genetica. De asemenea, el va obtine informatii despre nasterile si avorturile anterioare.

    Semne


    Semnele aparitiei sarcinii sunt:
  • amenoreea (absenta menstruatiei);
  • varsaturi; n salivatie abundenta;
  • apetit crescut; n tulburari de mictiune (urinare mai frecventa, deoarece uterul incepe sa creasca si apasa pe vezica urinara); n constipatie; n stare de oboseala; n cresterea sanilor; n hiperpigmentarea areolei mamare
  • pigmentarea pielii, mai ales la nivelul fetei (masca gravidica).

    Perioada de graviditate cuprinde trei trimestre: trimestrul I: de la zero la saptamana a 14-a; trimestrul al II-lea: intre saptamana a 15-a si a 28-a; trimestrul al III-lea: intre saptamana a 29-a si a 40-a. O sarcina normala dureaza 40 de saptamani cu ± doua saptamani. Sarcina care trece de 42 de saptamani reprezinta o problema. In prima saptamana de sarcina, oul migreaza prin trompa uterina si se divide. Urmeaza implantarea oului in endometru. Acum incepe perioada embrionara, de aparitie si dezvoltare a organelor (organogeneza). Toate organele inmuguresc. Primul in ordinea aparitiei este tubul neural, apoi tubul cardiac din care se vor dezvolta inima si vasele, intestinul primitiv etc.

    Stil de viata


    Medicul Geanina Dragnea spune ca in perioada de sarcina se va renunta la alcool si la tigara. Alcoolul este implicat in retardul mintal, iar fumatul, in nastere prematura si greutate mica la nastere. Femeia poate sa-si continue activitatea fizica fara restrictii. Daca inainte de sarcina nu a facut sport, este bine sa nu inceapa tocmai in aceasta perioada. In caz de amenintare de avort, evident, se va renunta total sau partial la sport.

    Alimentatia gravidei va fi diversificata, echilibrata nutritiv, fara excese. Pe tot parcursul sarcinii femeia ia in greutate circa 12 kilograme. In primul trimestru, femeia nu ia prea mult in greutate. Din trimestrele al II-lea si al III-lea ia mai mult in greutate (aproximativ 500 de grame pe saptamana). Femeia nu are restrictii nici in ceea ce priveste activitatea sexuala, cu exceptia amenintarii de avort.

    ECOGRAFII. Dupa data ultimei menstruatii, examenul genital si ecografie se stabileste varsta gestationala. In primul trimestru de sarcina este foarte importanta ecografia, deoarece ajuta la diferentierea sarcinii normale de cea extrauterina. La ecografia transvaginala de la 4-5 saptamani de sarcina este localizat sacul ovular, se stabileste varsta sarcinii si se detecteaza viabilitatea embrionului. Sacul ovular incepe sa se vizualizeze la ecografia transabdominala (pe burta), de la 5-6 saptamani de sarcina. Se mai recomanda o ecografie in primul trimestru, intre a 11-a si a 14-a saptamana (optim la 13 saptamani), pentru masurarea pliului cutanat cervical in vederea depistarii sindromului Down.

    SFATUL MEDICULUI


    Sangerarea vaginala, durerile abdominale, febra, frisonul sunt elemente ce pot sugera amenintarea sarcinii prin unele complicatii: avort, sarcina extrauterina (SE), avort septic. Apare suspiciunea de SE in cazul femeii la care testul de sarcina este pozitiv si la care sarcina nu se vizualizeaza pozitiv. In caz de SE, tabloul clinic este: amenoree, dureri abdominale intense, mici sangerari pe cale vaginala. In primul trimestru de sarcina, avortul este cea mai frecventa complicatie. 15% dintre sarcinile diagnosticate clinic sunt avortate. Principalele cauze ale avortului in aceasta perioada sunt: anomalii cromozomiale, infectii, bolile materne cronice, bolile endocrine, factori imunologici, anomalii uterine, tutunul. Acesta nu ar trebui sa fie interpretat ca un episod dramatic, deoarece cele mai multe avorturi spontane in primul trimestru sunt din cauza anomaliilor cromozomiale, existand riscul ca femeia sa aduca pe lume un bebelus cu malformatii severe. Inainte de prima intarziere a menstruatiei se produc 50% dintre avorturi (avorturile menstruale).

    STIATI CA


  • Durata sarcinii este de aproximativ 280 de zile (40 de saptamani).
  • Pentru a calcula data probabila a nasterii se face urmatorul calcul. De exemplu: la 1.09 data ultimei menstruatii normale se adauga 7 zile = 8.09. Din 08.09 se scad trei luni si aflam ca femeia va naste in jurul datei de 08.06.
  • La prima consultare, ginecologul si femeia stabilesc orarul intalnirilor. In sarcinile necomplicate, vizitele se fac lunar pana la 28 de saptamani; intre 28 si 36 de saptamani, din doua in doua saptamani, apoi vizite saptamanale. Sarcinile cu risc pot impune vizite mai frecvente.
  • ×