x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Renii Mosului - Imaginea animalelor Craciunului

Renii Mosului - Imaginea animalelor Craciunului

de Anca Scarlat    |    10 Dec 2006   •   00:00

"De ce sunt renii ajutoarele lui Mos Craciun? De ce sania lui nu e trasa de cai? Ce sunt renii?"

IERBIVORE. Renul este un "sanitar", deoarece se hraneste cu licheni, ocoliti de alte rumegatoare

"De ce sunt renii ajutoarele lui Mos Craciun? De ce sania lui nu e trasa de cai? Ce sunt renii?"

Multi copii se intreaba, in preajma Sarbatorilor de iarna, care este secretul animalelor lui Mos Craciun. Cand imaginile cu reni si jucariile care-i infatiseaza le incalzesc zilele friguroase. Istoria celebritatii lor este simpla. Au intrat in traditia lumii moderne datorita Mosului, care isi are resedinta traditionala la Polul Nord. Si cum orice Mos respectabil are nevoie de un mijloc de locomotie rapid si eficient, renii au fost considerati de la bun inceput cea mai buna solutie.

BUNI. Dragalasi, ascultatori, buni rumegatori de licheni si inzestrati cu niste cornite placute la vedere, ei alearga foarte repede si sunt buni ca animale de tractiune. De ce ei pentru Mos? Pentru ca traiesc doar in preajma Poplului Nord. In Asia, Europa si pe continentul American, in zonele cu tundra arctica. Si in padurea nordica, in Rusia, Canada, nordul Chinei, Scandinavia si Alaska. Par niste cerbi mai mici, dar sunt mai masivi decat "verii" lor. Copitele late ii ajuta la deplasare, impiedicand scufundarea in zonele mlastinoase, in sezonul cald.

Renul are blana de culoare gri-bej in timpul iernii si cafenie vara. Este deasa si cu firul lung. Retine aerul, ajutandu-i la incalzire si la inot. Atat masculii, cat si femelele, isi pierd coarnele vara. Cand incep sa creasca din nou, sunt acoperite de piele si blana cu peri scurti. Cu timpul se intaresc. Renul are cam 100 cm inaltime si cantareste in jur de 150 de kg. Cu toate acestea, sunt buni alergatori. Viteza lor atinge 20-25 km/h. Daca nu sunt atenti, blanzii ierbivori devin hrana pentru ursi, lupi si alte carnivore. Dar natura i-a inzestrat cu mijloace de aparare: coarnele puternice si viteza de alergare.

Polul Nord - Obiceiuri de turma

Renul mananca licheni si iarba, pe care nu le gasesc foarte des in locurile in care traiesc. Lichenii raman "masa de baza", deoarece se gasesc indiferent de anotimp. Cei din Asia si Europa traiesc in colonii: femele cu puii. Aici suporta prezenta omului, fiind aproape domesticiti. Sunt folositi ca animale de tractiune. Dar si ca "delicatese", carnea de ren fiind foarte cautata. De asemenea, laptele, pielea, coarnele si blana. Pe continentul American traiesc reni salbatici. Ordinea ierarhica a membrilor grupului se poate observa chiar si in timpul deplasarii, cand in interior raman cei puternici si mamele cu puii. In perioada de imperechere, masculii se infrunta pentru dreptul de a infiinta un "harem". Dar se linistesc repede. De obicei, cel mai slab cedeaza.
×
Subiecte în articol: pagina lui zdreanta