x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

RETETE

31 Aug 2005   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

BUDINCA DE PASTE CU SUNCA
INGREDIENTE:
400 g paste , 5 oua , 300 g sunca , 100 g telemea , 100 g branza de vaci , 5 linguri cu smantana , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Se pun pastele la fiert in apa cu sare, apoi se clatesc cu apa rece si se lasa la scurs. Separat, se amesteca cele 5 oua cu smantana, in care se incorporeaza apoi telemeaua rasa, branza de vaci si sunca taiata feliute. Se amesteca totul impreuna cu pastele fierte, se asaza in vasul de Jena si se da la cuptor. Deasupra se presara piper macinat.
SFAT
Se orneaza cu feliute de ardei iute si bucatele de rosii.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
CIORBA DE PUI
INGREDIENTE:
un pui , 4 cartofi , o sfecla rosie , un morcov , doua cepe , o telina , un ardei , un litru de bors , o legatura de patrunjel verde , ulei de masline , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Puiul se spala, se taie bucati si se caleste putin in tigaie pana se rumeneste. Se toaca ceapa marunt, morcovul se taie rondele, telina si ardeiul feliute. Se pun toate la fiert in apa cu ulei si sare in care se adauga si cateva frunzulite de patrunjel verde ca sa capete aroma. Dupa ce au inceput sa-si schimbe culoarea se adauga sfecla taiata cubulete si cartoful, se acopera cu apa si se lasa sa fiarba. Cand legumele sunt aproape fierte se pune si puiul usor calit si apoi borsul si se potriveste de sare si piper.
SFAT
Se serveste cu patrunjel verde tocat.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
MANCARE DE GAINA CU BAME
INGREDIENTE:
o gaina , un kg de bame , 200 g unt , sare , piper , ketchup

MOD DE PREPARARE
Se taie gaina si se pune la fiert in apa cu sare. Cand e gata se ia supa obtinuta si in ea se pun bamele la fiert. Intre timp, gaina se unge cu putin unt si se da la cuptor pana se rumeneste. Bamele fierte se scot, se scurg si se calesc intr-o tigaie in untul ramas. Bucatile de gaina se servesc impreuna cu garnitura de bame, peste care se adauga ketchup.
SFAT
Se serveste cu salata de rosii.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
RULOURI DE BACON CU PIERSICI
INGREDIENTE:
6 felii de sunca , doi cartofi , doua linguri cu sos alb , rozmarin , o lingurita cu mazare verde , zarzavat , cateva piersici , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata, se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare. Intre timp, mazarea se pune si ea la fiert, iar zarzavatul (ceapa, ardei si morcov) se taie marunt. Se amesteca zarzavatul, cartofii, mazarea fiarta, sosul alb si rozmarinul. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se pune salata obtinuta pe feliile de sunca si se ruleaza. Se prinde cu un betisor.
SFAT
Se asezoneaza cu piersici.
BAUTURA:
Coniac

PREPARATE DIN PESTE

AVOCADO UMPLUT CU CREVETI
INGREDIENTE:
doua avocado , 300 g creveti decorticati , o capatana de usturoi , 250 g maioneza , o lingurita cu mustar , sare , un castravete verde , marar , 100 g unt

MOD DE PREPARARE
Se taie fiecare avocado in doua pe lungime si cu ajutorul unei lingurite se scoate miezul. Crevetii decorticati se fierb si apoi se lasa sa se racoreasca. Apoi se amesteca maioneza cu usturoiul pisat si cu mustarul si se incorporeaza crevetii si castravetele calit in putin unt. Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de avocado si se orneaza cu feliute de castraveti, cu sos de maioneza si cu frunzulite de marar.
SFAT
Se poate servi cu paine prajita.
BAUTURA:
Chardonnay
MANCARE DE OREZ CU COD
INGREDIENTE:
un kg cod , 500 g orez prefiert , o ceapa , un ardei rosu , doua lamai , 200 g unt , o lingura cu otet , piper boabe , sare , maioneza , ulei de masline , marar

MOD DE PREPARARE
Se curata si se toaca ceapa si se pune la calit in putin ulei de masline. Se adauga un pahar cu apa si apoi orezul si se lasa la fiert. Cand e aproape gata se adauga ardeiul taiat bucatele, se potriveste de sare si piper si se da la cuptor. Separat se prepara pestele. Se pregateste un sos din unt, zeama de la cele doua lamai, otetul, sarea si piperul si cand incepe sa fiarba se adauga pestele si se acopera vasul lasandu-se la foc mic si avand grija sa intoarceti pestele din cand in cand ca sa se patrunda. Cand e gata se serveste cu garnitura de orez, deasupra caruia se toarna putina maioneza.
SFAT
Deasupra se presara marar verde tocat si bobite de piper.
BAUTURA:
Sauvignon
SALATA DE ANSOA
INGREDIENTE:
8 fileuri de ansoa , 4-5 cartofi , doua cepe , masline , o lamaie , maioneza , patrunjel verde , salata verde , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja si se pun la fiert in apa cu sare. Se scot si se taie feliute subtiri. Ceapa se curata si se taie solzisori. Maioneza se amesteca dupa gust cu sarea, piperul, patrunjelul, fileuri de ansoa si cartofii taiati. Se amesteca bine si se stropeste cu zeama de lamaie.
SFAT
Se serveste rece, ornata cu masline, salata verde si felii subtiri de lamaie.
BAUTURA:
Pinot Gris
STUFAT DE PESTE
INGREDIENTE:
1 kg de peste , 5 legaturi de ceapa verde , 3 legaturi de usturoi verde , doua legaturi de marar , o legatura de patrunjel , 150 g masline verzi , 100 ml ulei , 100 ml vin alb , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se spala, se taie in felii si se sareaza usor. Ceapa si usturoiul se curata si se spala, dupa care se inabusa in 4-5 linguri cu ulei. Bucatile de peste se prajesc usor in restul de ulei, apoi se pun intr-o cratita mai mare cu uleiul respectiv si vinul si se fierb 5 minute. Se adauga sare, piper, ceapa si usturoiul inabusite, verdeturile taiate marunt, maslinele fara samburi si se fierbe totul inca 5 minute.
SFAT
Se serveste cu ardei copti.
BAUTURA:
Pinot Noir

PREPARATE DIN LEGUME

PERNUTE CU SPANAC
INGREDIENTE:
300 g unt , 400 g faina , 200 ml lapte , 200 g cascaval , 3 oua , 500 g spanac congelat , o ceapa , sare , piper , ulei

MOD DE PREPARARE
Se amesteca 100 g unt cu laptele si se pun la fiert. Cand incepe sa clocoteasca se toarna 200 g faina in ploaie, amestecand continuu pana se ingroasa. Dupa aceea se ia de pe foc, se incorporeaza ouale, cascavalul ras si se omogenizeaza amestecul. Se adauga restul de faina, pana se face un aluat numai bun si se da putin la rece. Separat se prepara spanacul. Intr-o tigaie se caleste putin ceapa in untul ramas si se adauga spanacul si putina apa si sare, lasandu-se sa fiarba pana scade apa si amestecand mereu ca sa nu se prinda. Se lasa si el sa se raceasca, iar apoi din aluat se intinde o foaie care se taie in bucati potrivite, acestea umplandu-se cu cate o lingurita cu spanac. Se lipesc bine ca sa nu iasa spanacul si se pun la prajit in tigaie.
SFAT
Se servesc cu smantana sau iaurt.
BAUTURA:
Vermut
GHIVECI DE LEGUME
INGREDIENTE:
doua cepe , un morcov , o conopida , o telina , mazare verde , un dovlecel , bame , o vanata , doi cartofi , doi ardei , ulei , sare

MOD DE PREPARARE
Se curata si se taie in bucati fiecare leguma in parte. Intr-o cratita mare se pune la incins uleiul, in care se inabusa apoi ceapa. In functie de durata de fierbere a legumelor se asaza pe rand morcovul, varza, patrunjelul, fasolea, mazarea, bamele si celelalte legume, verdeata, sarea si deasupra rosiile. Se adauga la urma putina apa calduta. Cratita se acopera cu un capac si se da la cuptor, lasand sa scada la foc potrivit. In cuptor, ghiveciul nu se amesteca, ci doar se misca din cand in cand cratita. Se sareaza dupa gust.
SFAT
Se serveste cu mamaliguta.
BAUTURA:
Feteasca
SALATA DE PASTE CU FASOLE
INGREDIENTE:
o punga cu paste , maioneza , fasole verde , fasole galbena , doi catei de usturoi , sare , piper , o lamaie

MOD DE PREPARARE
Pastele se pun la fiert intr-un oala cu apa cu sare si putin ulei. Dupa ce se fierb, se trec pe sub un jet de apa rece, sa nu se lipeasca intre ele. Intre timp se pun la fiert cele doua feluri de fasole intr-o oala cu apa si sare. Se scot si se amesteca cu pastele si cu maioneza. Se curata usturoiul, se piseaza si se adauga in salata. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se asezoneaza cu lamaie.
BAUTURA:
Votca
SUPA DE SPARANGHEL
INGREDIENTE:
un kg de sparanghel , 150 g smantana , un ou , doi litri de apa , sare , 50-60 g unt , o lingura cu faina , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Se rade usor sparanghelul, se taie in bucati de 2-3 cm. Se pune intr-o oala cu apa si sare la foc moderat. Cand sparanghelul este fiert, oala se ia de pe foc. Intr-un vas se topeste untul, se adauga faina, se amesteca bine, apoi se toarna cateva linguri de supa. Dupa cateva clocote, se toarna in supa si se lasa sa fiarba impreuna 5-10 minute. Se bate un ou cu smantana si se presara deasupra patrunjel verde tocat fin.
SFAT
Se serveste cu saleuri de cascaval sau crutoane.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc

PREPARATE DULCI

PRAJITURA CU PRUNE
INGREDIENTE:
o ceasca cu smantana , o ceasca cu faina , un praf de sare , un kg de prune , doua linguri cu zahar

MOD DE PREPARARE
Se face un aluat potrivit de tare din smantana, faina si sare. Se intinde o foaie grosuta care se asaza intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu faina. Pe marginile tavii se pune un sul subtire de aluat. Prunele se spala, se desfac in jumatati, se scot samburii si se asaza uniform peste aluat. In fiecare jumatate de pruna se pune cate putin zahar.
SFAT
Se pudreaza cu zahar farin.
BAUTURA:
Ceai de fructe
PRAJITURA CU CAISE
INGREDIENTE:
500 g caise , 500 g faina , 150 g zahar , 4 oua , 100 g unt , o lamaie , un pliculet praf de copt , doua pliculete cu zahar vanilinat , un borcan cu gem de caise , ulei

MOD DE PREPARARE
Se separa galbenusurile de albusuri si se amesteca bine galbenusurile cu zaharul, cu coaja rasa de lamaie si cu praful de copt si zaharul vanilinat. Se adauga apoi albusurile batute spuma si zeama de lamaie. Se incorporeaza faina putin cate putin, untul, se omogenizeaza si se toarna apoi intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina sau intr-o forma speciala. Se da la cuptor si cand e aproape gata se scoate tava, se unge prajitura cu gemul de caise, iar fructele se taie si se asaza jumatati pe toata suprafata prajiturii. Se mai da la cuptor cateva minute cat sa-si schimbe fructele culoarea.
SFAT
Prajitura se poate prepara si cu alte fructe.
BAUTURA:
Ciocolata calda
SERBET DE CAISE CU MIERE
INGREDIENTE:
un kg de caise , un kg zahar , 5 pliculete zahar vanilinat , 3 linguri cu miere , o ciocolata , suc de caise , o lamaie

MOD DE PREPARARE
Se pun la fiert caisele intr-un litru de apa, iar cand apa scade la jumatate se iau de pe foc si se trec fructele printr-o sita. Se lasa zeama sa se limpezeasca, iar apoi se pune la fiert impreuna cu zaharul si vanilia pentru a se pregati un serbet. Se incearca daca e gata turnand cateva picaturi de sirop intr-o cana cu apa rece si, daca nu se dizolva, inseamna ca e gata. Separat se prepara pe foc un amestec din suc de caise si miere si se stoarce zeama de lamaie. Cand e gata se da la frigider, iar apoi se toarna in cupe, deasupra asezandu-se serbetul de caise si bucatele de fructe.
SFAT
Se serveste cu ciocolata rasa.
BAUTURA:
-
SALATA DE PERE CU MIERE
INGREDIENTE:
6 pere , 100 g miere , suc de lamaie , scortisoara , 50 g fistic , apa

MOD DE PREPARARE
Se pun mierea, apa, sucul de lamaie si scortisoara intr-un bol. Se pun la fiert si se lasa cateva minute. Se taie perele in doua si se scot samburii, dupa care se taie felii subtiri. Se adauga in siropul obtinut mai sus si se lasa la foc mic circa 10 minute. Se iau de pe foc, se lasa sa se raceasca, dupa care se dau prin fistic.
SFAT
Se pot servi si cu topping de ciocolata.
BAUTURA:
Suc de fructe
×