x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Revista Flacăra a premiat excelenţa

Revista Flacăra a premiat excelenţa

de Corina Anghel    |    31 Oct 2010   •   00:00
Revista Flacăra a premiat excelenţa
Sursa foto: Octavian Tibăr/

La 25 octombrie, la Teatrul Naţional Bucureşti, a avut loc Gala Premiilor Flacăra, ediţia 2010. Evenimentul a fost organizat de Publicaţiile Flacăra şi Fundaţia „Premiile Flacăra", într-un moment sărbătoresc: revista Flacăra a împlinit 99 de ani. Am fost martorii unui prea-plin de emoţie şi spirit, într-o sală devenită neîncăpătoare, în care au stat în picioare chiar şi invitaţi cu mare ştaif.



Amfitrionul Galei a fost George Arion, preşedintele trustului Flacăra, care, alături de Adriana Zaharia, de la N24Plus, i-au premiat pe Radu Cosaşu (literatură) - „pentru obsedantul său «de ce nu»„, Dragoş Bucur (teatru şi film) - „pentru care nici un substantiv nu-i ca adjectivul", Mircea Tiberian (muzică) - „unic în lumea jazz-ului", Daniela Făiniş (arte plastice) - „pentru durabila fragilitate a operelor sale", Daniel David (ştiinţă) - „un psiholog care nu se joacă niciodată cu mintea noastră", Cătălin Ştefănescu (jurnalism) - „garantat 33% talent, 33% muncă, 33% carismă şi 1%... restul", Alina Marinescu (management) - „pentru sănătatea în afaceri", Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi (sport) - „doi într-o barcă, fără a mai socoti şi aurul". Marele Premiu Flacăra a fost decernat lui Ivan Patzaichin, „pentru că este un reper în a trăi performanţa cu modestie".

Emoţionat, Radu Cosaşu a mers la esenţă: „Nu am încredere decât în hârtia pe care scriu, nu prea îmi place să vorbesc. Nu dau interviuri. Nu-mi place nici ideea de exemplaritate". Şi-a amintit de interviul pe care i l-a luat George Arion în 1983, despre care a spus: „Nu ştiu cât de bun a fost, dar uitându-mă de curând pe el mi-am dat seama de un lucru: a rezistat vremii. Şi premiile revistei Flacăra trebuie să reziste. Rezistenţă prin cultură".

La rândul ei, întrebată de George Arion de ce a ales porţelanul pentru a se exprima artistic, Daniela Făiniş a spus: „Nu eu am ales această materie, ea m-a ales pe mine. Nu prea sunt prietenă cu vorbele, chiar am un prieten care de câte ori mă vede, mă întreabă: Ce mai... taci, Daniela?"
„Dar tăceţi frumos, doamnă!", a replicat George Arion, în aplauzele sălii.
Au existat, ca la fiecare ediţie, şi momente artistice. Vocea Irinei Sârbu, clapa lui Puiu Pascu şi clarinetul lui Alin Constanţiu au adăugat o sălii nouă emoţie de aduceri aminte a muzicii interbelice româneşti.
O seară de cultură, un regal. Pour les connaisseurs!

×
Subiecte în articol: spectator