x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sărbătoarea Mierii

Sărbătoarea Mierii

de Simona Chiriac    |    Carmen Dragan    |    11 Mar 2009   •   00:00

În perioada 12-13 martie va avea loc la Blaj Sărbătoarea Mierii, ce va strânge în localitatea ardeleană un număr mare de iubitori de produse apicole.



Conform programului, vor fi prezenţi producători şi comercianţi de materiale pentru apicultură, apicultori, procesatori şi comercianţi de produse apicole, dar şi furnizori de asistenţă şi consultanţă de finanţare în apicultură. Atracţiile evenimentului vor fi, pe lângă târgul de produse apicole, programele artistice şi secţiunea de comunicări. Copiii care vor vizita târgul vor primi gratuit cutiuţe cu miere. (S.C.)


Siguranţa alimentară

China a adoptat o lege privind siguranţa alimentară. Legea  a fost foarte aşteptată, după numeroasele scandaluri din ultimii ani. Această lege prevede stabilirea unui sistem de control şi de supervizare, punerea în aplicare a normelor naţionale legate de siguranţa alimentară şi un sistem de sancţiuni severe pentru cei care nu respectă aceste norme. Pănă în prezent, siguranţa alimentară a fost împărţită între mai multeadministraţii. Această comisie va fi plasată sub autoritatea directă a Consiliului de Stat. (C.D.)


Stare de urgenţă în California

Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a decretat stare de urgenţă în al treilea an consecutiv de secetă. "În ciuda precipitaţiilor din ultimul timp, California se află în pericol. Ne aşteptăm la ce e mai rău: poate urma al patrulea, al cincilea şi poate chiar al şaselea an de secetă", a declarat guvernatorul. Seceta a adus anul trecut pagube în agricultură de 300 milioane de dolari, iar în 2009 pierderile pot depăşi două miliarde de dolari. Guvernatorul îi îndeamnă pe cetăţeni să reducă atât cât pot consumul de apă. (C.D.)


Artizani hand-made

După Iarmaroc 1 şi 2, în prima zi a primăverii, la ceainăria Serendipity, din Bucureşti, a avut loc un târguşor mai primăvăratic. Obiectele expuse spre vânzare au fost hand-made, de la cercei, broşe, portofele, huse, ornamente, decoraţiuni, cutiuţe până la lucruri tricotate, pe care vizitatorii le-au putut cumpăra pentru cei dragi. Acestea au fost realizate de comunitatea artizanilor hand-made din România, care au venit din toată ţara. Cei prezenţi au savurat şi cu cană fierbinte de ceai. (C.D.)


Târg artizanal

Cea de-a 142 a ediţie a târgului artizanal şi comercial din localitatea Dourdan, din Franţa, se va desfăşura în perioada 27-30 martie. Vor fi prezenţi peste 150 de expozanţi, dintre care cei mai mulţi sunt producători de vin şi artizani ai meseriilor legate de mâncare.
Vizitatorii vor afla reţetele preparatelor tradiţionale specifice locului, cum ar fi pateu de cartofi cu carne, prăjitură tradiţională din Norfolk sau tartine cu fazan. (C.D.)


Stele Michelin

În ediţia din 2009 a Ghidului Michelin, Franţa are 26 de restaurante cu 3 stele, după ce restaurantele Bristol din Paris şi Marc Veyrat în Veyrier-du-lac au căpătat trei stele, datorită serviciilor ireproşabile. Zece dintre aceste restaurante se află în Paris, printre care Le Bristol, L'Ambroisie, unul în Monaco şi 15 în provincii. Printre cele din provincii amintim  Le Petit Nice în Marseille, Bras în Laguiole sau Georges Blanc în Vonnas. (C.D.)


Cârnat record

În cadrul expoziţiei Festivalului cârnaţilor, cârnăţarii sârbi au fabricat un cârnat greu de două tone şi lung de mai mult de doi km. "Pentru cel mai lung cârnat din lume au fost necesari 40 de porci, o sută de kg de sare, 20 de kg de piper şi usturoi", a adeclarat Miroslav Meduric, unul dintre organizatorii festivalului. Pentru prepararea cârnatului uriaş au muncit 20 de cârnăţari din Turija, localitate situată la o sută de km distanţă de Belgrad. Cei prezenţi au putut gusta din preparatul record.  (C.D.)

×
Subiecte în articol: food world