x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

00 0000   •   00:00
TEST. La Scoala de Medicina a Universitatii Yale din Connecticut a fost elaborat un test care poate permite medicilor sa intervina in cazul nasterilor premature. Echipa coordonata de Catalin Buhimschi, un profesor de origine romana, a cautat proteinele caracteristice infectiilor uterine in mostre de lichid amniotic prelevate de la 169 de femei care intrasera prematur in travaliu. Pe baza acestor mostre a fost conceput testul pentru detectarea proteinelor caracteristice infectiilor. Procedeul va fi utilizat in special la femeile care intra in travaliu intre 20 si 34 de saptamani de sarcina, cand riscul ca fatul sa dezvolte o infectie este mai mare decat riscul unei pierderi de sarcina in urma amniocentezei.

CAFEA. O companie din San Francisco a scos pe piata cafeaua "supercafeinizata". Aceasta este o combinatie din boabe de cafea araba, cafea sud-americana si ceai paraguaian (Yerba Mate). Ceaiul paraguaian contine niste alcaloide asemanatoare cafeinei, care au efect puternic stimulant. Datorita ceaiului paraguaian, cafeaua "supercafeinizata" nu provoaca tulburari de ritm cardiac, cum se intampla in cazul cafelei obisnuite.

ENDOSCOPIE VIRTUALA. La Conferinta internationala de radiologie, care a avut loc in America de Nord, a fost prezentata o descoperire de perspectiva: endoscopia virtuala. Spre deosebire de endoscopia traditionala, varianta virtuala ii permite medicului sa vada pe ecranul monitorului atat suprafata interioara, cat si pe cea exterioara a organului examinat. Cu ajutorul endoscopiei virtuale pot fi studiate atat tubul gastro-intestinal, cat si vasele, bronhiile.

INDONEZIA. 20 de persoane au murit din cauza unei boli infectioase necunoscute, a anuntat Ministerul Sanatatii din Indonezia. Toate cele 20 de decese au fost inregistrate in Spitalul "Sf. Karl", din capitala indoneziana. Potrivit medicilor, boala provocata de un virus necunoscut se manifesta prin febra puternica, decesul survenind in doua-trei zile de la cresterea temperaturii.

APA POTABILA. In Europa, 37 de copii mor zilnic din cauza bolilor diareice aparute ca urmare a lipsei apei potabile, avertizeaza un raport al OMS. Este o situatie inacceptabila, pentru care au incercat sa gaseasca solutii reprezentanti ai tarilor europene reuniti saptamana trecuta la Geneva. Ei au semnat "Protocolul privind apa si sanatatea", primul acord european ce vizeaza reducerea numarului deceselor cauzate de lipsa apei potabile.

RUJEOLA. Numarul deceselor provocate de aceasta febra eruptiva a scazut cu 60% in lume, in ultimii sase ani. In 2005, aproape 350.000 de persoane au murit din cauza rujeolei, in 1999 inregistrandu-se 873.000 de decese. Rezultatele bune au fost obtinute datorita eforturilor globale de vaccinare a peste 360 de milioane de copii contra rujeolei.

Site-uri

  • www.incds.ro – Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate, Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar
  • www.kineto.ro – informatii despre recuperarea bolnavilor paraplegici, a celor cu boala Parkinson, cu deviatii ale coloanei vertebrale
  • www.medicina-estetica.ro – Societatea Romana de Medicina Estetica
  • www.bmj.ro – British Medical Journal, editia in limba romana
  • www.drg.ro – informatii despre finantarea activitatii spitalicesti pe baza de caz (DRG)
  • DicTionar

  • BICEPS – Muschi al membrelor superioare si inferioare, avand una dintre extremitati legata de os prin doua tendoane separate.
  • COMPULSIE – Tulburare de comportament caracterizata printr-o pornire irezistibila de a indeplini unele acte la care subiectul nu poate sa reziste, negasindu-si linistea.
  • EMBRION – Fiinta umana in timpul primelor opt saptamani ale dezvoltarii sale in interiorul uterului sau in eprubeta, apoi in uter in cazul fecundatiei in vitro.
  • MELANOZA – Orice afectiune dermatologica ce este caracterizata printr-o crestere a pigmentatiei.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti
  • ×
    Subiecte în articol: info