x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

de Gina Matei    |    11 Noi 2008   •   00:00

CAFEINĂ. Femeile însărcinate sunt sfătuite să reducă aportul de cafeină şi să consume zilnic nu mai mult de două ceşti de cafea şi patru de ceai. The Food Standards Agency recomandă maximum 200 mg de cafeină pe zi. Femeile însărcinate care consumă cafeină riscă să dea naştere unor copii cu o greutate mai mică. În plus, aceşti copii vor fi predispuşi unor probleme de sănătate, în special boli de inimă şi diabet. Pentru o sarcină uşoară, dar şi pentru sănătatea copilului, femeia trebuie să limiteze consumul de cola, ciocolată şi băuturi energizante. De asemenea, trebuie să renunţe la alcool.



ALERGII. Oamenii de ştiinţă au constatat că alergiile, deşi sunt neplăcute, sunt de fapt modalitatea de luptă a organismului contra cancerului. Strănutul, dar şi celelalte simptome ale alergiilor pot fi considerate avertismente menite să atenţioneze că în aer se află substanţe periculoase. Studiul efectuat de Paul Sherman, cercetător la Universitatea Cornell din New York, a evidenţiat că persoanele care manifestă o anumită alergie sunt mai puţin predispuse să se îmbolnăvească de cancer decât persoanele nonalergice.

CANCER MAMAR. Un somn de numai şase ore pe noapte creşte cu aproape 60% riscul apariţiei cancerului mamar. Cercetătorii japonezi consideră că întreruperea somnului afectează secreţia hormonului melatonină, care este un pion important în sistemul de apărare a organismului împotriva cancerului. Melatonina poate avea un rol major în diminuarea cantităţii de estrogen eliberată de organism. Estrogenul este implicat în multe cazuri de cancer mamar. Cercetătorii japonezi mai susţin că bărbaţii care dorm nouă ore pe noapte prezintă de două ori mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer de prostată, comparativ cu bărbaţii care dorm mai puţine ore pe noapte.

VENIN.
Anual, peste 420.000 de persoane sunt otrăvite în urma unei muşcături de şarpe, iar dintre acestea 20.000 mor. Majoritatea victimelor sunt din ţările sărace. Cele mai frecvente cazuri sunt în sudul şi sud-estul Asiei, în locurile în care sistemul sanitar este precar sau chiar inexistent. O problemă majoră o constituie faptul că foarte mulţi pacienţi preferă să se trateze acasă, cu remedii tradiţionale, care le grăbesc sfârşitul.

SARCINI NEDORITE. Tinerele adolescente care privesc multe emisiuni tv, cu conţinut preponderent sexual, sunt de două ori mai predispuse să rămână însărcinate, potrivit unui studiu efectuat de dr Anita Chandra, coordonatoarea unui studiu privind sexualitatea adolescenţilor. Acelaşi studiu susţine că, în cazul băieţilor, acest tip de programe facilitează relaţiile sexuale. Autoarea studiului consideră că limitarea emisiunilor tv cu tematică erotică ar putea determina o reducere a sarcinilor nedorite la tinere. Experţii recomandă părinţilor să discute cu tinerii despre sex, pentru că altfel  ei vor recepta informaţiile prin intermediul emisiunilor TV, care de cele mai multe ori nu precizează riscurile actului sexual.

DENTIŞTI ROBOŢI.
Vizitele la dentist vor fi în curând mai plăcute pentru cei care se tem de freză şi cleşte. Cercetătorii vin cu o veste bună pentru aceştia: o metodă nouă de a tăia şi a lustrui dinţii pacienţilor, utilizând aerul comprimat. O altă noutate o constituie înlocuirea dentiştilor cu roboţi, care să efectueze proceduri cum ar fi fixarea unui implant. Această metodă va permite o acurateţe nemaipomenită, deoarece munca roboţilor este programată pe calculator. Se estimează că această metodă va putea fi folosită începând cu anul 2020.

OBEZITATE.
Copiii care dorm suficient prezintă un risc mai mic ca la maturitate să fie obezi. Studiul care aduce probe în acest sens a implicat 1.037 de persoane, care au fost urmărite din ziua naşterii până au împlinit vârsta de 32 ani. Când participanţii au atins vârsta de 5, 7, 9 şi 11 ani, părinţii au raportat ora la care copiii obişnuiau să adoarmă şi ora la care se trezeau. Adulţii care au dormit mai puţin de 11 ore pe noapte, în copilărie, aveau indicele masei corporale (IMC) mai mare decât cel al celor care au dormit mai mult. Specialiştii recomandă copiilor între 5 şi 12 ani  să doarmă cel puţin 11 ore pe noapte, adolescenţilor fiindu-le suficiente 8,5-9,5 ore.

×
Subiecte în articol: info