x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Stiri/Dictionar/Siteuri/

Stiri/Dictionar/Siteuri/

00 0000   •   00:00
MICROROBOT. O echipa de cercetatori de la Universitatea Ritsumei-kan (Japonia) a creat un microrobot medical capabil sa se deplaseze in corp, unde poate transporta medicamente sau poate face fotografii in scop de diagnosticare. Acest microrobot de 5 grame, care masoara 2 centimetri lungime si un centimetru largime, seamana cu o insecta. El este introdus in corp printr-o mica incizie si este prevazut cu o camera video minuscula, un microprocesor, o dioda pentru a lumina traseul si antene pentru a se deplasa.

ASTM. Un studiu finlandez publicat in European Respiratory Journal arata ca umiditatea si mucegaiurile din locuinta contribuie la aparitia astmului in cazul copiilor. Potrivit echipei coordonate de prof. Juha Pekkanen, "unul din cinci cazuri de astm la copii isi are originea in mediul familial". De aceea, autorii studiului recomanda parintilor sa ia masuri in vederea igienizarii locuintelor, pentru a preveni efectele daunatoare ale umiditatii si mucegaiului.

NEUROLOGIE. Un miliard de persoane in lume sufera de boli neurologice, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). 50 de milioane de oameni sufera de epilepsie si 24 de milioane de boala Alzheimer. Printre bolile neurologice frecvente in lume se mai numara accidentele vasculare cerebrale, durerile de cap, traumatismele cerebrale, infectiile cerebrale, scleroza in placi si boala Parkinson. OMS estimeaza ca 6,8 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor neurologice.

EFECTE ADVERSE. Unele dintre cele mai banale analgezice, precum aspirina, administrate in supradoze cresc riscul hipertensiunii arteriale, potrivit unui studiu publicat in Archives of Internal Medicine. La studiu au participat 16.000 de barbati, de peste 60 de ani, care nu sufereau initial de hipertensiune. Timp de patru ani, jumatate dintre ei au utilizat contra diverselor dureri obisnuite la varsta lor un analgezic pe baza de aspirina. Acestia au prezentat un risc de a dezvolta hipertensiune arteriala cu 34% mai mare fata de cei care nu au utilizat analgezice.

MUNCA. Un deces la doua ore, un accident la cinci secunde... In Uniunea Europeana, bolile profesionale si accidentele de munca provoaca moartea a 150.000 de persoane anual. Obiectivul Comisiei Europene este de a reduce numarul acestor decese cu 25% pana in 2012. Pentru aceasta se vor lua masuri de protectie a muncii la nivel european, mai ales in domeniile cu risc crescut: constructiile, transporturile, agricultura si sanatatea. Masurile ii vor viza in special pe tineri, pe emigranti, pe muncitorii de peste 50 de ani.

MEDICAMENTE. Abuzul de medicamente opioide eliberate legal, pe baza de reteta, este pe punctul de a depasi consumul de droguri, potrivit raportului anual al Agentiei Internationale pentru Controlul Stupefiantelor. "Problema este ca majoritatea specialistilor nu constientizeaza amploarea abuzului de analgezice prescrise legal in toate tarile lumii", avertizeaza autorii raportului.

Site-uri

  • www.cardiologie.ro – Institutul de Medicina Cardiovasculara din Timisoara
  • www.sfatulmedicului.ro – informatii despre boli, consultatii medicale online, dictionar medical, dictionar de medicamente, spitale, farmacii
  • www.topsanatate.ro – stiri medicale, informatii despre stilul de viata, afectiuni, teste, sfaturi
  • www.centrupsihologie.ro – Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
  • www.farmaline.ro – farmacie online, prospecte, produse cosmetice, aparatura medicala
  • Dictionar

  • COLITA – inflamatie acuta sau cronica a colonului, care poate avea origine infectioasa, medicamentoasa sau poate fi consecinta unei radioterapii sau a unei ischemii.
  • IHTIOZA – boala cutanata cronica, manifestata printr-o stare de uscare, ingrosare si asprire a pielii, al carei aspect aminteste de cel al pielii de peste.
  • PAROTIDA – cea mai voluminoasa dintre glandele salivare, situata in spatele maxilarului inferior, sub ureche.
  • SALPINGITA – inflamatie a uneia sau a ambelor trompe uterine, cauzata de germeni transmisibili sexual. Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • ×
    Subiecte în articol: info