x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri, site-uri, dictionar, apariţie editorială

Ştiri, site-uri, dictionar, apariţie editorială

19 Aug 2008   •   00:00

KILOGRAMELE ŞI ECRA­NUL. Televizorul favorizează luarea în greutate, deoarece ne face să mîncăm mai mult. Una dintre cauze o reprezintă imaginile, adesea captivante, care reuşesc să ne abată atenţia de la cît mîncăm. Cercetătorii de la Universitatea Birmingham au realizat un test printre studenţii care s-au îngrăşat mult într-un timp scurt. Ei au ana­lizat numărul de ore petrecute în faţa televizorului şi pe cel al kilogramelor acumulate. Concluzia: cu cît stăm mai mult în faţa micului ecran cu atît creşte riscul de a ne îngraşa.



ŞTIRI


KILOGRAMELE ŞI ECRA­NUL. Televizorul favorizează luarea în greutate, deoarece ne face să mîncăm mai mult. Una dintre cauze o reprezintă imaginile, adesea captivante, care reuşesc să ne abată atenţia de la cît mîncăm. Cercetătorii de la Universitatea Birmingham au realizat un test printre studenţii care s-au îngrăşat mult într-un timp scurt. Ei au ana­lizat numărul de ore petrecute în faţa televizorului şi pe cel al kilogramelor acumulate. Concluzia: cu cît stăm mai mult în faţa micului ecran cu atît creşte riscul de a ne îngraşa.

DIETA ASTRONAU­ŢILOR. Există şi un regim al astronauţilor pus la punct de specialişti de la NASA. Regimul astronauţilor este eficient tocmai pentru că est foarte simplu. Iată principalele reguli. A bea cel puţin doi litri de apă zilnic, inclusiv de cafea, infuzii de ceai. A evita uleiul, untul sau margarina. Nici un strop de zahăr, eventual îndulcitori artificiali. Nu trebuie înlocuit un aliment cu altul şi se cere respectarea strictă a cantităţilor.

MEDICAMENT.
Persoanele care vor să slăbească au la îndemînă acum un produs de origine naturală. Este vorba despre Formoline L 112, a cărui componentă principală este o substanţă fibroasă naturală, poliglucozamina (L 112), obţinută din carapace de crustacee. Această substanţă deţine o capacitate mare de absorbţie şi de legare a grăsimilor. Substanţa este absorbită la nivelul tubului digestiv, leagă majoritatea grăsimilor din alimentaţie şi le elimină nefolosite din corp. În laborator, 1 g din acest produs absoarbe peste 700 g de ulei de măsline, în organism, aceeaşi cantitate de produs absoarbe 60-80 g de grăsimi. Pentru scăderea în greutate se administrează cîte două tablete în timpul celor două mese zilnice. Pentru menţinerea greutăţii se ia cîte o tabletă de două ori pe zi în timpul meselor.


CANICULĂ. Săptămîna trecută, cînd s-a înregistrat un vîrf al temperaturilor caniculare, Ministerul Sănătăţii a anunţat că nu au fost înregistrate decese cauzate de caniculă în cele 16 judeţe avertizate cu cod galben. Potrivit aceloraşi raportări, numărul persoanelor căzute în stradă în aceste zone a fost de 130, din care 59 în Bucureşti, o cifră care se încadrează în limitele obişnuite la nivel naţional. În ceea ce priveşte numărul de solicitări la serviciile de ambulanţă judeţene, acestea au fost de 3.568, înregistrându-se unele creşteri faţă de ziua precedentă.  

CANCER DE COLON.
Cercetătorii de la Northwestern University (Chicago) au descoperit o mutaţie genetică responsabilă de creşterea considerabilă a riscului de cancer colorectal. Între 10% şi 20% din populaţie este purtătoare a mutaţiei genei TGFBR1. Dacă o persoană moşteneşte această modificare genetică, riscul de a dezvolta cancer colorectal ajunge la 50%. Autorii descoperirii speră să pună la punct un tratament care să prevină apariţia mutaţiei, astfel încît cancerul să fie evitat.   

MALARIE. Riscul îmbolnăvirii de malarie se menţine ridicat în cazul deplasării într-o ţară tropicală, avertizează autorităţile sanitare din Marea Britanie. Cu toate acestea, majoritatea agenţiilor de turism nu aduc la cunoştinţa turiştilor acest pericol. "Informaţii despre prevenirea malariei pot apărea de exemplu pe biletele de avion", sugerează dr Edward Green, de la Autoritatea de Sănătate Publică din Marea Britanie. El le recomandă turiştilor să consulte Ghidul de călătorie publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.   

MODĂ.
Consiliul de Modă din Marea Britanie (BFC), care organizează săptămîna modei de la Londra, a decis să nu le mai ceară manechinelor certificate medicale care să arate dacă suferă sau nu de anorexie. Hillary Riva, director executiv BFC, a declarat că iniţiativa a fost un eşec întrucît certificatele medicale nu prezentau garanţia că manechinele ar suferi de tulburări alimentare. Măsura a fost luată în 2007, cînd mai multe manechine au ajuns de pe podiumul de prezentare direct la spital.  

CANCER DE SÎN. Asocierea a două medicamente ieftine, existente pe piaţa farmaceutică, ar putea constitui un nou tratament în cazul cancerului de sîn, potrivit Journal of the National Cancer Institute. Chimioterapia şi un medicament prescris pentru osteoporoză au oprit creşterea tumorilor. Deocamdată, testele au fost făcute pe animale de laborator, iar în curînd vor fi continuate la om.


 SITE-URI


www.suntgravida.ro – totul despre cele nouă luni de sarcină

www.sccc-ga.ro – Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

www.ispb.ro – Institutul de Sănătate Publică Bucureşti

www.srh.org.ro – Societatea Română de Hematologie

www.alz.ro – Societatea Română de Alzheimer

www.anticonceptionale.ro – informaţii despre metode contraceptive, avantaje şi dezavantaje


 DICŢIONAR

  COXATROZĂ – artroză a şoldului care afectează persoanele trecute de 50 de ani. Ea evoluează lent, prin pusee marcate prin dureri în regiunea inghinală, ale feţei anterioare a coapsei şi ale genunchiului

  LAXITATE – posibilitate a unei articulaţii de a efectua mişcări fie de o amplitudine anormală, fie care nu pot fi efectuate în mod normal

  POTOMANIE – nevoie nestăpînită de a bea în permanenţă. Un potoman bea orice lichid la îndemînă, în principal apă. Manifestarea se întîlneşte îndeosebi în cadrul isteriei sau a unor dereglării metabolice precum diabetul zaharat sau diabetul insipid

Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998


APAARIŢIE EDITORIALĂ

La Editura Humanitas a apărut volumul "Mănîncă, roagă-te, iubeşte" de Elizabeth Gilbert. Este o carte despre călătoria iniţiatică a unei femei care porneşte în căutarea lucrurilor cu adevărat importante în viaţă. O călătorie care o poartă prin Italia, India şi Indonezia. O călătorie care, în cele din urmă, o poartă către sine. "Mă­nîncă, roagă-te, iubeşte" – volum vîndut în peste 5 mili­oane de exemplare în întreaga lume – cuprinde 108 povestiri despre căutarea plăcerii, a devoţiunii şi a echilibrului.  

Publicată în Statele Unite ale Americii şi tradusă în peste 30 de limbi, cartea a fost timp de un an numărul 1 în topul celor mai bine vîndute cărţi nonfiction ale pu­blicaţiei New York Times. Volumul "Mănîncă, roagă-te, iubeşte" se bucură de succes şi în România, primul tiraj fiind epuizat în nici două săptămîni, potrivit Editurii Humanitas.  

Iată cîteva dintre aprecie­rile criticilor cu privire la această carte. "O călătorie fascinantă şi plină de miez, repovestită cu vervă, umor şi intuiţie. Şi alţii au scris, înainte de Gilbert, asemenea memorii, dar puţini au întrecut-o." (John Marshall, Seattle Post-Intelligencer) "... Un reportaj  pe tema căutării sufletului şi descoperirii de sine.  

Adoptînd un ton prietenos, conspirativ, Gilbert îşi atrage cititorii în ţesătura narativă culturală şi emoţională numărul 1 din acest an." (Publishers Weekly)

×
Subiecte în articol: info