x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Timis - Teama de normele UE

Timis - Teama de normele UE

20 Ian 2005   •   00:00

Producatorii de carne si lapte din Timis cred ca nu vor face fata normelor europene, fiindca investitiile pentru modernizarea spatiilor si achizitionarea de aparatura sunt mari fata de posibilitatile lor financiare, iar creditele sunt riscante, transmite Mediafax.

Doar un abator, un atelier de prelucrare a carnii si unul de procesare a lactatelor, dintr-un numar de 31 de unitati, respecta cat de cat conditiile impuse de Uniunea Europeana. Restul patronilor nu au decat solutia de a face investitii substantiale. Ei sunt insa de parere ca legislatia nu ii ajuta deloc, fiind extrem de neclara, si, practic, nu face decat sa-i oblige sa se lase de meserie de la sfarsitul lui 2006, termenul dincolo de care trebuie sa fie aliniati standardelor europene.

Unul dintre patroni, Mihai Csorgo, care si-a deschis o afacere in 1992, spune ca ar trebuie sa aiba doua milioane de euro pentru reamenajari, bani pe care, daca i-ar avea, i-ar pune in banca si ar trai din dobanda, asigurandu-si o viata comoda.

SANCTIUNI. Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Liviu Harbuz, a transmis luni directiilor sanitar-veterinare din tara doua note succesive prin care, sub acoperirea sigurantei alimentare si a respectarii normelor de integrare in Uniunea Europeana, cere suspendarea activitatii a aproximativ doua mii de unitati de prelucrare a laptelui si carnii din tara, care nu indeplinesc normele europene in domeniu. Autoritatea a inchis in ultimele doua zile 396 de unitati cu activitati in industria alimentara, din care 26 definitiv, pentru ca nu au indeplinit normele de igiena si sanatate publica. Au fost inchise 240 de unitati de procesare de carne rosie, 146 de fabrici de procesare a laptelui, patru firme de procesare a carnii de pasare si sase in domeniul pestelui.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul