x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un gratar pe malul apei

Un gratar pe malul apei

02 Noi 2005   •   00:00
INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, sa vedeti ce face o femeie batrana! Nu din vina mea, ci a unor vecini care au tabarat pe capul meu! "Hai, Elvira, la pescuit, hai la pescuit!" Dupa atatea rugaminti, am cedat. Ce mai puteam pierde? Nu aveam nimic in plan si intr-o dimineata am plecat. Ei cu unditele, eu cu palariuta si umbreluta de soare, ca o doamna.

Nu mai fusesem in viata mea, asa ca habar nu aveam ce inseamna sa mergi la pescuit. Dupa vreo ora de mers am ajuns la locul lor. Si-au scos ustensilele, mamaliga, scaunelele si s-au pus pe treaba. Sotiile lor s-au pus pe palavragit. M-am bagat si eu in vorba. Erau asa de vesele! Nu am inteles motivul (mai ales ca ne treziseram de la 4:00 dimineata), pana ce au ajuns la subiectul telenovelelor.

Cum barbatii lor nu le bagau in seama, fiind preocupati de peste, ele puteau palavragi in liniste despre Jose Armando, Luisa Maria si alte personaje siropoase. Treaba s-a schimbat dupa ce domnii pescari au reusit sa prinda ceva peste. Atunci noi, femeile, ne-am apucat sa pregatim masa. Gratarul cu carbuni a fost aprins, pestii, curatati cu grija. Nu am pus numai atat pe masa, ca doar eram trei gospodine in toata puterea cuvantului. Salata de rosii, branza, niste oua umplute (cu care veniseram de-acasa, gata preparate), salate de tot felul si, bineinteles, pestele pe gratar. Pana a fost gata, am murit cu totii de pofta! Dar intr-o jumatate de ora noi eram deja la masa si degustam din bunatati.

Daca la inceput ma si vedeam cu undita in mana "prinzand" tot felul de ierburi acvatice, obiecte aruncate in rau, orice altceva, numai peste nu, pana la urma s-a dovedit a fi o experienta placuta. Nu am avut de ce sa regret, pentru ca o iesire in aer liber la inceputul toamnei nu face decat sa te scoata din rutina cotidiana. Iar pestele pregatit pe gratar, in aerul curat al padurii, are cu totul alt gust decat atunci cand il punem in tigaie intre cei patru pereti ai bucatariei. Mai mult de atat, lipsesc peisajul si susurul apei, care au darul de a ne relaxa.

Daca am putea cu totii sa facem mai des astfel de iesiri! Dar cu responsabilitate. La sfarsit am strans toate gunoaiele pe care le-am facut si le-am luat cu noi ca sa le aruncam intr-un loc special amenajat pentru asa ceva. Si inca ceva, am stins focul. Mai avem nevoie de locul acela si pentru alte partide de pescuit! (Matusa Elvira)

MACROU LA GRATAR


  • INGREDIENTE: macrou, usturoi, ulei, unt sau margarina, condimente (eventual pentru peste), bulion sau ketchup, foi de dafin.
  • PREPARARE: Se curata pestele, se spala si se zvanta cu un servet curat. Se unge cu ulei, unt sau margarina si se umple cu 3-4 catei de usturoi pisati, condimente, o foaie de dafin pentru fiecare peste in parte, bulion sau ketchup (chiar si ceapa taiata marunt). Se impacheteaza apoi prin rulare intr-o folie de aluminiu si se coace pe gratar. Se intoarce cu atentie, sa nu se rupa folia. Se serveste cu mamaliguta.

    CRAP LA GRATAR CU UNT


  • INGREDIENTE: un kg de crap curatat si spalat, sare, 3 linguri cu unt, o lamaie, o lingura cu mustar, piper macinat, ulei.
  • PREPARARE: Pestele se sareaza, iar dupa 30 de minute se pune pe gratar. Pestele se intoarce des, pentru a se frige uniform. Se unge cu putin ulei daca nu este destul de gras, se scoate pe un platou si se taie felii dupa ce s-a racorit putin. Se prepara un sos din unt si lamaie astfel: untul se inmoaie pe foc mic, apoi se ia cratita de pe foc, se adauga zeama de la o lamaie si se amesteca energic cu o lingura de lemn pana cand se omogenizeaza bine. Se adauga mustarul, continuand operatia. Cand sosul arata ca o crema consistenta, se sareaza, se pipereaza si se tine la cald. Se toarna peste pestele fript si se serveste imediat.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul gratar