x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Acordul cu francezii

Acordul cu francezii

de Oana Vataselu    |    23 Ian 2006   •   00:00
Acordul cu francezii
MODELUL
Domeniul politicii externe a Romaniei, condusa de Nicolae Ceausescu, este unul dintre cele mai fascinante si controversate.

In ultima etapa a regimului lui Ceausescu, oficiile de propaganda produceau periodic o statistica in care erau cuprinse cifre ametitoare referitoare la vizitele "la nivel inalt" intreprinse in strainatate, spune Ion Petcu in volumul "Ceausescu - un fanatic al puterii. Biografie neretusata". Asemenea statistici aratau ca, incepand din 1964-1965 si pana catre inceputul anilor ’80, Romania a fost o prezenta notabila in viata internationala.

NEGOCIATOR. In vizitele externe facute de Ceausescu se urmarea recunoasterea Romaniei ca nefiind o umbra a Uniunii Sovietice si ca este altfel decat ceilalti, mai aproape de lumea capitalista. Totusi, spune academicianul Dan Berindei, Ceausescu avea o calitate: aceea de bun negociator. Vizita in Franta, din 1980, unde Ceausescu avea sa-l intalneasca pe Giscard d’ Estaign, este relevanta in acest sens, marturiseste Stefan Andrei, ministrul de Externe la acea vreme. Ajunsesem la un acord de colaborare cu Renault si cu Citröen. Dar Ceausescu nu s-a oprit aici. A dorit renuntarea la intelegerea incheiata cu Uniunea Sovietica privind construirea unei centrale nucleare.
Familia Ceausescu intr-o postura degajata
Francezii doreau sa ne vanda partea clasica a unei astfel de centrale, spune fostul ministru de Externe Stefan Andrei. De mentionat este ca o astfel de centrala este formata din doua parti: cea clasica si cea nucleara. Ceausescu a reusit totusi sa convinga partea franceza ca o parte din pretul centralei sa se faca cu produse ale IMGB, cea mai moderna uzina din industria metalurgica la nivel european. Acordul avea sa aiba o finalitate favorabila pentru Romania.

IL IMITA PE GENERALUL CHARLES DE GAULLE

Printre marile personalitati intalnite de Ceausescu se afla si generalul Charles de Gaulle, a carui arta de a vorbi liber a vrut dictatorul sa o imite. Prof. Ioan Scurtu: "Generalul de Gaulle a vorbit liber cand a venit in tara la noi si se zice ca Ceausescu a devenit oarecum invidios. Din acel moment a inceput si el sa vorbeasca liber, dar din pacate calitatile lui de orator erau scazute". (Daniela Sontica)

FRANIOIS MITTERRAND L-A TAXAT PE CEAUSESCU

Profesorul Ioan Scurtu relateaza despre receptarea pe plan extern a politicii lui Ceausescu. "Cand a fost ales presedinte al Frantei Francois Mitterrand, care era si presedintele Partidului Socialist Francez, campania lui electorala fost sustinuta financiar de Ceausescu si de altii din tarile socialiste. Ceausescu i-a trimis o scrisoare de felicitare in care vorbea ca victoria socialismului este drumul sigur spre democratie, or, Mitterrand a devenit in ’88-’89 unul dintre cei mai vajnici adversari ai lui Ceausescu tocmai din cauza acestei nerespectari a drepturilor omului in tara noastra si acestei dedublari a lui Ceausescu. Avea aceasta pretentie de lider mondial cand in propria tara oamenii erau umiliti si pusi intr-o situatie critica de existenta", spune prof. univ dr. Ioan Scurtu, directorul Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989. (Daniela Sontica)

CADOURILE PERSONALE

Vizitele externe ale lui Ceausescu se finalizau cu daruri din partea autoritatilor. Un lucru interesant s-a intamplat totusi dupa ce autoritatile straine au aflat ca acestea sunt expuse la muzeu, povesteste dr. Cristina Anton-Manea, muzeograf la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Au inceput sa le daruiasca doar obiecte cu simbolistica nationala.

×
Subiecte în articol: ceausescu editie de colectie