x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Alfa si omega

Alfa si omega

de Dana Cobuz    |    13 Feb 2006   •   00:00
Alfa si omega
DRAGOSTEA VIETII LUI
Se spune ca in spatele fiecarui barbat de succes sta o femeie puternica. Buna parte din cariera stralucitoare a lui Gica Petrescu se datoreaza Cezarinei Moldoveanu.

Tatal sau si-ar fi dorit-o ca nora pe Iolanda Marculescu, o soprana celebra prin anii ’50. Dar inima lui Gica batea pentru Cezarina Moldoveanu, frumoasa femeie care abandonase perspectiva de a fi medic in favoarea Teatrului de Revista, in distributia caruia figura ca solista vocala si prezentatoare. "Era o femeie frumoasa, inteligenta, cultivata, cu o statura inalta, impunatoare, atletica, eleganta, rafinata, doamna in acceptiunea deplina a cuvantului", isi aminteste realizatorul tv Ioana Bogdan.

O FEMEIE DE VIATA. Toti apropiatii familiei Petrescu o evoca pe Cezarina ca pe ingerul pazitor al lui Gica. A fost nu doar sotia lui iubitoare si textiera multor cantece din repertoriul lui, ci si sfatuitoarea, asistenta, "directorul" sau de imagine. "Partenera ideala de viata, a renuntat la visele sale artistice si a pornit sa consolideze cariera sotului, atenta pana la detaliu. Maniere si educatie aleasa, poliglota, femeie de lume, citita si mereu la curent cu ce se intampla in lume, Cezarina a stiut sa stabileasca in jurul familiei sale relatii amicale cu artisti de valoare, cu medici si profesori universitari, asigurand un mediu ambiant propice unei vedete de talia lui Gica Petrescu", crede Ioana Bogdan.

El a cerut-o de nevasta trimitandu-i un cos cu sampanie si delicatese

LA BINE SI LA GREU. Cezarina a fost alaturi de Gica acasa, pe platourile de televiziune, in turneele efectuate in Europa si in America. Pana in prima zi de septembrie a anului 1989, cand inima ei a cedat. Tristetea care a urmat decesului ei a fost sporita de disparitia multora dintre prietenii familiei. "Cezarina a fost, timp de peste trei decenii, alfa si omega existentei si carierei lui Gica. A avut un rol decisiv in conturarea imaginii publice a artistului Gica Petrescu. Pe langa atributiile de sotie si prietena, a fost consultant artistic, secretara, administratorul sau pentru tot ce tine de infrastructura statutului de vedeta. Ii scria texte, se ocupa de repertoriul si de contactele artistice ale maestrului, de garderoba acestuia, de corespondenta foarte bogata. Stia perfect sa gestioneze orice situatie de criza", explica Ioana Bogdan.

O parte insemnata din Gica a disparut o data cu sotia sa. "El n-a mai fost niciodata la inaltimea cochetariei pe care i-o impunea ea. Parul canit de ea personal a inceput sa albeasca si coafura celebra a maestrului, banuit de unii ca ar avea peruca, ne-a dat imaginea unui alt Gica Petrescu. A iubit-o enorm si nu si-a revenit niciodata dupa pierderea ei", crede realizatorul tv.

O ABSENTA NEFIREASCA

"Tarziu dupa moartea ei am descoperit intr-un scrin un carnetel in care isi notase, de-a lungul anilor, toate evenimentele legate de cariera mea, pana in cele mai mici detalii. O vreme, ori de cate ori cantam in public, ii cautam privirea in sala, dar nu mai exista decat adanc ingropata in sufletul meu. Mult timp, dupa pierderea dragii mele sotii, am refuzat sa mai cant. Mi se parea nefiresc ca ea sa nu mai asiste, cu toata dragostea si daruirea ei, la succesul meu", marturisea, nu demult, maestrul.

CEREREA IN CASATORIE A UIMIT BOEMA CAPSEI

Gica si Cezarina s-au intalnit la Teatrul de Revista, pe cand acesta era condus de marele compozitor Ion Vasilescu. "Indragostit de frumoasa si interesanta femeie, Gica a luat de la Capsa un cos elegant, cu sampanie frantuzeasca si alte delicatese, i le-a oferit si a cerut-o de nevasta. S-au casatorit. Prin 1975, celebrul actor de comedie, octogenarul Hristu Nicolaide, posesorul celei mai cuprinzatoare colectii de teatru grec antic pe care am vazut-o vreodata, imi evoca momentul cu mult haz, povestind cum a ramas cu gura cascata toata boema de la Capsa, in fata unui asemenea acces de generozitate facut de amorezul Gica, putin cam strans la punga, dupa cum susoteau legendele revistei de pe Calea Victoriei... Insurateii au format un cuplu de exceptie, care a impus imediat standarde de admiratie si respect", povesteste Ioana Bogdan.

TIMIDITATEA, BAT-O VINA!

Desi era un artist iubit si un burlac ravnit, Gica Petrescu suferea, la 35 de ani, de... timiditate. Asa se explica de ce s-a "lipit" greu de Cezarina. Repetitiile de la Teatrul de Stat le-au dat ocazia sa se apropie unul de celalalt. "In absenta Cezarinei, intram in cabina ei si-mi dadeam frau liber imaginatiei, inchipuindu-mi-o in bratele mele, respirandu-i parfumul imbatator", povestea maestrul. Dupa casatorie, Cezarina i-a relatat cum se amuzau colegele ei pe seama acestor vizite.
×