Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni? Asta ar face ca viata pe Pamant sa fie mai buna? Animalele de ferma ar avea alt trai?
|
|
Animalele ne transmit prin priviri [i sunete suferin]a din sufletele lor
|
CATEGORII.
Vegetarienii se impart in mai multe categorii, de la cei care consuma muguri/mladite pana la asa-numitii pesco-pollo vegetarieni, cei care mananca peste. Cei mai cunoscuti sunt vegetarienii stricti, numiti "vegani". Acestia refuza sa consume, sa foloseasca sau sa poarte orice produse ce provin de la animale. Ei evita sa manance pana si miere, deoarece producerea acesteia presupune oprimarea albinelor.
CONSTIINTA.
Unul dintre argumentele principale in favoarea vegetarianismului este motivul etic. Conteaza foarte mult sa nu aduci suferinta sau moarte creaturilor vii. "In zilele noastre, multi oameni se linistesc cu ideea ca animalele sunt omorate prin metode⦠umaniste. Insa aceasta impresie este departe de realitate. Animalele pentru taiere isi petrec toata viata in captivitate. Animalele se afla permanent intr-o stare de frica si aceasta se transmite prin carne, sub forma de toxine, la cei care o mananca", spune Marius Vasilescu, membru al Societatii Vegetarienilor din Romania.
"Omul care se hraneste cu carne ar putea spune ca el nu omoara pe nimeni. Cand cumpara carnea de la piata sau de la magazin, consumatorul in realitate plateste cu banii sai pentru ca altcineva sa omoare pentru el. Deci, participa la omorarea animalelor prin sustinere financiara", adauga un medic veterinar, membru al Fundatiei "Alianta pentru Protectia Animalelor din Romania".
"Se cunoaste faptul ca animalele simt durerea si sufera, ele isi manifesta spaima. Nu putem intelege pe deplin procesele lor de gandire, dar exista dovezi ca animalele au propriul mod de viata. Daca se afirma ca inteligenta redusa a multor animale ne da dreptul sa le tratam cum dorim, fara grija reala, atunci s-ar putea pune problema ca oamenii mai putin inteligenti sa fie tratati in mod similar", spune o studenta de la Facultatea de Medicina Veterinara.
Citește pe Antena3.ro
|
"In zilele noastre, multi oameni se linistesc cu ideea ca animalele sunt omorate prin metode⦠umaniste. Insa aceasta impresie este departe de realitate. Animalele pentru taiere isi petrec toata viata in captivitate. Animalele se afla permanent intr-o stare de frica si
aceasta se transmite
prin carne, sub forma de toxine, la cei care o mananca."
Marius Vasilescu membru al Societatii Vegetarienilor din Romania |
DE CE SA RENUNTI LA CARNE
|
Din datele Fundatiei "Alianta pentru Protectia Animalelor din Romania" reiese ca, din punct de vedere economic, cultivarea legumelor este mult mai avantajoasa decat cresterea animalelor. "Pentru a obtine carne, cerealele, care ar putea fi folosite pentru alimentatia oamenilor, le sunt date animalelor. Mai mult de 90% din toate cerealele produse sunt folosite pentru hranirea animalelor si pasarilor.
Astazi, in lume se produce mult mai multa mancare decat este nevoie pentru a hrani toata populatia, dar ea este risipita fara sens. Daca s-ar reduce producerea carnii cu doar 10%, aceasta "ar elibera" cantitatea de grau suficienta pentru a hrani 60 de milioane de oameni. Alt pret platit pentru producerea carnii este poluarea mediului inconjurator. Pentru a creste un kg de grau este nevoie de aproximativ 60 litri de apa, dar pentru a produce un kilogram de carne se consuma de la 1.250 pana la 3.000 de litri", sustine un medic veterinar, membru al Fundatiei "Alianta pentru Protectia Animalelor din Romania". |