x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Animalele sufera

Animalele sufera

17 Apr 2005   •   00:00

Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni? Asta ar face ca viata pe Pamant sa fie mai buna? Animalele de ferma ar avea alt trai?

  • de FLORENTINA VOICU
  • ETICA
  • Animalele ne transmit prin priviri [i sunete suferin]a din sufletele lor
    Ne plac gratarul, fripturica aromata la cuptor, micii serviti la iarba verde. Auzim insa multe opinii impotriva consumului carnii. Cu ce inlocuim proteinele pe care le ofera carnea? Carnurile sunt unele dintre produsele pe care romanii le consuma aproape in fiecare zi: acasa, la cantina, pe terasa, la gratar, cu ceapa intr-o chifla cu susan la fast-food-uri.

    CATEGORII.
    Vegetarienii se impart in mai multe categorii, de la cei care consuma muguri/mladite pana la asa-numitii pesco-pollo vegetarieni, cei care mananca peste. Cei mai cunoscuti sunt vegetarienii stricti, numiti "vegani". Acestia refuza sa consume, sa foloseasca sau sa poarte orice produse ce provin de la animale. Ei evita sa manance pana si miere, deoarece producerea acesteia presupune oprimarea albinelor.

    CONSTIINTA.
    Unul dintre argumentele principale in favoarea vegetarianismului este motivul etic. Conteaza foarte mult sa nu aduci suferinta sau moarte creaturilor vii. "In zilele noastre, multi oameni se linistesc cu ideea ca animalele sunt omorate prin metode… umaniste. Insa aceasta impresie este departe de realitate. Animalele pentru taiere isi petrec toata viata in captivitate. Animalele se afla permanent intr-o stare de frica si aceasta se transmite prin carne, sub forma de toxine, la cei care o mananca", spune Marius Vasilescu, membru al Societatii Vegetarienilor din Romania.

    "Omul care se hraneste cu carne ar putea spune ca el nu omoara pe nimeni. Cand cumpara carnea de la piata sau de la magazin, consumatorul in realitate plateste cu banii sai pentru ca altcineva sa omoare pentru el. Deci, participa la omorarea animalelor prin sustinere financiara", adauga un medic veterinar, membru al Fundatiei "Alianta pentru Protectia Animalelor din Romania".

    "Se cunoaste faptul ca animalele simt durerea si sufera, ele isi manifesta spaima. Nu putem intelege pe deplin procesele lor de gandire, dar exista dovezi ca animalele au propriul mod de viata. Daca se afirma ca inteligenta redusa a multor animale ne da dreptul sa le tratam cum dorim, fara grija reala, atunci s-ar putea pune problema ca oamenii mai putin inteligenti sa fie tratati in mod similar", spune o studenta de la Facultatea de Medicina Veterinara.

    Membrii Societatii Vegetarienilor din Romania sustin ca "o dieta vegetariana poate fi in acelasi timp gustoasa, satisfacatoare, variata, optima pentru o sanatate foarte buna. Mai mult decat atat, dieta fara carne poate proteja mediul si animalele!".

    "In zilele noastre, multi oameni se linistesc cu ideea ca animalele sunt omorate prin metode… umaniste. Insa aceasta impresie este departe de realitate. Animalele pentru taiere isi petrec toata viata in captivitate. Animalele se afla permanent intr-o stare de frica si aceasta se transmite prin carne, sub forma de toxine, la cei care o mananca."
    Marius Vasilescu
    membru al Societatii Vegetarienilor din Romania

    DE CE SA RENUNTI LA CARNE
    Din datele Fundatiei "Alianta pentru Protectia Animalelor din Romania" reiese ca, din punct de vedere economic, cultivarea legumelor este mult mai avantajoasa decat cresterea animalelor. "Pentru a obtine carne, cerealele, care ar putea fi folosite pentru alimentatia oamenilor, le sunt date animalelor. Mai mult de 90% din toate cerealele produse sunt folosite pentru hranirea animalelor si pasarilor.

    Este nevoie de 16 kilograme de proteine vegetale pentru a produce un kilogram de proteine animale! A produce un kilogram de carne necesita 7 kilograme de cereale si 7.000 de litri de apa, pentru producerea cerealelor. Nu este nici economic si nici logic sa hranesti animalele cu majoritatea hranei, mai ales in conditiile in care jumatate din populatia globului sufera de foame. In tarile mediu dezvoltate, omul consuma in medie aproximativ 200 de kilograme de granuloase pe an. In Europa si SUA, consumul este de 1.000 de kilograme pe an, din care 90% merge la hranirea animalelor.

    Astazi, in lume se produce mult mai multa mancare decat este nevoie pentru a hrani toata populatia, dar ea este risipita fara sens. Daca s-ar reduce producerea carnii cu doar 10%, aceasta "ar elibera" cantitatea de grau suficienta pentru a hrani 60 de milioane de oameni. Alt pret platit pentru producerea carnii este poluarea mediului inconjurator. Pentru a creste un kg de grau este nevoie de aproximativ 60 litri de apa, dar pentru a produce un kilogram de carne se consuma de la 1.250 pana la 3.000 de litri", sustine un medic veterinar, membru al Fundatiei "Alianta pentru Protectia Animalelor din Romania".
    ×