x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Are aripi, sa zboare!

Are aripi, sa zboare!

de Alex Revenco    |    13 Mar 2006   •   00:00
Are aripi, sa zboare!
PASAREA COLIBRI
In intreaga cariera, Mircea Baniciu a inregistrat peste 15 discuri, cu Phoenix, Pasarea Colibri, solo, sau ca invitat.

Arhitect de meserie si foarte indragit de fete (atat atunci, cat si acum) Baniciu a ajuns celebru ca solist al grupului Phoenix. Iar dupa evadarea in Occident a colegilor de echipa, si-a continuat cariera pe cont propriu. Iar fiecare concert Baniciu, din acea perioada, se incheia obligatoriu cu un cantec sau doua Phoenix, mai ales Andrii Popa si Mica Tiganiada.

RISCURI ASUMATE. Deoarece muzica formatiei era interzisa, Baniciu risca destul de mult, iar publicul, recunoscator, il rasplatea cu aplauze prelungite. Dupa ’89, Mircea Baniciu este din nou solistul grupului Phoenix, o data cu revenirea in tara a lui Nicu Covaci & Co. Impreuna, inregistreaza albumele "Phoenix 36" (disc aniversar) si "SymPhoenix" ce contin piese de mare succes ale formatiei ("Nunta", "Negru Voda", "Mugur de fluier" etc.) reorchestrate.

Urmeaza o serie intreaga de concerte cu Phoenix, atat in tara cat si in Germania, Portugalia sau Spania. In paralel cu Phoenix, Baniciu participa si la alte proiecte muzicale, precum Pasarea Colibri sau Cei patru corifei, dar si ca invitat in diferite spectacole (Holograf) etc.

Pasarea Colibri la o sedinta foto, in 2002

"La aceasta ora, Pasarea Colibri inseamna Baniciu & Cnejevici si uneori invitatii pot fi Mircea Vintila sau Florian Pittis, in masura in care-si gasesc timp" - Mircea Baniciu

BANICIU SI TRISTETEA

Una dintre primele compozitii, "Hanul ulciorului nesecat", a ajuns rapid hit, primul album urmand a fi intitulat "Tristeti provinciale". Dar cum inainte de ’89 nu era bine sa fii trist, discul a aparut fara titlu. Cu o serie de melodii reusite ("Vara la tara"/ "Amintire" etc.) acest prim album solistic a avut un mare impact si vanzari pe masura. Mai ales ca a fost prezentat in foarte multe concerte in Bucuresti si in tara. Au urmat "Ploaia" si cele doua "Secunde", ambele cu muzica scrisa pe versurile lui Dan Verona, Secunda II avandu-l colaborator pe Vlady Cnejevici.

PASAREA COLIBRI S-A NASCUT LA RAMNICU-VALCEA

Supergrupul a fost infiintat cu prilejul unui spectacol la Ramnicu-Valcea, unde au cantat (separat) Mircea Vintila si Mircea Baniciu, iar in final pe scena au evoluat Florian Pittis plus cei doi. Pentru ca totul a "iesit" excelent, cei trei au hotarat sa ramana impreuna si sa se numeasca Pasarea Colibri, iar ulterior l-au cooptat si pe Vlady Cnejevici. Inainte de a trage primul disc, cei patru au cantat intr-o lunga serie de concerte "de rodaj", impresionand publicul spectator prin muzicalitate, talent si naturalete. In scurt timp, grupul dobandeste o mare popularitate, fiind invitat la nenumarate spectacole in tara si in strainatate. Dupa ce Pittis renunta (2000) sa mai participle la concerte, in locul lui vine Marius Batu, ex-Poesis si colaborator permanent Holograf. La inceputul lui 2003, Mircea Vintila hotaraste sa se concentreze pe cariera solistica, apoi si Marius Batu incepe alte colaborari, in special cu Ducu Bertzi.

GRUPUL DE ASTAZI

Referitor la Pasarea Colibri in 2006, Mircea Baniciu a spus urmatoarele: "La aceasta ora, Pasarea Colibri inseamna Baniciu & Cnejevici si uneori invitatii pot fi Mircea Vintila sau Florian Pittis, in masura in care-si gasesc timp. De asemenea, asteptam oferte din partea prietenilor nostri, si ma refer la cei care stiu… despre ce e vorba! In concluzie, Pasarea Colibri ramane (inca!) un proiect deschis. Pana atunci, piesele mele - aparute doar pe vinil - vor fi editate intr-o compilatie, gen best of, pe compact disc, ce ar putea iesi dublu.
×